[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: جستجو :: تماس با ما ::
:: دوره 10، شماره 5 - ( مرداد 1395 ) ::
جلد 10 شماره 5 صفحات 21-28 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر عصاره الکلی سیاه‌دانه بر روی پارامترهای بیوشیمیایی خون
محمدصالح رسولی *1، مینو ایلخانی‌پور [ORCID] 2، رضا حیدری [ORCID] 2
1- گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صبا ارومیه، ارومیه، ایران. ، mohammadsaleh.rasoli@yahoo.com
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده:   (1138 مشاهده)

زمینه و هدف: سیاه‌دانه از لحاظ طبی و مذهبی با تاریخچه‌ای غنی، دارای ترکیبات شیمیایی مفید با اثرات فراوان بر روی سلامتی انسان است. در این تحقیق تأثیر عصاره الکلی سیاه‌دانه بر فاکتورهای خونی بررسی گردید.

روش بررسی: این مطالعه تجربی روی 28 سر موش صحرایی ماده بالغ نژاد ویستار (وزن           200-160 گرم) در قالب 4 گروه (7 موش در هر گروه) انجام شد. گروه اول (گروه شاهد)، هیچ دارویی دریافت نکردند؛ گروه دوم (سیاه‌دانه) و گروه سوم (سیاه‌دانه+ استرس بی‌حرکتی)، عصاره الکلی سیاه‌دانه را با دوز 400 میلی‌گرم برکیلوگرم وزن بدن، به‌صورت گاواژ به‌مدت          21 روز دریافت کردند. باید توجه داشت که گروه سوم علاوه بر گاواژ، تحت استرس بی‌حرکتی نیز قرار گرفتند و در گروه چهارم تنها به حیوانات، استرس بی‌حرکتی داده شد. نمونه‌های خونی گرفته‌شده از بطن قلب جمع‌آوری و سپس فاکتور‌های خونی به‌وسیله دستگاهMelet. MS. Cell Counter اندازه‌گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری واریانس یک‌طرفه مقایسه گردید و سطح معنی‌داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: در گروه تجربی (گروه دریافت‌کننده سیاه‌دانه و سیاه‌دانه+ استرس)، گلبول‌های سفید و درصد پلاکت‌ها به ترتیب نسبت به گروه‌های شاهد و استرس، افزایش معنی‌داری داشتند (05/0p<). گلبول‌های قرمز، هماتوکریت‌ها و هموگلوبین‌ها در گروه دریافت‌کننده سیاه‌دانه نسبت به گروه شاهد، اختلاف معنی‌داری نشان نداد، اما در گروه دریافت‌کننده سیاه‌دانه+استرس نسبت به گروه استرس، اختلاف معنی‌داری (05/0p<) مشاهده گردید.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد تأثیر عصاره الکلی سیاه‌دانه بر فاکتور‌های خونی باعث افزایش ایمنی بدن، همچنین کاهش و از بین رفتن تأثیرات منفی استرس بر فاکتور‌های خونی می‌شود.

واژه‌های کلیدی: سیاه دانه؛ پارامترهای بیوشیمیایی خون؛ استرس.
متن کامل [PDF 206 kb]   (505 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: ۱۳۹۵/۴/۲۸ | پذیرش: ۱۳۹۵/۴/۲۸ | انتشار: ۱۳۹۵/۴/۲۸
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rasoli M S, Ilkhanipour M, Heidari R. The Effect of Alcoholic Extract of Nigella Sativa on Blood Biochemical Parameters. Qom Univ Med Sci J . 2016; 10 (5) :21-28
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-1015-fa.html
رسولی محمدصالح، ایلخانی‌پور مینو، حیدری رضا. اثر عصاره الکلی سیاه‌دانه بر روی پارامترهای بیوشیمیایی خون. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1395; 10 (5) :21-28

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-1015-fa.html

دوره 10، شماره 5 - ( مرداد 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی قم Qom University of Medical Sciences Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.199 seconds with 804 queries by yektaweb 3525