[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: جستجو :: تماس با ما ::
:: دوره 9، شماره 1 - ( فروردین-اردیبهشت 1394 1394 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 7-13 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه بادرنجبویه
مهدیه ارژنگ1، محمد دخیلی *2، فرح فراهانی1
1- دانشگاه آزاد اسلامی، قم
2- دانشگاه آزاد اسلامی، قم ، dr_dakhili@yahoo.com
چکیده:   (1772 مشاهده)

زمینه و هدف: افزایش مقاومت باکتری‌ها به عوامل ضدباکتری، یکی از مشکلات مهم در پزشکی است. جایگاه گیاهان دارویی در طب سنتی کشور و منابع غنی گیاهی در دسترس، از یک‌سو و مشکلات موجود در درمان عفونت‌های ناشی از سویه‌های مقاوم میکروبی از سوی دیگر، عاملی برای بررسی دقیق‌تر داروهای گیاهی بوده است. برخی از اسانس‌های گیاهی ازجمله گیاه بادرنجبویه از خانواده نعناعیان دارای اثرات ضدمیکروبی بوده و از آن می‌توان به عنوان عوامل ضدمیکروب در درمان عفونت‌ها استفاده کرد. این مطالعه با هدف تعیین ترکیبات اسانس و اثرات ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه بادرنجبویه ( Melissa officinalis L. ) انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی، گیاه بادرنجبویه از استان قم جمع‌آوری شد. سپس ترکیبات اسانس به‌وسیله دستگاه GC/MS آنالیز شدند، قطر هاله مهاری و حداقل غلظت مهارکننده از رشد ( MIC ) ، برای سویه‌های استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی ، سودوموناس آئروژینوزا و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب با روش‌های دیسک دیفیوژن و رقت‌سازی در محیط کشت مایع تعیین گردید. یافته‌ها: در این بررسی کاریوفیلن اکسید، عمده‌ترین ترکیب اسانس حاصله بود. اسانس گیاه در غلظت 20 میکروگرم بر میلی‌لیتر، اثر مهارکنندگی بر استافیلوکوکوس اورئوس ، اشرشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا داشت، ولی بر روی کاندیدا آلبیکنس مؤثر نبود. نتیجه‌گیری: طبق نتایج این مطالعه، اسانس این گیاه بر رشد باکتری‌های بیماری‌زا، به‌ویژه انواع گرم مثبت، اثر مهارکنندگی قابل‌ملاحظه‌ای دارد. لذا به‌منظور کاربرد بالینی اسانس، انجام تحقیقات بیشتر ضروری است. کلید واژه‌ها: بادرنجبویه؛ روغن فرّار؛ مواد ضد عفونی‌کننده؛ فعالیت ضدمیکروبی.

واژه‌های کلیدی: بادرنجبویه؛روغن فرّار؛ مواد ضد عفونی‌کننده؛ فعالیت ضدمیکروبی
متن کامل [PDF 464 kb]   (849 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: ۱۳۹۴/۱۱/۲۴ | پذیرش: ۱۳۹۴/۱۲/۴ | انتشار: ۱۳۹۴/۱۲/۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arzhang M, Dakhili M, Farahani F. Investigation of Chemical Compounds and Anti-microbial Activity of Essential Oil of Melissa officinalis L.. Qom Univ Med Sci J . 2015; 9 (1) :7-13
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-201-fa.html
ارژنگ مهدیه، دخیلی محمد، فراهانی فرح. بررسی ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضدمیکروبی اسانس حاصل از گیاه بادرنجبویه. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1394; 9 (1) :7-13

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-201-fa.html

دوره 9، شماره 1 - ( فروردین-اردیبهشت 1394 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی قم Qom University of Medical Sciences Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.19 seconds with 796 queries by yektaweb 3455