[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: جستجو :: تماس با ما ::
:: دوره 9، شماره 7 - ( مهر 1394 1394 ) ::
جلد 9 شماره 7 صفحات 55-64 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزشیابی رویکرد فرآیند عمل سلامت در تبیین رفتار رعایت رژیم غذایی سالم در بیماران دیابتی نوع 2
حسین روحانی1، احمدعلی اسلامی* 2، مهدی راعی3، توحید جعفری‌کشکی4، ارسلان قادری5
1- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، eslamiaa@gmail.com
3- دانشگاه علوم پزشکی قم
4- دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
5- دانشگاه علوم پزشکی کردستان
چکیده:   (1760 مشاهده)

زمینه و هدف: در دو دهه اخیر، شیوع دیابت نوع 2 در جهان بیش از دو برابر شده است. تحقیقات نشان داده است با تغییر در سبک زندگی،به‌خصوص رژیم غذایی می‌توان از بروز عوارض این بیماری در مبتلایان جلوگیری کرد. درک باورهای بیماران دیابتی می‌تواند باعث مداخلات مؤثرتری در جهت تغییر سبک زندگی این بیماران گردد. این مطالعه با هدف ارزشیابی رویکرد فرآیند عمل سلامت جهت تبیین رفتار رعایت رژیم غذایی سالم در بیماران دیابتی انجام گرفت.

روش بررسی: مطالعه حاضربه روش توصیفی براساس رویکرد فرآیند عمل سلامت انجام شد. داده‌ها به‌وسیله پرسشنامه روان‌سنجی ارائه‌شده به 141 نفر بیمار دیابتی ساکن اصفهان بهدست آمد.سازه‌های مورد بررسی شامل: قصد، انتظارات پیامد، درک خطر، خودکارآمدی شروع عمل، برنامه‌ریزی سازگاری و عمل، خودکارآمدی نگهداری رفتار و سبک تغذیه‌ای بود. از مدل‌سازی معادلات ساختاری جهت تحلیل داده‌ها استفاده گردید. سطح معنی‌داری، 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: نتایج مدل‌سازی معادلات ساختاری نشان داد رویکرد فرآیند عمل سلامت دارای برازش کافی برای رفتارهای تغذیه‌ای در بیماران دیابتی است. سازهخودکارآمدی شروع عمل نیز بهترین پیش‌بینی‌کنندهقصد رفتاری بود. همچنین سازهبرنامه‌ریزی برای عمل توانست به‌عنوان متغیر میانجی‌کنندهتأثیر قصد بر رفتار عمل کند. نتایج نشان داد برنامه‌ریزی عمل (009/0p<،019/0=&beta;) و خودکارآمدی نگهداری رفتار(01/0p<،044/0=&beta;) سازه‌هایی هستند که به‌طور معنی‌داری رفتار را پیش‌بینی می‌کنند.

نتیجه‌گیری: براساس نتایج، رویکرد فرآیند عمل سلامت می‌تواند به‌عنوان چارچوبی جهت مداخلات ارتقادهنده رفتارهای تغذیه‌ای بیماران دیابتی نوع 2 مورد استفاده قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: دیابت شیرین؛ رژیم غذایی؛ سبک زندگی؛ بهداشت؛ مطالعات ارزشیابی
متن کامل [PDF 518 kb]   (589 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: ۱۳۹۴/۱۲/۴ | پذیرش: ۱۳۹۴/۱۲/۴ | انتشار: ۱۳۹۴/۱۲/۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rohani H, Eslami A A, Raei M, Jafari Koshki T, Ghaderi A. Evaluation of Health Action Process Approach in Explaining Healthy Diet among the Patients with Type 2 Diabetes. Qom Univ Med Sci J. 2015; 9 (7) :55-64
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-325-fa.html

روحانی حسین، اسلامی احمدعلی، راعی مهدی، جعفری‌کشکی توحید، قادری ارسلان. ارزشیابی رویکرد فرآیند عمل سلامت در تبیین رفتار رعایت رژیم غذایی سالم در بیماران دیابتی نوع 2. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1394; 9 (7) :55-64

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-325-fa.html



دوره 9، شماره 7 - ( مهر 1394 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی قم Qom University of Medical Sciences Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.19 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 3781