دوره 15، شماره 8 - ( آبان 1400 )                   جلد 15 شماره 8 صفحات 579-574 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghaffaripour R, Bargahi A, An'aam M. Antibacterial Effect of Latex and Aqueous and Hydroalcoholic Extracts of Sonchus Oleraceus L.. Qom Univ Med Sci J 2021; 15 (8) :574-579
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-3215-fa.html
غفاری پور رضا، بارگاهی افشار، انعام مرضیه. بررسی اثر ضدباکتری شیرابه و عصاره‌های آبی و هیدروالکلی گیاه شیر تیغک. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1400; 15 (8) :574-579

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-3215-fa.html


1- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیرا پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران
2- گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، ایران.
3- آزمایشگاه تحقیقات مرکزی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران ، anam.marzieh@gmail.com
چکیده:   (1411 مشاهده)
زمینه و هدف: ظهور باکتری‌های مقاوم به چند دارو، مشکلات بالینی مهمی در درمان بیماری‌های عفونی ایجاد کرده است. گیاه شیر تیغک با خواص دارویی متعدد می‌تواند به عنوان منبع بالقوه اثرات ضدباکتری باشد.
روش بررسی: عصاره آبی و هیدروالکلی گیاه شیر تیغک به روش خیساندن تهیه می‌شود. در این مطالعه اثر ضدباکتری آن و همچنین شیرابه گیاه بر روی دو باکتری Escherichia coli و Staphylococcus aureus با روش انتشار دیسک و تعیین MIC و MBC طبق متد CLSI مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: حداقل غلظت کشندگی در شیرابه و عصاره‌های آبی و هیدروالکلی برای باکتری E. coli به ترتیب در غلظت‌های 8/7، 6/15 و 8/7 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و برای باکتری S. aureus به ترتیب در غلظت‌های 9/3، 8/7 و 5/62 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر به دست آمد. بیشترین اثر ضدباکتری با توجه به قطر هاله عدم رشد، مربوط به اثر شیرابه گیاه بر باکتری S. aureus بود.
نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر اولین نتایج از اثر ضدباکتری شیرابه و عصاره‌های آبی و هیدروالکلی گیاه S. oleraceus در ایران را ارائه می‌دهد. بیشترین اثر مهارکنندگی مربوط به شیرابه گیاه در غلطت 9/3 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بر باکتری S. aureus بود. بررسی‌های بیشتر می‌تواند به درک ما از خواص بالقوه ضد‌میکروبی این گیاه کمک کند.
متن کامل [PDF 2594 kb]   (421 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (741 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتی
دریافت: 1400/5/19 | پذیرش: 1400/7/21 | انتشار: 1400/8/10

فهرست منابع
1. Hadi M, Shokoohi R, Ebrahimzadeh Namvar AM, Karimi M, Solaimany Aminabad M. [Antibiotic resistance of isolated bacteria from urban and hospital wastewaters in Hamadan City (Persian)]. Iran J Health Environ. 2011; 4(1):105-14. https://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_id=91&sid=1&slc_lang=en
2. Siegel JD, Rhinehart E, Jackson M, Chiarello L, Healthcare Infection Control Practices Advisory Committee. Management of multidrug-resistant organisms in health care settings, 2006. Am J Infect Control. 2007; 35(10):S165-93. [DOI:10.1016/j.ajic.2007.10.006] [PMID] [DOI:10.1016/j.ajic.2007.10.006]
3. Jeyaseelan EC, Jenothiny S, Pathmanathan MK, Jeyadevan JP. Antibacterial activity of sequentially extracted organic solvent extracts of fruits, flowers and leaves of Lawsonia inermis L. from Jaffna. Asian Pac J Trop Biomed. 2012; 2(10):798-802. [DOI:10.1016/S2221-1691(12)60232-9] [PMID] [PMCID] [DOI:10.1016/S2221-1691(12)60232-9]
4. Nascimento GGF, Locatelli J, Freitas PC, Silva GL. Antibacterial activity of plant extracts and phytochemicals on antibiotic-resistant bacteria. Braz J Microbiol. 2000; 31(4):247-56. [DOI:10.1590/S1517-83822000000400003] [DOI:10.1590/S1517-83822000000400003]
5. Gülcin I. Antioxidant activity of food constituents: An overview. Arch Toxicol. 2012; 86(3):345-91. [DOI:10.1007/s00204-011-0774-2] [PMID] [DOI:10.1007/s00204-011-0774-2]
6. Ullah N, Parveen A, Bano R, Zulfiqar I, Maryam M, Jabeen S, et al. In vitro and in vivo protocols of antimicrobial bioassay of medicinal herbal extracts: A review. Asian Pac J Trop. 2016; 6(8):660-7. [DOI:10.1016/S2222-1808(16)61106-4] [DOI:10.1016/S2222-1808(16)61106-4]
7. Abin A, Eslami SV. [Influence of maternal environment on salinity and drought tolerance of annual sowthistle (Sonchus oleraceus L.) at germination and emergence stage (Persian)]. Weed Res J. 2009; 1(2):1-12. http://wrj.kiau.ac.ir/article_525267.html?lang=fa
8. Guil‐Guerrero JL, Giménez‐Giménez A, Rodríguez‐García I, Torija‐Isasa ME. Nutritional composition of Sonchus species (S asperL, S oleraceusL and S tenerrimusL). J Sci Food Agric. 1998; 76(4):628-32. [DOI:10.1002/(SICI)1097-0010(199804)76:43.0.CO;2-U] https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199804)76:4<628::AID-JSFA997>3.0.CO;2-U [DOI:10.1002/(SICI)1097-0010(199804)76:43.0.CO;2-U]
9. CLSI. Performance standards for antimicrobial susceptibility testing. Pennsylvania: Clinical and Laboratory Standards Institute; 2017. https://file.qums.ac.ir/repository/mmrc/clsi%202017.pdf
10. Hounsome N, Hounsome B, Tomos D, Edwards‐Jones G. Plant metabolites and nutritional quality of vegetables. J Food Sci. 2008; 73(4):R48-65. [DOI:10.1111/j.1750-3841.2008.00716.x] [PMID] [DOI:10.1111/j.1750-3841.2008.00716.x]
11. Schaffer S, Schmitt-Schillig S, Müller WE, Eckert GP. Antioxidant properties of Mediterranean food plant extracts: Geographical differences. J Physiol Pharmacol. 2005; 56(S1):115-24. [PMID]
12. Teugwa CM, Mejiato PC, Zofou D, Tchinda BT, Boyom FF. Antioxidant and antidiabetic profiles of two African medicinal plants: Picralima nitida (Apocynaceae) and Sonchus oleraceus (Asteraceae). BMC Complement Altern Med. 2013; 13(1):175. [DOI:10.1186/1472-6882-13-175] [PMID] [PMCID] [DOI:10.1186/1472-6882-13-175]
13. Li Q, Dong DD, Huang QP, Li J, Du YY, Li B, et al. The anti-inflammatory effect of Sonchus oleraceus aqueous extract on lipopolysaccharide stimulated RAW 264.7 cells and mice. Pharm Biol. 2017; 55(1):799-809. [DOI:10.1080/13880209.2017.1280514] [PMID] [PMCID] [DOI:10.1080/13880209.2017.1280514]
14. Alothman EA, Awaad AS, Safhi AA, Almoqren SS, El-Meligy RM, Zain YM, et al. Evaluation of anti-ulcer and ulcerative colitis of Sonchus oleraceus L. Saudi Pharm J. 2018; 26(7):956-9. [DOI:10.1016/j.jsps.2018.05.004] [PMID] [PMCID] [DOI:10.1016/j.jsps.2018.05.004]
15. Jimoh FO, Adedapo AA, Afolayan AJ. Comparison of the nutritive value, antioxidant and antibacterial activities of Sonchus asper and Sonchus oleraceus. Rec Nat Prod. 2011; 5(1):29-42. https://www.acgpubs.org/doc/201808061452554_RNP-1002-186.pdf
16. Xia DZ, Yu XF, Zhu ZY, Zou ZD. Antioxidant and antibacterial activity of six edible wild plants (Sonchus spp.) in China. Nat Prod Res. 2011; 25(20):1893-901. [DOI:10.1080/14786419.2010.534093] [PMID] [DOI:10.1080/14786419.2010.534093]
17. Elkhayat ES. Cytotoxic and antibacterial constituents from the roots of Sonchus oleraceus L. growing in Egypt. Phcog Mag. 2009; 5(20):324-8. [DOI:10.4103/0973-1296.58154] [DOI:10.4103/0973-1296.58154]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb