روش بررسی: در این پژوهش آزمایشگاهی از روش چاهک در آگار جهت بررسی قطر هاله عدم رشد، روش پور پلیت جهت اندازهگیری حساسیت سویههای بیماریزا نسبت به عصاره و از سه روش ماکرودایلوشن براث، میکرودایلوشن براث و معرف تریفنیل تترازولیوم کلراید جهت اندازهگیری حداقل غلظت مهارکننده رشد و حداقل غلظت کشندگی استفاده شد.
یافتهها: در این مطالعه، بیشترین قطر هاله عدم رشد عصارههای آبی و اتانولی کنگرفرنگی در غلظت 800 میلیگرم بر میلیلیتر مربوط به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و مخمر کاندیدا آلبیکنس و کمترین قطر هاله مربوط به باکتری سالمونلا تیفی گزارش شد. نتایج حاصل از MIC عصاره آبی کنگرفرنگی برای سالمونلا تیفی، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، کاندیدا آلبیکنس بهترتیب 256، 32، 64، 64 و 32 میلیگرم بر میلیلیتر و برای عصاره اتانولی بهترتیب برابر با 128، 32، 16، 16 و 16 میلیگرم برمیلیلیتر بود. حداقل غلظت کشندگی عصارههای کنگرفرنگی برابر یا بزرگتر از حداقل غلظت مهارکنندگی بود.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد گیاه کنگرفرنگی میتواند بهعنوان گیاهی ارزشمند در جهت مقابله با بیماریهای عفونی درنظر گرفته شود، زیرا اثرات ضدمیکروبی قابلملاحظهای، بهخصوص بر باکتریهای گرم مثبت و مخمر کاندیدا آلبیکنس نشان داد.
Kolahi Marand S, Tabatabaei Yazdi F, Mortazavi S A, Beig Babaei A. Inhibitory and Bactericidal Effects of Artichoke (Cynara scolymus) on Pathogenic Strains and Their Comparison with Antibiotics In Vitro. Qom Univ Med Sci J 2016; 10 (2) :32-42 URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-734-fa.html
کلاهی مرند سهیلا، طباطبایی یزدی فریده، مرتضوی1 سیدعلی، بیگ بابایی عادل. اثر مهارکنندگی و کشندگی کنگرفرنگی بر سویههای بیماریزا و مقایسه آن با آنتیبیوتیکها در شرایط برونتنی. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم 1395; 10 (2) :42-32