زمینه و هدف: استفاده از ظرفیت خلاقیت و نوآوری در دانشگاههای علوم پزشکی میتواند نقش بسیار مهمی در بالا بردن کیفیت خدمات داشته باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی و تعیین مهمترین عوامل فردی و سازمانی مؤثر بر افزایش خلاقیت و نوآوری کارکنان دانشگاه علوم پزشکی قم و ارائه راهکاری جهت عملیاتیشدن آن انجام گرفت.
روش بررسی: این پژوهش به روش توصیفی - پیمایشی در سال 1394 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کارکنان شاغل در دانشگاه علوم پزشکی قم (4712نفر)تشکیل میداد که از بین آنها، 355 نفر به شیوه تصادفی خوشهای انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد گردآوری شد. این پرسشنامه دارای بخشهای مشخصات فردی و عوامل مؤثر بر خلاقیت و نوآوری بود. دادهها با استفاده از آزمونهای تی یک نمونهای، تی دو نمونهای مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه، میانگین زوجی، رتبهبندی فریدمن و تعقیبی ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میزان تأثیر تمامی عوامل فردی و سازمانی بر خلاقیت و نوآوری کارکنان دانشگاه علوم پزشکی قم برای جامعه موردنظر، بیشتر از حد متوسط (μ<3) برآورد شد. همچنین میزان تأثیر عوامل فردی در خلاقیت با میانگین 48/0±23/4 و در نوآوری با میانگین 55/0±33/4، بیش از میزان تأثیر عوامل سازمانی بود.
نتیجهگیری: با توجه به یافتهها، جهت افزایش خلاقیت و نوآوری در دانشگاههای علوم پزشکی، باید تمامی عوامل فردی و سازمانی با انجام برنامهریزیهای لازم مدنظر قرار گیرد و توجه بیشتری نیز به عوامل فردی که نقش مهمتری دارند لحاظ گردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |