[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: جستجو :: تماس با ما ::
:: دوره 12، شماره 6 - ( شهریور 1397 ) ::
جلد 12 شماره 6 صفحات 72-63 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط بار اسیدی رژیم غذایی با ترکیب بدن و زیست‌نشانگرهای التهابی در مبتلایان به دیابت نوع 2
حامد کرد ورکانه* 1، سمیه فتاحی2 ، جمال رحمانی2 ، سکینه شب بیدار2
1- گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، hkord@razi.tums.ac.ir
2- گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده:   (4737 مشاهده)
زمینه و هدف: افزایش باراسیدی رژیم غذایی سبب افزایش خطر ابتلا به دیابت می‌شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط شاخص بار اسیدی رژیم غذایی با ترکیب بدن و زیست‌نشانگرهای التهابی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - مقطعی، جامعه پژوهش را 185 بیمار دیابتی نوع 2         (با میانگین سنی 62/51 سال) تشکیل می‌دادند. برای ارزیابی رژیمی افراد، پرسشنامه تکرر مصرف خوراک (شامل: 147 قلم غذایی) تکمیل شد. سپس شاخص‌های بار اسیدی
 PRAL (Potential Renal Acid Load) و NEAP (Net Endogenous Acid Production) برای هر شخص محاسبه گردید. فاکتورهای التهابی hs_CRP، IL-6 وTNF-α ، فاکتورهای تن‌سنجی (شامل: وزن، قد، دور کمر و درصد چربی) در بیماران دیابتی اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های رگرسیون خطی، پیرسون و کوواریانس آنالیز شدند.
یافته‌ها: در بین متغیرها، تنها درصد چربی کل بدن (190/0=ß، 042/0p=) و فاکتور التهابی TNF-α (167/0=ß، 031/0p=) با شاخص بار اسیدی PRAL، ارتباط مثبت و معنی‌داری داشت. در بین سهک‌های بار اسیدی رژیم غذایی، تنها درصد چربی کل بدن و فاکتور التهابی TNFa در بین سهک‌های نمایه PRAL متفاوت بود؛ به‌نحوی‌که درصد چربی کل بدن و فاکتور التهابی TNFa در سهک‌های 2 و 3 بالاتر بود و این ارتباط بعد از تعدیل کردن مخدوشگرها همچنان معنی‌دار باقی ماند (به ترتیب: 038/0=p، 032/0=p).
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد نمایه PRAL، ارتباط مثبتی با افزایش توده‌چربی بدن و TNF-α دارد.
 
واژه‌های کلیدی: بار اسیدی، التهاب، دیابت ملیتوس نوع دو، ترکیب بدن.
متن کامل [PDF 641 kb]   (1021 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1206 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1396/7/26 | پذیرش: 1396/8/14 | انتشار: 1397/5/24
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kord Varkaneh H, Fatahi S, Rahmani J, Shab-Bidar S. Association of Dietary Acid Load with Body Composition and Inflammatory Biomarkers in Patients with Type 2 Diabetes. Qom Univ Med Sci J 2018; 12 (6) :63-72
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-1876-fa.html

کرد ورکانه حامد، فتاحی سمیه، رحمانی جمال، شب بیدار سکینه. ارتباط بار اسیدی رژیم غذایی با ترکیب بدن و زیست‌نشانگرهای التهابی در مبتلایان به دیابت نوع 2 . مجله دانشگاه علوم پزشکی قم 1397; 12 (6) :72-63

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-1876-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 6 - ( شهریور 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی قم Qom University of Medical Sciences Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4533