مقایسه آگاهی و رفتار تغذیهای افراد مبتلا به دیابت با افراد سالم در منطقه نیشابور
|
مریم کلاهدوز1 ، محمد حضوری 2، نسترن کشاورز محمدی1  |
1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 2- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم ، mhozoori@gmail.com |
|
چکیده: (4864 مشاهده) |
زمینه و هدف: میزان آگاهی و رفتارهای تغذیهای نقش بسیار مهمی در ابتلا، کنترل و درمان دیابت دارند. این مطالعه با هدف مقایسه میزان آگاهی و الگوی رفتار تغذیهای در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و افراد سالم مراجعهکننده به مرکز بهداشتی درمانی منطقه نیشابور صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی – مقطعی بر روی 143 نفر از مراجعین (60 نفر مبتلا به دیابت و 83 نفر سالم) مرکز بهداشتی درمانی شماره 7 نیشابور انجام شد. روش نمونهگیری بهصورت در دسترس و از بین مراجعین داوطلب بود. ابزار گردآوری، پرسشنامه محققساختهای بود که پس از سنجش روایی و پایایی، برای ارزیابی آگاهی و رفتار تغذیهای افراد مورد استفاده قرار گرفت. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری کایدو، تیمستقل، منویتنی، رگرسیون لجستیک و ANCOVA برای ارزیابی اطلاعات تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در این مطالعه، امتیاز کسبشده در شاخصهای آگاهی و رفتار تغذیهای بین گروه مبتلایان به دیابت و افراد سالم دارای تفاوت آماری معنیداری بود (01/0>p). امتیاز آگاهی تغذیهای در بیماران دیابتی، 1/25±9/42 و در افراد سالم، 9/22±2/71 به دست آمد و امتیاز رفتار تغذیهای افراد دیابتی، 8/17±3/48 و در افراد سالم، 4/20±6/61 از 100 نمره بود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد میزان آگاهی تغذیهای افراد مبتلا به دیابت در مقایسه با افراد سالم، کم و ناکافی است و رفتار تغذیهای نامناسب در ایشان، رواج بیشتری دارد؛ بنابراین پیشنهاد میگردد علاوه بر ارائه آموزشهای لازم، در مطالعات بعدی میزان تأثیرات این عوامل در بروز دیابت مورد بررسی قرار گیرد. |
|
واژههای کلیدی: دیابت ملیتوس نوع دو، وضعیت تغذیه، آگاهی، رفتار. |
|
متن کامل [PDF 1036 kb]
(1174 دریافت)
| | متن کامل (HTML) (1127 مشاهده)
|
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1396/11/27 | پذیرش: 1397/8/7 | انتشار: 1397/9/24
|
|
|
|