1- دانشگاه ارومیه ، baharan1234@yahoo.com 2- دانشگاه ارومیه
چکیده: (6782 مشاهده)
زمینه و هدف: بیسفنول A از جمله مواد شیمیایی است که بهعنوان مونومراپوکسی رزینها و پلاستیکهای پلیکربنات بهکار میرود. تحقیق حاضر با هدف تعیین تأثیر بیسفنولA بر میزان آنزیمهای کبدی و ساختار بافتی کبد انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 40 سر رت نر در 4 گروه 10 تایی تقسیم شدند: گروه کنترل که به میزان 1 میکرولیتر بر کیلوگرم وزن بدن، روغن زیتون دریافت کردند؛ گروه دوم BPA را در دوز 10 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن، گروه سوم در دوز 50 میکروگرم برکیلوگرم وزن بدن و گروه چهارم در دوز100 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن دریافت کردند. BPA به مدت 15 روز از طریق تزریق داخل صفاقی بین گروهها توزیع گردید. در انتها رتها بیهوش و پس از استخراج سرم آنها، برای مطالعه آنزیمهای کبدی، بافت کبد جدا و پس از رنگآمیزی با H&E، بهوسیله میکروسکوپ نوری بررسی شد.
یافتهها: دوزهای 10 و 50 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن از BPA بر روی آنزیم ALT و دوز10 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن، بر آنزیم AST، تأثیر معنیداری نداشت (05/0<p)، درحالیکه BPA در دوز 100 و دوزهای 100 و 50 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن به ترتیب بر روی آنزیمهای ALT و AST، تأثیر معنیداری داشت و غلظت سرمی آنها را افزایش داد. تنها BPA در دوز 100 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن سبب ایجاد التهاب و واکوئلیزاسیون در بافت کبد شدکه در غلظتهای پایین، تأثیرات چشمگیری بر بافت کبد نداشت.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد غلظتهای پایین BPA، تأثیر قابلملاحظهای بر بافت وآنزیمهای کبدی ندارد، ولی افزایش غلظت آن میتواند موجب آسیب در بافت کبد شده و غلظت سرمیآنزیمهای کبدی را نیز افزایش دهد.
Rahimi O, Farokhi F, Banan Khojasteh S M. The Effect of Bisphenol A on Liver Tissue Structure and Liver Enzymes. Qom Univ Med Sci J 2016; 9 (12) :1-7 URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-271-fa.html
رحیمی عذرا، فرخی فرح، بانان خجسته سیدمهدی. تأثیر بیسفنول A بر ساختار بافتی کبد و آنزیمهای کبدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم 1394; 9 (12) :7-1