دوره 14، شماره 9 - ( آذر 1399 )                   جلد 14 شماره 9 صفحات 49-39 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Taghizadeh R, Amiri I, Khadem al-hosseini M, Rahideh S T. Monitoring the Growth of Working Children within the Age Range of 5-6 Years in the 15th District of Tehran, Iran, in 2018. Qom Univ Med Sci J 2020; 14 (9) :39-49
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2818-fa.html
تقی زاده رامین، امیری ایمان، خادم الحسینی مجتبی، رهیده سیده طیبه. پایش رشد کودکان کار 6-5 ساله منطقه 15 شهر تهران در سال 1397. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1399; 14 (9) :39-49

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2818-fa.html


1- کمیته پژوهشی دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- گروه تغذیه جامعه، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران
4- گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، rahide.t@iums.ac.ir
واژه‌های کلیدی: کودکان، سوء تغذیه، وضعیت تغذیه ای
متن کامل [PDF 1296 kb]   (878 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2575 مشاهده)
متن کامل:   (986 مشاهده)

مقدمه

تغذیه متعادل و کافی از جمله نیازهای اساسی انسان و لازمه سلامتی وی می‌باشد (1). در میان گروه‌های سنی مختلف، کودکان به دلیل داشتن نیازهای ویژه غذایی برای رشد، به طور قابل توجهی آسیب‌پذیرتر بوده و در معرض ابتلا به سوء‌تغذیه می‌باشند (2،3).

از آنجایی که سوء‌تغذیه به طور کلی نتیجه برهمکنش عوامل محیطی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی با انسان است (4)، ضرورت دارد وضعیت تغذیه گروه‌های مختلف جامعه مشخص شود و عوامل اثرگذار بر آن تعیین گردد. سپس براساس یافته‌های به دست آمده، برنامه‌ریزی مناسب برای بهبود وضع تغذیه صورت گیرد.

کمبودهای تغذیه‌ای در کودکان علاوه بر عقب‌ماندگی رشد جسمی و ذهنی با کاهش یادگیری و عدم توانایی در کسب مهارت همراه است. این مشکلات به طور غیر قابل جبرانی نسل‌های آینده و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه را در معرض خطر قرار می‌دهند (5،6).

برآورد جهانی در کشورهای در حال توسعه نشان می‌دهد که 8/35 درصد از کودکان قبل از سنین مدرسه دچار کم وزنی بوده و 7/42 درصد از آن‌ها از کوتاه قدی و 2/9 درصد از لاغری رنج می‌برند (7). در بسیاری از کشورهای در حال توسعه از جمله ایران به دلایل گوناگونی از قبیل رشد اقتصادی، سهولت دسترسی به مواد غذایی و افزایش سطح بهداشت، اضافه وزن و چاقی نیز افزایش یافته است (8،9).

بر خلاف باور عموم مردم، سوء‌تغذیه نوعی بیماری است که به دلیل مصرف "ناکافی" و یا "بیش از اندازه" مواد غذایی بروز پیدا می‌کند (10).

امروزه، چاقی و اضافه وزن در کودکان به عنوان یکی از مهم‌ترین مشکلات بهداشت عمومی در جهان مطرح بوده و شیوع آن در کودکان در سنین قبل از مدرسه طی دهه گذشته افزایش یافته و باعث ایجاد مشکلاتی از جمله آسم، اختلالات خواب، بیماری‌های قلبی- عروقی و دیابت گردیده است (14-11).

لازمه قضاوت درست درباره وضعیت تغذیه کودکان، بررسی شاخص‌های تن‌سنجی می‌باشد؛ زیرا این داده‌ها علاوه بر سادگی و کم هزینه بودن، قوی‌ترین ابزار ارزیابی روند رشد و وضعیت تغذیه‌ای کودکان می‌باشند (3،15).

در این ارزیابی‌ها هریک از شاخص‌های وزن برای قد، وزن برای سن و قد برای سن با استفاده از استاندارد NCHS محاسبه می‌شوند (16).

سه شاخص مهم برای تخمین سوءتغذیه عبارت هستند از: توقف رشد (Stunting)، از دست دادن رشد (Wasting) و کم وزنی (Underweight) (17،18). براساس گزارش یونیسف در سال 2014، شیوع کم وزنی، توقف رشد و از دست دادن رشد در جهان به ترتیب 15، 25 و 8 درصد بوده است (19). آمار مربوط به ایران با توجه به آخرین تحقیقات ملی در سال 2010، به ترتیب 5/7، 5/12 و 4/4 درصد بوده است (7،20).

براساس بررسی شاخص‌های تن‌سنجی کودکان زیر شش سال در سال 1383، ایران در زمره کشورهای با شیوع پایین سوءتغذیه قرار دارد. با این وجود، میزان شیوع در بخش‌های مختلف کشور به گونه‌ای بود که برخی از مناطق در گروه مناطق نیازمند به مداخله فوری قرار گرفتند؛ بنابراین نیاز به مطالعات جزئی‌تر وجود دارد (21).

کار کردن در سنین کودکی از جمله عوامل مهمی است که می‌تواند سلامت جسمی و رشد و نمو کودکان را به طور جدی تحت تأثیر قرار دهد. نتایج اکثر مطالعات، تفاوت‌های بسیاری را بین کودکان شاغل و غیر شاغل از نظر متغیرهای مربوط به وضعیت تغذیه‌ای نشان می‌دهند (24-22).

طبق پیش‌بینی سازمان بین‌المللی کار (ILO: International Labour Organization)، نزدیک به 200-100 میلیون کودک کار در جهان وجود دارند که بیشتر آن‌ها در کشورهای کمتر توسعه‌یافته سکونت دارند (25). متأسفانه در ایران آمار دقیق و مشخصی از این کودکان موجود نمی‌باشد؛ اما مشاهده آن‌ها به ویژه در شهرهای بزرگ کار دشواری نیست (26).

نتایج پژوهشی که در مورد این کودکان در شهر کرمانشاه انجام شد، حاکی از آن بودند که شاخص‌های مربوط به وضعیت تغذیه در این کودکان شرایط مناسبی ندارد که این مهم می‌تواند تهدید جدی برای سلامت و هشداری برای ابتلای آن‌ها به بیماری‌های مختلف باشد (26).

در سال‌های اخیر مطالعات بسیاری به منظور بررسی وضعیت تغذیه‌ای و رشد کودکان و دانش‌آموزان در مقاطع مختلف سنی و تحصیلی در نقاط گوناگون ایران صورت گرفته است؛ اما متأسفانه در مورد کودکان کار، مطالعات بسیار کمی وجود دارد؛ از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت تغذیه‌ای کودکان کار 6-5 ساله کانون شکوفای شهر تهران در سال 1397 انجام شد.

 

روش بررسی

مطالعه مقطعی حاضر با کد اخلاق IR.IUMS.REC 1396.32054 در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ایران به تصویب رسیده است. با توجه به محدود بودن تعداد کودکان مورد نظر در این مرکز (53 نفر)‌، مطالعه به روش سرشماری (CENSUS) انجام شد.

ابتدا با استفاده از پرونده‌های موجود در کانون شکوفا، فهرست کلیه کودکان 6-5 ساله تحت پوشش این مرکز به دست آمد. سپس با دعوت از این کودکان، قد ایستاده آن‌ها به وسیله قدسنجی با دقت 1/0 سانتی‌متر و وزن آن‌ها با استفاده از ترازوی دیجیتالی سکا با دقت 100 گرم اندازه‌گیری و ثبت گردید. قد ایستاده نمونه‌ها بدون کفش و با پاهای به هم چسبیده در حالی که باسن، پشت شانه‌ها و پاشنه پا به دیوار چسبیده و بازوها در طرفین آزاد بود و کودک رو به رو را نگاه می‌کرد، اندازه‌گیری شد و وزن کودکان در حالت ایستاده و بدون کفش ثبت گردید. لازم به ذکر است که برای هر کودک، دو بار توزین و اندازه‌گیری قد انجام شد و میانگین آن به عنوان وزن و قد نهایی آن کودک ثبت گردید.

اطلاعات مورد نیاز در مورد جنسیت کودک، ملیت، رتبه تولد، بعد خانوار و تحصیلات مادر و پدر از پرونده‌های موجود در این کانون به دست آمد. سپس بر مبنای وزن، قد و سن هر کودک و با استفاده از استاندارد NCHS، امتیاز Z برای هریک از شاخص‌های BMI برای سن، وزن برای سن و قد برای سن محاسبه گردید. در شاخص وزن برای سن، امتیاز Z کمتر از 3- به عنوان کم وزنی شدید، بین 2- و 3- کم وزنی متوسط، بالاتر از 3+ اضافه وزن شدید و بین 2+ و 3+ به عنوان اضافه وزن متوسط در نظر گرفته شد. برای شاخص قد برای سن، کوتاه بودن شدید و متوسط قد همانند محدوده در نظر گرفته شده برای کم وزنی شدید و متوسط و برای بلندی قد امتیاز Z بالاتر از 2+ در نظر گرفته شد. همچنین برای شاخص BMI برای سن، امتیاز Z کمتر از 3- به عنوان لاغری شدید، بین 2- و 3- لاغری متوسط، بین 1+ و 2+ اضافه وزن و بالاتر از 2+ به عنوان چاق قلمداد گردید (15).

نرم‌افزار 1.0.4 Anthro Plus نیز برای تعیین امتیاز Z شاخص‌های BMI برای سن، وزن برای سن و قد برای سن کودکان مورد استفاده قرار گرفت.

در این مطالعه برای تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها از نرم‌افزار SPSS 20 استفاده شد. در مورد متغیرهای کیفی، فراوانی مطلق و نسبی محاسبه گردید و برای متغیرهای کمی، میانگین و انحراف معیار محاسبه شد. همچنین به منظور تعیین رابطه بین متغیرهای کیفی از آزمون مجذور کای استفاده گردید. سطح معناداری نیز معادل (05/0P<) در نظر گرفته شد.

 

یافته‌ها

توزیع فراوانی مطلق و نسبی ویژگی‌های دموگرافیک نمونه‌های مورد بررسی در جداول 1 و 2 ارائه شده است. در این مطالعه 53 کودک 5 تا 6 ساله کانون شکوفا مورد بررسی قرار گرفتند که از این تعداد، 25 نفر (2/47 درصد) پسر و 28 نفر (8/52 درصد) دختر بودند. از مجموع کودکان مورد مطالعه، 28 نفر (8/52 درصد) ملیت ایرانی و 25 نفر (2/47 درصد) ملیت افغان داشتند. میانگین و انحراف معیار سن، وزن و قد کودکان به ترتیب 6/8±8/70 ماه، 5/3±1/19 کیلوگرم و 3/6±3/112 سانتی‌متر بود. شایان ذکر است که 5/58 درصد از کودکان رتبه تولد 2 یا 3 داشتند. بیشترین فراوانی بعد خانوار مربوط به خانواده‌های چهار نفره یا کمتر و پنج یا شش نفره به صورت مشترک با 4/43 درصد فراوانی بود. بیشترین فراوانی تحصیلات مادران و پدران کودکان

 

جدول شماره 1: میانگین، انحراف معیار، کمینه و بیشینه سن، وزن و قد کودکان 6-5 ساله کانون شکوفا در سال 1397

شاخص

میانگین

انحراف معیار

کمینه

بیشینه

سن (ماه)

8/70

6/8

57

91

وزن (کیلوگرم)

1/19

5/3

5/14

36

قد (سانتی‌متر)

3/112

3/6

1/99

2/129

مورد بررسی مربوط به سطح ابتدایی بود.

ارزیابی تن‌سنجی کودکان مورد بررسی نشان می‌دهد که در شاخص وزن برای سن، 7/5 درصد از آزمودنی‌ها کم وزنی متوسط و در شاخص قد برای سن که نشانگر سوء‌تغذیه مزمن است، 5/7 درصد دارای کوتاه قدی متوسط بودند. در شاخص BMI برای سن نیز نه تنها کودک لاغری وجود نداشت، بلکه 7/5 درصد از کودکان دارای اضافه وزن بودند. باید خاطرنشان ساخت که در هر دو شاخص وزن برای سن و قد برای سن، کم وزنی و کوتاه قدی شدید مشاهده نگردید. وضعیت کامل نمونه‌های مورد

جدول شماره 2: فراوانی مطلق و نسبی عوامل مرتبط با وضعیت تغذیه کودکان 6-5 ساله کانون شکوفا در سال 1397

عوامل مرتبط با وضعیت تغذیه کودکان

تعداد

درصد

جنس

دختر

28

8/52

پسر

25

2/47

جمع

53

100

ملیت

ایرانی

28

8/52

افغان

25

2/47

جمع

53

100

رتبه تولد

اولین

14

4/26

دومین یا سومین

31

5/58

چهارمین یا بیشتر

8

1/15

جمع

53

100

بعد خانوار

چهار نفر یا کمتر

23

4/43

پنج یا شش نفر

23

4/43

هفت نفر یا بیشتر

7

2/13

جمع

53

100

سواد پدر

بیسواد

6

3/11

ابتدایی

19

8/35

راهنمایی

13

5/24

متوسطه یا بالاتر

15

3/28

جمع

53

100

سواد مادر

بیسواد

7

2/13

ابتدایی

17

1/32

راهنمایی

13

5/24

متوسطه یا بالاتر

16

2/30

جمع

53

100

مطالعه در هر سه شاخص وزن برای سن، قد برای سن و BMI برای سن در جدول 3 نشان داده شده است.

نتایج آزمون آماری مجذور کای نشان می‌دهند که هیچ‌گونه ارتباط معناداری بین هیچ کدام از عوامل مرتبط با وضعیت تغذیه کودکان مورد بررسی (ویژگی‌های فردی کودکان) و سه شاخص BMI برای سن، قد برای سن و وزن برای سن وجود ندارد؛ تنها در شاخص BMI برای سن، ملیت تا حدودی ارتباط بیشتری نسبت به سایر عوامل مورد بررسی با لاغری و چاقی کودکان داشت؛ به طوری که 7/10 درصد از کودکان ایرانی، چاقی یا اضافه وزن داشتند. پس از ملیت، بعد خانوار نسبت به سایر عوامل مورد بررسی ارتباط بیشتری با شاخص BMI برای سن داشت؛ به این ترتیب که کودکانی که در خانواده‌های چهار نفره یا کمتر زندگی می‌کردند، بیشتر دچار اضافه وزن و چاقی بودند. توزیع فراوانی مطلق و نسبی شاخص BMI برای سن بر حسب سایر عوامل مرتبط با وضعیت تغذیه کودکان مورد بررسی در جدول 4 ارائه شده است.

 

جدول شماره 3: فراوانی مطلق و نسبی لاغری، کوتاهی قد و کم وزنی در کودکان 6-5 ساله کانون شکوفا در سال 1397

شاخص آنتروپومتریک

وضعیت تغذیه‌ای کودک

تعداد

درصد

BMI برای سن

طبیعی

49

5/92

 لاغری متوسط

0

0

لاغری شدید

0

0

اضافه وزن

3

7/5

چاق

1

9/1

جمع

53

100

قد برای سن

طبیعی

48

6/90

کوتاه قدی متوسط

4

5/7

کوتاه قدی شدید

0

0

بلند قد

1

9/1

جمع

53

100

وزن برای سن

طبیعی

49

5/92

کم وزنی متوسط

3

7/5

کم وزنی شدید

0

0

اضافه وزن متوسط

0

0

اضافه وزن شدید

1

9/1

جمع

53

100

 

 

 

 

در شاخص قد برای سن، سواد مادر بیشترین ارتباط را نسبت به سایر عوامل مورد بررسی با کوتاه قدی و بلند قدی کودکان داشت (242/0P=)؛ به طوری که 6/28 درصد از کودکانی که مادران آن‌ها بیسواد بودند، کوتاه قدی متوسط و شدید داشتند. شایان ذکر است تنها کودک بلند قد این مطالعه در خانواده‌ای زندگی می‌کرد که مادر وی دارای سطح سواد متوسطه یا بالاتر بود. پس از سواد مادر، رتبه تولد بالاترین ارتباط را نسبت به سایر عوامل با کوتاه قدی کودکان داشت (291/0P=)؛ به طوری که کودکانی که رتبه تولد چهار یا بیشتر داشتند، بیشتر کوتاه قد بودند. توزیع فراوانی مطلق و نسبی شاخص قد برای سن بر حسب سایر عوامل مرتبط با وضعیت تغذیه کودکان مورد بررسی در جدول 5 قابل مشاهده می‌باشد.

در شاخص وزن برای سن، سواد پدر بیشترین رابطه را در مقایسه با سایر عوامل با کم وزنی و اضافه وزن کودکان مورد بررسی داشته است (475/0P=)؛ به این ترتیب که 3/13 درصد از کودکانی که سواد پدر آن‌ها در سطح متوسطه یا بالاتر بود، دارای کم وزنی

 

 

جدول شماره 4: توزیع فراوانی مطلق و نسبی نمایه لاغری و چاقی (BMI برای سن) بر حسب عوامل مرتبط با وضعیت تغذیه در کودکان 6-5 ساله کانون شکوفا در سال 1397

ویژگی

شاخص آنتروپومتریک: BMI برای سن

طبیعی

لاغری متوسط و شدید

اضافه وزن و چاقی

جمع

سطح معناداری

تعداد

درصد

تعداد

درصد

تعداد

درصد

تعداد

درصد

جنسیت

پسر

دختر


23

26

 

92

9/92

 

0

0

 

0

0

 

2

2

 

8

1/7

 

25

28

 

100

100

906/0

ملیت

ایرانی

افغان

 

25

24

 

3/89

96

 

0

0

 

0

0

 

3

1

 

7/10

4

 

28

25

 

100

100

356/0

رتبه تولد

اولین

دومین یا سومین

چهارمین یا بیشتر

 

13

28

8

 

9/92

3/90

100

 

0

0

0

 

0

0

0

 

1

3

0

 

1/7

7/9

0

 

14

31

8

 

100

100

100

651/0

بعد خانوار

چهار نفر یا کمتر

پنج یا شش نفر

هفت نفر یا بیشتر

 

20

22

7

 

87

7/95

100

 

0

0

0

 

0

0

0

 

3

1

0

 

13

3/4

0

 

23

23

7

 

100

100

100

386/0

سواد پدر

بیسواد

ابتدایی

راهنمایی

متوسطه یا بالاتر

 

6

17

13

13

 

100

5/89

100

7/86

 

0

0

0

0

 

0

0

0

0

 

0

2

0

2

 

0

5/10

0

3/13

 

6

19

13

15

 

100

100

100

100

473/0

سواد مادر

بیسواد

ابتدایی

راهنمایی

متوسطه یا بالاتر

 

7

16

12

14

 

100

1/94

3/92

5/87

 

0

0

0

0

 

0

0

0

0

 

0

1

1

2

 

0

9/5

7/7

5/12

 

7

17

13

16

 

100

100

100

100

753/0

جدول شماره 5: توزیع فراوانی مطلق و نسبی نمایه کوتاه قدی و بلند قدی (قد برای سن) بر حسب عوامل مرتبط با وضعیت تغذیه در کودکان 6-5 ساله کانون شکوفا در سال 1397

ویژگی

شاخص آنتروپومتریک: قد برای سن

طبیعی

کوتاه قدی متوسط و شدید

بلند قد

جمع

سطح معناداری

تعداد

درصد

تعداد

درصد

تعداد

درصد

تعداد

درصد

جنسیت

پسر

دختر

 

23

25

 

92

3/89

 

1

3

 

4

7/10

 

1

0

 

4

0

 

25

28

 

100

100

383/0

ملیت

ایرانی

افغان

 

26

22

 

9/92

88

 

1

3

 

6/3

12

 

1

0

 

6/3

0

 

28

25

 

100

100

338/0

رتبه تولد

اولین

دومین یا سومین

چهارمین یا بیشتر

 

13

29

6

 

9/92

5/93

75

 

1

1

2

 

1/7

2/3

25

 

0

1

0

 

0

2/3

0

 

14

31

8

 

100

100

100

291/0

بعد خانوار

چهار نفر یا کمتر

پنج یا شش نفر

هفت نفر یا بیشتر

 

20

21

7

 

87

3/91

100

 

2

2

0

 

7/8

7/8

0

 

1

0

0

 

3/4

0

0

 

23

23

7

 

100

100

100

733/0

سواد پدر

بیسواد

ابتدایی

راهنمایی

متوسطه یا بالاتر

 

6

17

13

12

 

100

5/89

100

80

 

0

2

0

2

 

0

5/10

0

3/13

 

0

0

0

1

 

0

0

0

7/6

 

6

19

13

15

 

100

100

100

100

515/0

سواد مادر

بیسواد

ابتدایی

راهنمایی

متوسطه یا بالاتر

 

5

16

13

14

 

4/71

1/94

100

5/87

 

2

1

0

1

 

6/28

9/5

0

2/6

 

0

0

0

1

 

0

0

0

2/6

 

7

17

13

16

 

100

100

100

100

242/0

 

 

متوسط و شدید بودند. توزیع فراوانی مطلق و نسبی نمایه وزن برای سن بر حسب سایر عوامل مرتبط با وضعیت تغذیه کودکان مورد بررسی در جدول 6 نشان داده شده است.

 

بحث

نتایج مطالعه حاضر نشان دادند که بر خلاف انتظار لاغری، کم وزنی و کوتاه قدی در کودکان مورد بررسی شدت بالایی نداشت و به نظر نمی‌رسد مشکل چندان مهمی در این زمینه وجود داشته باشد. با این وجود، 5/7 درصد از کودکان مورد بررسی کوتاه قدی متوسط و شدید و 7/5 درصد کم وزنی متوسط و شدید داشتند. 5/7 درصد نیز دارای اضافه وزن و چاقی بودند که در مقایسه با نتایج آخرین تحقیقات ملی در سال 2010 در مورد کودکان، تقریباً مشابه می‌باشد؛ بهتر است همین درصد کم کودکان دچار سوءتغذیه نیز با تدابیر لازم درمان شوند.

براساس یافته‌های مطالعه حاضر شیوع سوءتغذیه در کودکان کار، بسیار کمتر از میزان آن در مطالعه پاسدار و همکاران در مورد

 

جدول شماره 6: توزیع فراوانی مطلق و نسبی نمایه کم وزنی و اضافه وزن (وزن برای سن) بر حسب عوامل مرتبط با وضعیت تغذیه در کودکان 6-5 ساله کانون شکوفا در سال 1397

ویژگی

شاخص آنتروپومتریک: وزن برای سن

طبیعی

کم وزنی متوسط و شدید

اضافه وزن متوسط و شدید

جمع

سطح معناداری

تعداد

درصد

تعداد

درصد

تعداد

درصد

تعداد

درصد

جنسیت

پسر

دختر

 

23

26

 

92

9/92

 

1

2

 

4

1/7

 

1

0

 

4

0

 

25

28

 

100

100

509/0

ملیت

ایرانی

افغان

 

26

23

 

9/92

92

 

1

2

 

6/3

8

 

1

0

 

6/3

0

 

28

25

 

100

100

509/0

رتبه تولد

اولین

دومین یا سومین

چهارمین یا بیشتر

 

13

29

7

 

9/92

5/93

5/87

 

1

1

1

 

1/7

2/3

5/12

 

0

1

0

 

0

2/3

0

 

14

31

8

 

100

100

100

777/0

بعد خانوار

چهار نفر یا کمتر

پنج یا شش نفر

هفت نفر یا بیشتر

 

20

22

7

 

87

7/95

100

 

2

1

0

 

7/8

3/4

0

 

1

0

0

 

3/4

0

0

 

23

23

7

 

100

100

100

683/0

سواد پدر

بیسواد

ابتدایی

راهنمایی

متوسطه یا بالاتر

 

6

18

13

12

 

100

7/94

100

80

 

0

1

0

2

 

0

3/5

0

3/13

 

0

0

0

1

 

0

0

0

7/6

 

6

19

13

15

 

100

100

100

100

475/0

سواد مادر

بیسواد

ابتدایی

راهنمایی

متوسطه یا بالاتر

 

6

16

13

14

 

7/85

1/94

100

5/87

 

1

1

0

1

 

3/14

9/5

0

2/6

 

0

0

0

1

 

0

0

0

2/6

 

7

17

13

16

 

100

100

100

100

658/0

 

 

کودکان کار شهر کرمانشاه بود که افزایش آگاهی افراد در ارتباط با کودک به ویژه والدین در مورد مراقبت‌های تغذیه‌ای و برخورداری از امکانات رفاهی بیشتر در شهر تهران می‌تواند عامل این تفاوت باشد (26).

مقایسه یافته‌های مطالعه حاضر با نتایج پژوهش توتونچی و همکاران (1382) در تهران نشان داد که شیوع کم وزنی (7/5 درصد) در کودکان مورد بررسی در مطالعه حاضر، کمتر از مقادیر گزارش شده (16 درصد) در مطالعه مذکور می‌باشد که به نظر می‌رسد علت آن، گسترده نبودن ارائه خدمات در مراکز بهداشتی- درمانی و آگاهی و سواد کم مادران و پدران در مورد مراقبت‌های دوران کودکی در آن سال‌ها بوده است (27).

در این راستا در مطالعه اسفرجانی و همکاران (1384) در تهران، 11 درصد از کودکان کم وزن، 6 درصد لاغر و 10 درصد کوتاه قد بودند؛ اما در مطالعه حاضر، تا حدودی کاهش در این سه شاخص در کودکان مورد بررسی مشاهده شد که از دلایل این تفاوت می‌توان به تک سرپرست بودن خانواده‌ها، کمبود امکانات بهداشتی و آگاهی اندک افراد اشاره کرد. همچنین در این مطالعه، سواد مادر تا حدودی با کم وزنی و کوتاه قدی کودکان ارتباط داشت که این یافته، نتایج مطالعات اسفرجانی و همکاران را تأیید می‌کند. این پژوهشگران در مطالعات خود نشان دادند که سواد مادر با شاخص‌های کم وزنی و کوتاه قدی، ارتباط معناداری دارد (28).

در مطالعه فرج‌زاده و همکاران (1389) در بیرجند نیز مغایر با مطالعه حاضر، ارتباطی بین رتبه تولد و کوتاه قدی مشاهده نشد که این ناهمخوانی احتمالاً به دلیل اختلاف در نمونه‌های مورد بررسی، تفاوت در حجم نمونه و ویژگی‌های فرهنگی، جغرافیایی، اجتماعی و اقتصادی نمونه‌ها می‌باشد. باید توجه داشت که بر مبنای نتایج، بین سواد مادر و هر سه شاخص کم وزنی، کوتاه قدی و لاغری در مطالعه فرج‌زاده و همکاران، ارتباط معناداری مشاهده گردید (29).

در مجموع، مطالعات انجام شده در مورد وضعیت تغذیه‌ای کودکان زیر شش سال نشان می‌دهند که سطح تحصیلات مادر با وضعیت تغذیه کودکان ارتباط دارد که این مهم می‌تواند ناشی از تأثیر افزایش سطح تحصیلات والدین بر وضعیت اقتصادی خانواده و همچنین آگاهی بیشتر آن‌ها در مورد نیازهای تغذیه‌ای کودکان باشد. باید توجه داشت که در اکثر مطالعات، شیوع لاغری و کم وزنی در دختران بیشتر از پسران بوده است.

از محدودیت‌ها و نقاط ضعف این مطالعه می‌توان به پایین بودن حجم نمونه، عدم اطلاع کافی در مورد سوابق بیماری کودکان و الگوی مصرف مواد غذایی آن‌ها اشاره کرد.

از آنجایی که به دلیل کمبود امکانات مالی، امکان انجام آزمایشات بیوشیمیایی از جمله بررسی وضعیت هموگلوبین و فریتین در مطالعه حاضر وجود نداشت، پیشنهاد می‌شود پژوهشگرانی که در آینده قصد ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای این کودکان را دارند، این آزمایشات را برای بررسی بهتر انجام دهند.

 

نتیجه‌گیری

به طور کلی، یافته‌های مطالعه حاضر نشان دادند که وضعیت تغذیه‌ای کودکان 6-5 ساله کانون شکوفا نسبتاً مناسب است و در حال حاضر، سوءتغذیه برای این دسته از کودکان، عامل تهدیدآمیزی به شمار نمی‌رود که علت این امر می‌تواند افزایش آگاهی افراد مرتبط با کودک به ویژه والدین در مورد مراقبت‌های تغذیه‌ای، شهری بودن منطقه و برخورداری از امکانات رفاهی بیشتر نسبت به نمونه‌های مشابه در سایر مناطق کشور باشد.

 

تشکر و قدردانی

مقاله حاضر حاصل طرح مصوب در کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایران به شماره 32054-193-03-96 می‌باشد. بدین‌وسیله از پشتیبانی کمیته مذکور از پژوهش حاضر صمیمانه سپاسگزاری می‌گردد.

 

 

References:

 

1.     Jelliffe DB, Jelliffe EF, Zerfas A, Neumann C. Community nutritional assessment with special reference to less technically developed countries. Oxford: Oxford University Press; 1990. P. 86-7. Link

2.     Mahan LK, Escott-Stump S. Krauses food, nutrition and diet therapy. 11th ed. Philadelphia: Saunders; 2008. P. 780-81. Link

3.     Delvarian Zadeh M, Hosseinzadeh SA. Surveying the nutritional status of school students of Shahrood city and some related factors in 2004. Koomesh 2006;7(1):41-8. (In Persian) Link

4.     Kiy-Ghobadi K, Jazayeri A, Keshavarz A, Jarolahi N, Aghdam B. Nutritional status of 2-5-ear-old children and the effect of some known factors in the rural areas of Khoramabad. J Kerman Univ Med Sci 1999;6(2):82-8. (In Persian) Link

5.     Salem Z, Sheikhfatolahi M, Esmaeili A. Prevalence of malnutrition in children 1-5 years old in Rafsanjan city in the year 2000. J Rafsanjan Univ Med Sci 2002;1(4):260-6. (In Persian) Link

6.     Pasdar Y, Mozafari HR, Darbandi M, Niazi P, Hashemian A. Educational achievement relationship with nutritional status and primary school children growth in suburb areas of Kermanshah (2012). Koomesh 2014;15(4):541-50. (In Persian) Link

7.     Payandeh A, Saki A, Safarian M, Tabesh H, Siadat Z. Prevalence of malnutrition among preschool children in northeast of Iran, a result of a population based study. Glob J Health Sci 2013;5(2):208-12. PMID: 23445710

8.     Mei Z, Ogden CL, Flegal KM, Grummer-Strawn LM. Comparison of the prevalence of shortness, underweight, and overweight among US children aged 0 to 59  months by using the CDC 2000 and the WHO 2006 growth charts. J Pediatr 2008;153(5):622-8. PMID: 18619613

9.     Turi KN, Christoph MJ, Grigsby-Toussaint DS. Spatial distribution of underweight, overweight and obesity among women and children: results from the 2011 Uganda Demographic and Health Survey. Int J Environ Res Public Health 2013;10(10):4967-81. PMID: 24157515

10. Stratton RJ, Green CJ, Elia M. Disease-related malnutrition: an evidence-based approach to treatment. Wallingford: Centre for Agriculture and Bioscience International (CABI); 2003. P. 156-8. Link

11. Wamba PC, Enyong Oben J, Cianflone K. Prevalence of overweight, obesity, and thinness in Cameroon urban children and adolescents. J Obes 2013;2013:737592. PMID: 23862056

12. van Grieken A, Renders CM, Wijtzes AI, Hirasing RA, Raat H. Overweight, obesity and underweight is associated with adverse psychosocial and physical health outcomes among 7-year-old children: the ‘Be active, eat right’study. PLoS One 2013;8(6):e67383. PMID: 23825655

13. Taheri F, Kazemi T, Chahkandi T, Namakin K, Zardast M, Bijari B. Prevalence of overweight, obesity and central obesity among elementary school children in Birjand, east of Iran, 2012. J Res Health Sci 2013;13(2):157-61. PMID: 24077473

14. Martinez Vizcaino V, Martinez MS, Pacheco BN, Lopez MS, Garcia-Prieto JC, Nino CT, et al. Trends in excess of weight, underweight and adiposity among Spanish children from 2004 to 2010: The Cuenca study. Public Health Nutr 2012;15(12):2170-4. PMID: 23164169

15. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL, Krause MV. Krause's food & the nutrition care process. Amsterdam, Netherlands: Elsevier Health Sciences; 2012. P. 787-8. Link

16. De Onis M, Habicht JP. Anthropometric reference data for international use: recommendations from a World Health Organization Expert Committee. Am J Clin Nutr 1996;64(4):650-8. PMID: 8839517

17. World Health Organization. Physical status: the use of and interpretation of anthropometry, report of a WHO Expert Committee. Geneva: World Health Organization; 1995. P. 164-5. Link

18. Mohseni M, Aryankhesal A, Kalantari N. Prevention of malnutrition among children under 5 years old in Iran: a policy analysis. PLoS One 2019;14(3):e0213136. PMID: 30845189

19. Bellamy C. The state of the world’s children. New York: United Nations Children’s Fund (UNICEF); 2016. P. 58. Link

20. Rashidian A, Khosravi A, Khabiri R, Khodayari-Moez E, Elahi E, Arab M, et al. Islamic Republic of Iran’s multiple indicator demographic and health survey-2010: study protocol. Int J Prev Med 2014;5(5):632-42. PMID: 24932396

21. Sheikholeslam R, Naghavi M, Abdollahi Z, Zarati M, Vaseghi S, Sadeghi Ghotbabadi F, et al. Current status and the10 years trend in the malnutrition indexes of children under 5 years in Iran. Iran J Epidemiol 2008;4(1):21-8. (In Persian) Link

22. Osorio AM. Child labor issues in the international setting. J Agromedicine 2004;9(2):249-56. PMID: 19785220

23. Nuwayhid I, Usta J, Makarem M, Khudr A, El-Zein A. Health of children working in small urban industrial shops. Occup Environ Med 2005;62(2):86-94. PMID: 15657189

24. Gulzar SA, Vertejee S, Pirani L. Child labour: a public health issue. J Pak Med Assoc 2009;59(11):778-81. PMID: 20361679

25. Hawamdeh H, Spencer N. Work, family socioeconomic status, and growth among working boys in Jordan. Arch Dis Child 2001;84(4):311-4. PMID: 11259229

26. Pasdar Y, Darbandi M, Janbakhsh A, Niazi P, Rezaei M, Hamzehee K, et al. Nutritional status of working children in Kermanshah. J Sabzevar Univ Med Sci 2014;21(4):604-12. (In Persian) Link

27. Toutounchi P. The weight to age growth chart in 5 years old children and its risk factors in Tehran, Iran. Payesh 2009;8(1):67-73. (In Persian) Link

28. Esfarjani F, Salarkia N, Roustaee R, Abadi A. Anthropometric assessment of the nutritional status of under-5-year-old children in mother-headed households under coverage of the Imam Khomeini Relief Foundation of Tehran and factors related to it, 2005. Iran J Nutr Sci Food Technol 2008;2(4):41-8. (In Persian) Link

29. Farajzadeh Z, Saadatjoo SA, Hosseini S, Hassani H, Taghizadeh M, Alahyari F. Prevalence of malnutrition in preschool children in Birjand city in 2010. Modern Care J 2012;9(2):56-63. (In Persian) Link

 

 

 

 

 

 

 

                                                                             

نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1399/3/3 | پذیرش: 1399/4/4 | انتشار: 1399/9/10

فهرست منابع
1. 1. Jelliffe DB, Jelliffe EF, Zerfas A, Neumann C. Community nutritional assessment with special reference to less technically developed countries. Oxford: Oxford University Press; 1990. P. 86-7. Link
2. Mahan LK, Escott-Stump S. Krauses food, nutrition and diet therapy. 11th ed. Philadelphia: Saunders; 2008. P. 780-81. Link
3. Delvarian Zadeh M, Hosseinzadeh SA. Surveying the nutritional status of school students of Shahrood city and some related factors in 2004. Koomesh 2006;7(1):41-8. (In Persian) Link
4. Kiy-Ghobadi K, Jazayeri A, Keshavarz A, Jarolahi N, Aghdam B. Nutritional status of 2-5-ear-old children and the effect of some known factors in the rural areas of Khoramabad. J Kerman Univ Med Sci 1999;6(2):82-8. (In Persian) Link
5. Salem Z, Sheikhfatolahi M, Esmaeili A. Prevalence of malnutrition in children 1-5 years old in Rafsanjan city in the year 2000. J Rafsanjan Univ Med Sci 2002;1(4):260-6. (In Persian) Link
6. Pasdar Y, Mozafari HR, Darbandi M, Niazi P, Hashemian A. Educational achievement relationship with nutritional status and primary school children growth in suburb areas of Kermanshah (2012). Koomesh 2014;15(4):541-50. (In Persian) Link
7. Payandeh A, Saki A, Safarian M, Tabesh H, Siadat Z. Prevalence of malnutrition among preschool children in northeast of Iran, a result of a population based study. Glob J Health Sci 2013;5(2):208-12. PMID: 23445710 [DOI:10.5539/gjhs.v5n2p208]
8. Mei Z, Ogden CL, Flegal KM, Grummer-Strawn LM. Comparison of the prevalence of shortness, underweight, and overweight among US children aged 0 to 59 months by using the CDC 2000 and the WHO 2006 growth charts. J Pediatr 2008;153(5):622-8. PMID: 18619613 [DOI:10.1016/j.jpeds.2008.05.048]
9. Turi KN, Christoph MJ, Grigsby-Toussaint DS. Spatial distribution of underweight, overweight and obesity among women and children: results from the 2011 Uganda Demographic and Health Survey. Int J Environ Res Public Health 2013;10(10):4967-81. PMID: 24157515 [DOI:10.3390/ijerph10104967]
10. Stratton RJ, Green CJ, Elia M. Disease-related malnutrition: an evidence-based approach to treatment. Wallingford: Centre for Agriculture and Bioscience International (CABI); 2003. P. 156-8. Link [DOI:10.1079/9780851996486.0000]
11. Wamba PC, Enyong Oben J, Cianflone K. Prevalence of overweight, obesity, and thinness in Cameroon urban children and adolescents. J Obes 2013;2013:737592. PMID: 23862056 [DOI:10.1155/2013/737592]
12. van Grieken A, Renders CM, Wijtzes AI, Hirasing RA, Raat H. Overweight, obesity and underweight is associated with adverse psychosocial and physical health outcomes among 7-year-old children: the 'Be active, eat right'study. PLoS One 2013;8(6):e67383. PMID: 23825655 [DOI:10.1371/journal.pone.0067383]
13. Taheri F, Kazemi T, Chahkandi T, Namakin K, Zardast M, Bijari B. Prevalence of overweight, obesity and central obesity among elementary school children in Birjand, east of Iran, 2012. J Res Health Sci 2013;13(2):157-61. PMID: 24077473
14. Martinez Vizcaino V, Martinez MS, Pacheco BN, Lopez MS, Garcia-Prieto JC, Nino CT, et al. Trends in excess of weight, underweight and adiposity among Spanish children from 2004 to 2010: The Cuenca study. Public Health Nutr 2012;15(12):2170-4. PMID: 23164169 [DOI:10.1017/S1368980012003473]
15. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL, Krause MV. Krause's food & the nutrition care process. Amsterdam, Netherlands: Elsevier Health Sciences; 2012. P. 787-8. Link
16. De Onis M, Habicht JP. Anthropometric reference data for international use: recommendations from a World Health Organization Expert Committee. Am J Clin Nutr 1996;64(4):650-8. PMID: 8839517 [DOI:10.1093/ajcn/64.4.650]
17. World Health Organization. Physical status: the use of and interpretation of anthropometry, report of a WHO Expert Committee. Geneva: World Health Organization; 1995. P. 164-5. Link
18. Mohseni M, Aryankhesal A, Kalantari N. Prevention of malnutrition among children under 5 years old in Iran: a policy analysis. PLoS One 2019;14(3):e0213136. PMID: 30845189 [DOI:10.1371/journal.pone.0213136]
19. Bellamy C. The state of the world's children. New York: United Nations Children's Fund (UNICEF); 2016. P. 58. Link
20. Rashidian A, Khosravi A, Khabiri R, Khodayari-Moez E, Elahi E, Arab M, et al. Islamic Republic of Iran's multiple indicator demographic and health survey-2010: study protocol. Int J Prev Med 2014;5(5):632-42. PMID: 24932396
21. Sheikholeslam R, Naghavi M, Abdollahi Z, Zarati M, Vaseghi S, Sadeghi Ghotbabadi F, et al. Current status and the10 years trend in the malnutrition indexes of children under 5 years in Iran. Iran J Epidemiol 2008;4(1):21-8. (In Persian) Link
22. Osorio AM. Child labor issues in the international setting. J Agromedicine 2004;9(2):249-56. PMID: 19785220
23. Nuwayhid I, Usta J, Makarem M, Khudr A, El-Zein A. Health of children working in small urban industrial shops. Occup Environ Med 2005;62(2):86-94. PMID: 15657189 [DOI:10.1136/oem.2004.015503]
24. Gulzar SA, Vertejee S, Pirani L. Child labour: a public health issue. J Pak Med Assoc 2009;59(11):778-81. PMID: 20361679
25. Hawamdeh H, Spencer N. Work, family socioeconomic status, and growth among working boys in Jordan. Arch Dis Child 2001;84(4):311-4. PMID: 11259229 [DOI:10.1136/adc.84.4.311]
26. Pasdar Y, Darbandi M, Janbakhsh A, Niazi P, Rezaei M, Hamzehee K, et al. Nutritional status of working children in Kermanshah. J Sabzevar Univ Med Sci 2014;21(4):604-12. (In Persian) Link
27. Toutounchi P. The weight to age growth chart in 5 years old children and its risk factors in Tehran, Iran. Payesh 2009;8(1):67-73. (In Persian) Link
28. Esfarjani F, Salarkia N, Roustaee R, Abadi A. Anthropometric assessment of the nutritional status of under-5-year-old children in mother-headed households under coverage of the Imam Khomeini Relief Foundation of Tehran and factors related to it, 2005. Iran J Nutr Sci Food Technol 2008;2(4):41-8. (In Persian) Link
29. Farajzadeh Z, Saadatjoo SA, Hosseini S, Hassani H, Taghizadeh M, Alahyari F. Prevalence of malnutrition in preschool children in Birjand city in 2010. Modern Care J 2012;9(2):56-63. (In Persian) Link

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb