دوره 14، شماره 6 - ( شهریور 1399 )                   جلد 14 شماره 6 صفحات 67-60 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dehghani F, Zargham Hajebi M, Dehghanian H, Garlipour Z, Zaynalipour M. Relationship between Social Health and Demographic Characteristics Regarding the Sexual Satisfaction of Women Referring to Health Centers in Qom, Iran. Qom Univ Med Sci J 2020; 14 (6) :60-67
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2895-fa.html
دهقانی فاطمه، ضرغام حاجبی مجید، دهقانیان حمید، قارلی پور ذبیح الله، زینلی پور مژگان. رابطه بین سلامت اجتماعی و مشخصات جمعیت‌شناختی بر رضایت جنسی زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شهر قم. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1399; 14 (6) :60-67

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2895-fa.html


1- گروه روان‌شناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران.
2- گروه روان‌شناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران. ، zarghamhajebi@gmail.com
3- گروه جامعه شناسی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه قم، قم ایران.
4- گروه‌ آموزش‌ بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران.
5- اداره کل آموزش و پرورش استان قم، وزارت آموزش و پرورش ، ایران.
متن کامل [PDF 268 kb]   (732 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (3061 مشاهده)
متن کامل:   (656 مشاهده)
مقدمه
رضایت جنسی برخاسته از ارزیابی فرد از رابطه جنسی‌اش است که شامل دریافت فرد از ارضای نیازها، برآورده‌شدن انتظارات خود و همسرش از رابطه و ارزیابی مثبت او از رابطه جنسی است. از سوی دیگر، رضایت جنسی از شاخص‌های مهم ازدواج موفق و سلامت خانواده است و نقش مهمی به‌عنوان یکی از عوامل بنیادی رضایت از رابطه دارد. رابطه جنسی بین زوجین با مقاربت مترادف نیست. همچنین هدف آن صرفاً تجربه یا عدم تجربه ارگاسم نیست (1).
یکی از مسائل درجه اول در زندگی زناشویی، مسئله جنسی است. رضایت در رابطه جنسی سبب سازگاری زوجین و تناسب و تعادل آن‌ها می‌شود و عامل مهمی در خوشبختی و موفقیت زندگی زناشویی است (2). رضایت جنسی بر بسیاری از ابعاد زندگی زناشویی ازجمله تعهد زناشویی اثر می‌گذارد (3). رضایت جنسی عاملی کلیدی در کیفیت زندگی عمومی فرد است؛ برای مثال، رضایت جنسی با سلامت جسمی و روانی، بهزیستی عمومی و کیفیت زندگی ارتباط دارد (4،5). همچنین رضایت جنسی با سطح بالایی از رضایت از روابط (6)، ارتباطات خوب با فرزندان و خانواده (6)، اعتمادبه‌نفس زیاد در زوجین (7) و رضایت از وضعیت اجتماعی و اقتصادی (8) مرتبط است. رضایت جنسی با عوامل متعددی در ارتباط است؛ یکی از این عوامل، سلامت اجتماعی است. در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است سلامت اجتماعی یکی از مؤلفه‌های اساسی‌ای است که تأثیر بسزایی در بهبود تعهد زناشویی و کیفیت آن دارد (9). در پژوهش‌های صورت‌گرفته نشان داده شده است هرچه میزان سلامت اجتماعی بیشتر باشد، رضایت زناشویی نیز بیشتر است (10). در مطالعه‌ای دیگر که رابطه بین سلامت اجتماعی و رضایت زناشویی بررسی شد نتایج نشان داد سلامت اجتماعی یکی از عوامل مهم تأثیرگذار در افزایش رضایت زناشویی است (11).
با توجه به تعاریف مختلف سلامت اجتماعی، آن را می‌توان ارزیابی فرد از کیفیت روابط با افراد دیگر (نزدیکان و گروه‌های اجتماعی) بیان کرد که عضوی از آن است و نشانگر رضایت یا فقدان رضایت فرد از زندگی و محیط اجتماعی است (9). با وجود روابط بین‌فردی، به‌خصوص روابط جنسی موجود در نهاد خانواده، بدون‌شک متغیر سلامت اجتماعی می‌تواند چه در سازگاری، ثبات و سلامت این روابط و چه در نحوه رفتار و عملکرد زوجین نسبت به همدیگر در این روابط مؤثر واقع می‌شود. Keyes ابعاد سلامت اجتماعی را با درنظرگرفتن الگوی سلامت مطرح می‌کند. درواقع مدل چندوجهی Keyes از سلامت اجتماعی شامل 5 جنبه می‌شود که میزان کارکرد بهینه افراد را در عملکرد اجتماعی آن‌ها معلوم می‌کند. طبق این تعریف، شاخص‌های سلامت اجتماعی عبارت‌اند از: 1. پذیرش اجتماعی، 2. انطباق اجتماعی، 3. مشارکت اجتماعی، 4. انسجام اجتماعی و 5. شکوفایی اجتماعی (12).
سلامت اجتماعی به چگونگی وضعیت ارتباط فرد با دیگران در جامعه (جامعه‌پذیری فرد) اشاره دارد. سلامت اجتماعی بر ابعادی از سلامت تأکید دارد که به ارتباط فرد با افراد دیگر یا جامعه‌ای مربوط است که در آن زندگی می‌کند. سلامت اجتماعی دربرگیرنده عواملی است که در کنار یکدیگر نشانگر کمیت و کیفیت عمل افراد در زندگی اجتماعی است. توجه رسمی به سلامت اجتماعی در سال 1947 با گنجاندن آن در تعریف سازمان بهداشت جهانی فعال شد که بر رفتار با بیماران به‌عنوان موجودات اجتماعی در یک بافت اجتماعی پیچیده تأکید می‌کند (13).
با توجه به اینکه رضایت جنسی از لحاظ اهمیت در ردیف مسائل مهم و اساسی زندگی زناشویی قرار دارد و سازگاری در آن از علل خوشبختی، موفقیت، نشاط و سلامت زوجین در زندگی زناشویی محسوب می‌شود و تا حد زیادی از سطح تنش و تعارضات زوجین جلوگیری می‌کند، همچنین به دلیل مطالعات کم در این زمینه و با توجه به مطالب ذکرشده، هدف پژوهش حاضر تعیین سلامت اجتماعی بر رضایت جنسی زنان شهر قم است.
 
روش بررسی
این مطالعه به‌شکل توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی است. در این مطالعه متغیرهای مستقل یا پیش‌بین متغیر سلامت اجتماعی و متغیر وابسته یا ملاک آن رضایت جنسی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شهر قم در سال 1399 بودند که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای و با استفاده از فرمول کوکران، 320 نفر به‌عنوان نمونه‌ پژوهش انتخاب شدند.
فرمول استفاده‌شده برای حجم نمونه بدین‌صورت بود:
 
 
 
نمونه‌گیری به این صورت انجام شد که بین مناطق هشت‌گانه شهرداری قم، چهار منطقه به‌طور تصادفی ساده و از هر منطقه با روش تصادفی دو مرکز انتخاب شد و در هر مرکز نمونه‌ها بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. معیارهای ورود شامل این موارد بود: زنانی که یک سال از زمان ازدواج آن‌ها گذشته باشد (3)؛ در دوره بارداری، شیردهی و یائسگی نباشند؛ سواد خواندن و نوشتن داشته باشند و معلولیت یا بیماری مزمن جسمی و روانی نداشته باشند. رضایت‌داشتن بیمار برای شرکت در مطالعه و امضای رضایت‌نامه کتبی زنان مراجعه‌کننده ساکن قم الزامی بود.
معیارهای خروج نیز شامل این موارد بود: داشتن اختلال روان‌پریشی (همه بیماران در سامانه سیب مراکز بهداشتی پرونده داشتند و اگر بیماری داشته باشند، قابل شناسایی است.)، سوءمصرف مواد، دارشتن ملاک‌های کامل اختلال شخصیت و مخالفت بیمار برای همکاری در مطالعه. ابزار مطالعه پرسش‌نامه‌های مربوط به رضایت جنسی زنان متسون و ترامپل و پرسش‌نامه سلامت اجتماعی و مشخصات دموگرافیک محقق‌ساخته بود که در اختیار گروه هدف قرار گرفت.
 
ابزار‌های پژوهش
پرسش‌نامه رضایت جنسی زنان متسون و ترامپل (SSSW: Sexual Satisfaction Scale for Women)
برای اندازه‌گیری رضایت جنسی از پرسش‌نامه رضایت جنسی زنان استفاده شد که شامل 30 سؤال مرکب از 5 بُعد رضایت (سؤالات 1 تا 6)، ارتباط (سؤالات 7 تا 12)، سازگاری (سؤالات 13 تا 19)، اضطراب رابطه‌ای (سؤالات 20 تا 24) و اضطراب شخصی (سؤالات 25 تا 30) است. همچنین نمره کلی رضایت جنسی قابل محاسبه است. نمره‌گذاری این مقیاس به‌صورت لیکرت پنج گزینه‌ای (از کاملاً موافق تا کاملاً مخالف) است. نمره بالاتر به معنای رضایت بیشتر است. ضریب آلفای کرونباخ برای نمره کل پرسش‌نامه 96/0 و برای ابعاد آن 82/0 تا 91/0 به‌دست آمد (14).
 
پرسش‌نامه سلامت اجتماعی
برای سنجش سلامت اجتماعی از پرسش‌نامه سلامت اجتماعی کییز استفاده شد که 5 مؤلفه دارد و شامل شکوفایی اجتماعی (سؤالات 1 تا 4)، همبستگی اجتماعی (سؤالات 5 تا 7)، انسجام اجتماعی (سؤالات 8 تا 10)، پذیرش اجتماعی (سؤالات 11 تا 15) و مشارکت اجتماعی (سؤالات 16 تا 20) می‌شود. پاسخ گزینه‌ها به‌صورت لیکرت پنج گزینه از کاملاً مخالفم تا کاملاً موافقم دسته‌بندی می‌شود. باباپور و همکاران (2009) برای بررسی پایانی این ابزار از همسانی درونی استفاده و گزارش کردند که آلفای به‌دست‌آمده برای کل مقیاس 78/0 است که نشان می‌دهد این ابزار پایایی مطلوبی دارد. پورافکاری در سال ۱۳۹۱ پایایی پرسش‌نامه سلامت اجتماعی را 87/0 گزارش کرد. میزان روایی محتوایی و پایایی به‌دست‌آمده دلالت بر این دارد که این ابزار می‌تواند در بررسی‌های سلامت اجتماعی در جامعه هدف به‌طور مؤثر به کار گرفته شود (15).
در این پژوهش برای تجزیه‌وتحلیل داده‌های جمع‌آوری‌شده بر اساس اهداف و فرضیات از روش همبستگی متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده و در موارد لازم از روشهای آماری توصیفی از قبیل میانگین، انحراف استاندارد و ... استفاده شد. تمام مراحل تجزیه‌وتحلیل آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 23 انجام شد. تمام موارد اخلاق پژوهش در تمام مراحل پژوهش رعایت شد؛ ازجمله اصل داوطلبانه‌بودن که الزامی در تکمیل پرسش‌نامه‌ها نبود و اصل محرمانه‌بودن اطلاعات که از داده‌ها فقط در راستای اهداف پژوهش استفاده شد.
 
در این مطالعه 320 نفر از زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شهر قم بررسی شدند. اطلاعات جمعیت‌شناختی مربوط به نمونه‌های پژوهش در جدول 1 آمده است. 14 نفر کمتر از 20 سال، 17 نفر بین 21 تا 30 سال، 147 نفر بین 31 تا 40 سال و 42

 
جدول شماره 1: ویژگی های جمعیت‌شناختی نمونه‌های پژوهش
سن فراوانی درصد
کمتر از 20 سال 14 6
21 تا 30 سال 17 7
31 تا 40 سال 147 67
41 تا 50 سال 42 19
کل 320 100
 
نفر بین 41 تا 50 سال سن داشتند.
بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از جدول 2، بین متغیر سن و مدت ازدواج با رضایت جنسی رابطه معنی‌دار معکوس وجود دارد و در سطح آلفای 05/0 معنی‌دار است (05/0>P). طبق یافته‌های به‌دست‌آمده، با افزایش سن و مدت‌زمان ازدواج، میزان رضایت جنسی نیز کاهش خواهد یافت. همچنین همبستگی بین سطح تحصیلات با رضایت جنسی رابطه مستقیم و معنی‌دار وجود دارد؛ یعنی با افزایش سطح تحصیلات، رضایت جنسی بیشتر می‌شود (05/0>P).
براساس نتایج جدول 3، نمره کلی میانگین و انحراف‌‌معیار سلامت اجتماعی، 711/8±98/54 می‌باشد.
به‌منظور بررسی رابطه بین سلامت اجتماعی با رضایت جنسی در زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قم، از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج به‌دست‌آمده در ادامه ارائه شده است.
بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از جدول 4، ضریب همبستگی 324/0 بوده که در سطح آلفای 01/0 معنی‌دار است (01/0>P). مثبت‌بودن ضریب به‌دست‌آمده نشان می‌دهد بین سلامت اجتماعی و رضایت جنسی ارتباط مستقیمی وجود دارد و افرادی


جدول شماره 2: ضریب همبستگی بین متغیرهای دموگرافیک و رضایت جنسی
ضریب همبستگی سطح معنیداری
سن 146/0- 010/0
سن همسر 131/0- 022/0
مدت ازدواج 199/0- 010/0
سطح تحصیلات 169/0 003/0
سن در زمان ازدواج 069/0 228/0
سن همسر در زمان ازدواج 038/0 507/0
 
جدول شماره 3: میانگین و انحراف‌معیار متغیرهای بررسی‌شده
متغیر میانگین± انحراف‌معیار
شکوفایی اجتماعی 38/10±791/2
مشارکت اجتماعی‌ 64/13±106/3
انسجام اجتماعی 65/6±455/2
پذیرش اجتماعی 81/15±394/3
همبستگی اجتماعی 58/5±123/2
نمره کلی سلامت اجتماعی 98/54±711/8
 
که از سلامت اجتماعی بیشتری برخوردارند، رضایت جنسی بیشتری نیز دارند.
بر اساس نتایج مندرج در جدول 5، مقدار F به‌دست‌آمده 345/37 است که در سطح آلفای کوچک‌تر از 01/0 معنی‌دار است و نشان می‌دهد سلامت اجتماعی می‌تواند تغییرات مربوط به رضایت جنسی را به‌خوبی تبیین کند و نشان‌دهنده مناسب‌بودن مدل رگرسیونی ارائه‌شده است.
با توجه به ضرایب استاندارد و غیراستاندارد متغیر پیش‌بین در پیش‌بینی متغیر ملاک می‌توان گفت که ضریب تأثیر (β) متغیر سلامت اجتماعی در پیش‌بینی متغیر رضایت جنسی 324/0 است
 
 
جدول شماره 4: ضریب همبستگی بین سلامت اجتماعی و رضایت جنسی
متغیرها تعداد ضریب همبستگی سطح معنی‌داری
سلامت اجتماعی و رضایت جنسی 320 324/0 01/0
 
جدول شماره 5: نتایج آزمون تحلیل واریانس
  مجموع مجذورات درجه آزادی میانگین مجذورات F سطح معنی‌داری
رگرسیون 799/10270 1 799/10270 345/37 001/0
باقی‌مانده 799/10270 318 022/275
کل 950/97727 319  
جدول شماره 6: تحلیل رگرسیون برای پیش‌بینی رضایت جنسی از طریق مؤلفه‌های سلامت اجتماعی
  ضرایب استاندارد نشده ضرایب استاندارد شده t سطح معنی داری شاخص های هم خطی
  B خطای استاندارد Beta Tolerance VIF
ثابت 118/43 033/6   148/7 001/0    
شکوفایی اجتماعی 132/0 393/0 021/0 336/0 737/0 703/0 423/1
مشارکت اجتماعی‌ 322/1 304/0 235/0 342/4 001/0 944/0 059/1
انسجام اجتماعی 191/0 428/0 027/0 446/0 656/0 766/0 306/1
پذیرش اجتماعی 461/0 299/0 089/0 544/1 123/0 821/0 218/1
همبستگی اجتماعی 474/1 485/0 179/0 041/3 003/0 797/0 255/1
 
 
که چون سطح معناداری آن از 01/0 کمتر است، قادر به پیش‌بینی رضایت جنسی هستند.
نتایج جدول 6 نشان داد مقدار ضریب رگرسیونی استاندارد شده (Beta) برای مولفه شکوفایی اجتماعی برابر با 021/0، مشارکت اجتماعی‌ برابر با 235/0، انسجام اجتماعی برابر با 027/0، پذیرش اجتماعی برابر با 089/0 و برای مؤلفه همبستگی اجتماعی برابر با 179/0 می‌باشد. با توجه به مقدار آماره t به‌دست آمده نتیجه گرفته می­شود که از بین مؤلفه‌های سلامت اجتماعی، مؤلفه‌های مشارکت اجتماعی‌ و همبستگی اجتماعی به شکل مثبت و معنی‌داری رضایت جنسی زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قم را پیش‌بینی می‌کنند.
 
بحث
نتایج به‌دست‌آمده در این پژوهش نشان می‌دهد سلامت اجتماعی با رضایت جنسی ارتباط معنی‌دار مستقیمی دارد و افرادی که سلامت اجتماعی بیشتری دارند، رضایت جنسی بیشتری نیز دارند. گرچه همسو با این یافته‌ها به‌طور مستقیم پژوهشی یافت نشد که ارتباط معناداری بین سلامت اجتماعی و رضایت جنسی را نشان دهد، در تبیین این یافته‌ها می‌توان به نتایج به‌دست‌آمده از برخی از پژوهش‌های انجام‌گرفته اشاره کرد
یافته‌های پژوهش افشانی و همکاران نشان داد میزان سلامت اجتماعی و رضایت از زندگی پاسخگویان در سطح متوسط است که رابطه معناداری بین رضایت از زندگی و سلامت اجتماعی زنان وجود داشت (16). زاهدی اصل و همکاران نشان دادند بین سلامت اجتماعی با میزان رضایت از زندگی زناشویی رابطه معناداری وجود دارد و بین متغیرهای زمان جانبازشدن و مدت ازدواج با میزان رضایت از زندگی زناشویی رابطه معناداری معکوس وجود داشت؛ یعنی با افزایش سلامت اجتماعی، رضایت از زندگی زناشویی نیز افزایش می‌یابد. همچنین با افزایش مدت ازدواج، میزان رضایت از زندگی زناشویی کاهش می‌یابد (10). این یافته با یافته‌های مطالعه حاضر همسو است. از دیگر پژوهشهای همسو با مطالعه حاضر، پژوهش امیدی و همکاران است که نشان دادند بین ابعاد سلامت اجتماعی و سازگاری زناشویی رابطه مثبت و معنیداری دارد (17).
بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از پژوهش حاضر، بین سن و مدت ازدواج با رضایت جنسی رابطه معنی‌دار معکوسی وجود دارد؛ یعنی با افزایش سن و مدت‌زمان ازدواج، میزان رضایت جنسی نیز کاهش خواهد یافت. همچنین بین سطح تحصیلات با رضایت جنسی رابطه مستقیم و معنی‌داری وجود دارد. این یافته‌ها به‌طور مستقیم با پژوهشی همسو نبود، ولی از پژوهش‌های دیگری برای تبیین این یافته می‌توان استفاده کرد. در مطالعه‌ای نتایج نشان داد متغیرهایی همچون جنسیت، سن، طبقه اجتماعی، سهم در انجام کارهای خانه، گذراندن وقت در مراقبت از خود، همکاری اقتصادی در حمایت از خانواده، مراقبت از فرزندان و وضعیت بهداشتی خود درک‌شده سبب افزایش یا کاهش رضایت جنسی می‌شوند. نابرابری‌های جنسیتی و طبقاتی سبب کاهش رضایت جنسی می‌شود. همچنین خانم‌هایی که سن آن‌ها بیشتر از 45 سال بود، کاهش رضایت جنسی در آن‌ها دیده می‌شد. خانم‌هایی که مراقب خود بودند، 7/1 برابر رضایت جنسی آن‌ها بیشتر از خانم‌هایی بود که نمی‌توانستند احساس خوبی نسبت به خود داشته باشند که با مطالعه حاضر همسو می‌باشد (18). در مطالعه دیگری که کیانی و همکاران انجام دادند نتایج نشان داد بین میزان تحصیلات و میانگین نمره رضایت از زندگی زناشویی ارتباط معناداری (005/0P=) مشاهده شد که با مطالعه حاضر همسو بود (19).
در این مطالعه محدودیت‌هایی نیز وجود داشت که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
محدودیت‌های مطالعه شامل، عدم تعمیم‌پذیری داده‌ها و خودگزارشی مطالعه و همچنین عدم امکان بررسی رابطه علی و معلولی می‌باشد. از محدودیت‌های دیگر می‌توان حساس‌بودن و تابوبودن مسئله جنسی که سبب کاهش پاسخگویی به پرسشنامه  و همکاری‌نکردن شرکت‌کنندگان در مطالعه می‌شد، نام برد.
 
پیشنهاد‌ها
  1. ایجاد بستر مناسب و آموزش در زمینه‌های افزایش سلامت اجتماعی در خانواده‌ها؛
  2. ایجاد بستر مناسب برای انجام پژوهش‌های بیشتری در این زمینه و در مناطق مختلف کشور؛
  3. سیاست‌گذاری مدیران و صاحب‌نظران به‌منظور تهیه بسته‌های آموزشی برای افزایش سلامت اجتماعی در خانواده‌ها؛
  4. برگزاری کارگاه‌های آموزشی در زمینه بهبود روابط زناشویی و سازگاری در روابط زناشویی.
نتیجه‌گیری
نتایج این پژوهش نشان داد که متغیر سلامت اجتماعی رابطه­ی مستقیم و معنی‌دار با رضایت جنسی دارد. همچنین از بین مؤلفه‌های دموگرافیک، مدت زمان ازدواج با رضایت جنسی رابطه معکوس و معنی‌دار وجود دارد و بین سطح تحصیلات و رضایت جنسی رابطه مستقیم و معنی‌دار می‌باشد؛ بنابراین، پیشنهاد می‌شود با توجه به یافته‌های به‌دست‌آمده از مطالعه حاضر، سلامت اجتماعی یکی از روش‌های مناسب برای افزایش رضایت جنسی زنان محسوب می‌شود. می‌توان با آموزش زنان در زمینه سلامت اجتماعی به‌صورت بسته‌های آموزشی یا کلاس‌های آموزشی (حضوری، مجازی) سطح رضایت جنسی آنان را تا حدودی بالا برد.
 
تشکر و قدردانی
این مقاله از پایان‌نامه کارشناسی ارشد روان‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم با کد اخلاق: IR.MUQ.REC.1399.107 گرفته شده است. بدین‌وسیله از حمایت و پشتیبانی معاونت محترم پژوهشی، معاونت محترم بهداشتی و کارکنان مراکز بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم تشکر و قدردانی می‌کنیم که در اجرای این پژوهش همکاری کردند.

 
References:
 
  1. Pourheydari S, Bagherian F, Bahadorkhan J, Doustkam M. The effects of life skills training on marital and sexual satisfaction of young couples. Knowl Res Appl Psychol 2017;14(51):14-22. (In Persian) Link
  2. Aliakbari Dehkordi M. Relationship between women sexual function and marital adjustment. Int J Behav Sci 2010;4(3):199-206. (In Persian) Link
  3. Shahsiah M, Bahrami F, Mohebi S. On the relationship between sexual satisfaction and marital commitment among couples in Shahreza City, Central part of Iran. J Fundam Mental Health 2009;11(43):233-8. (In Persian) Link
  4. Davison SL, Bell RJ, LaChina M, Holden SL, Davis SR. The relationship between self-reported sexual satisfaction and general well-being in women. J Sex Med 2009;6(10):2690-7. PMID: 19817981
  5. Scott VC, Sandberg JG, Harper JM, Miller RB. The impact of depressive symptoms and health on sexual satisfaction for older couples: implications for clinicians. Contemp Fam Ther 2012;34(3):376-90. Link
  6. Henderson AW, Lehavot K, Simoni JM. Ecological models of sexual satisfaction among lesbian/bisexual and heterosexual women. Arch Sex Behav 2009;38(1):50-65. PMID: 18574685
  7. Higgins JA, Mullinax M, Trussell J, Davidson Sr JK, Moore NB. Sexual satisfaction and sexual health among university students in the United States. Am J Public Health 2011;101(9):1643-54. PMID: 21778509
  8. Ji J, Norling AM. Sexual satisfaction of married urban Chinese. J Developing Soc 2004;20(1-2):21-38. Link
  9. Taghiyar Z, Pahlavanzade F. The effectiveness of narrative therapy on marital commitment and sexual satisfaction. Knowl Res Appl Psycho 2019;20(2):110-20. (In Persian) Link
  10. Zahedi Asl M, Hossini F. The relationship between social health and marital life satisfaction among war veterans with disabilities. J Soc Work Res 2017;3(12):245-74. (In Persian) Link
  11. Aghayarihir T, Vafaieaghdam T. A study of the impact of social health on job satisfaction (the case of Golsan-Baft factory's employees in Tabriz City). J Appl Sociol 2017;27(4):171-90. (In Persian) Link
  12. Keyes CL, Shapiro AD. Social well-being in the United States: a descriptive epidemiology. How Healthy Are We 2004;15(3):350-72. Link
  13. World Health Organization. International classification of impairments, disabilities, and handicaps: a manual of classification relating to the consequences of disease, published in accordance with resolution WHA29. 35 of the Twenty-ninth World Health Assembly, May 1976. Geneva: World Health Organization; 1980. Link
  14. Roshan Chesli R, Mirzaei S, Nikazin A. Validity and reliability of multidimensional sexual satisfaction scale for women (SSSW) in one sample of Iranian women. Sci J Clin Psychol Pers 2014;2(10):129-40. (In Persian) Link
  15. Pour AN, Hakiminya B, Heydari A, Foroutankia S. the effect of socio-economic status on authoritarianism. J Appl Sociol 2013;23(4):67-84. Link
  16. Afshani AR, Shirimohammadabad H. The study of relationship between life satisfaction and social health of Yazd city women. Tolooebehdasht 2016;15(2):34-44. (In Persian) Link
  17. Omidi R, Rad F. The relationship between social health and marital adjustment among married women in Astara. J Social Stud 2019;11(41):77-94. (In Persian) Link
  18. Castellanos-Torres E, Alvarez-Dardet C, Ruiz-Muñoz D, Pérez G. Social determinants of sexual satisfaction in Spain considered from the gender perspective. Ann Epidemiol 2013;23(3):150-6. PMID: 23317925
  19. Kyani F, Madadzadeh N. Relationship between Marital Satisfaction and demographics variables in postpartum depression (PPD), Astara, 2007. J Woman Hyg 2010;1(2):21-32. (In Persian) Link
 
 
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی
دریافت: 1399/5/21 | پذیرش: 1399/6/15 | انتشار: 1399/6/10

فهرست منابع
1. 1. Pourheydari S, Bagherian F, Bahadorkhan J, Doustkam M. The effects of life skills training on marital and sexual satisfaction of young couples. Knowl Res Appl Psychol 2017;14(51):14-22. (In Persian) Link
2. Aliakbari Dehkordi M. Relationship between women sexual function and marital adjustment. Int J Behav Sci 2010;4(3):199-206. (In Persian) Link
3. Shahsiah M, Bahrami F, Mohebi S. On the relationship between sexual satisfaction and marital commitment among couples in Shahreza City, Central part of Iran. J Fundam Mental Health 2009;11(43):233-8. (In Persian) Link
4. Davison SL, Bell RJ, LaChina M, Holden SL, Davis SR. The relationship between self-reported sexual satisfaction and general well-being in women. J Sex Med 2009;6(10):2690-7. PMID: 19817981 [DOI:10.1111/j.1743-6109.2009.01406.x]
5. Scott VC, Sandberg JG, Harper JM, Miller RB. The impact of depressive symptoms and health on sexual satisfaction for older couples: implications for clinicians. Contemp Fam Ther 2012;34(3):376-90. Link [DOI:10.1007/s10591-012-9198-2]
6. Henderson AW, Lehavot K, Simoni JM. Ecological models of sexual satisfaction among lesbian/bisexual and heterosexual women. Arch Sex Behav 2009;38(1):50-65. PMID: 18574685 [DOI:10.1007/s10508-008-9384-3]
7. Higgins JA, Mullinax M, Trussell J, Davidson Sr JK, Moore NB. Sexual satisfaction and sexual health among university students in the United States. Am J Public Health 2011;101(9):1643-54. PMID: 21778509 [DOI:10.2105/AJPH.2011.300154]
8. Ji J, Norling AM. Sexual satisfaction of married urban Chinese. J Developing Soc 2004;20(1-2):21-38. Link [DOI:10.1177/0169796X04048301]
9. Taghiyar Z, Pahlavanzade F. The effectiveness of narrative therapy on marital commitment and sexual satisfaction. Knowl Res Appl Psycho 2019;20(2):110-20. (In Persian) Link
10. Zahedi Asl M, Hossini F. The relationship between social health and marital life satisfaction among war veterans with disabilities. J Soc Work Res 2017;3(12):245-74. (In Persian) Link
11. Aghayarihir T, Vafaieaghdam T. A study of the impact of social health on job satisfaction (the case of Golsan-Baft factory's employees in Tabriz City). J Appl Sociol 2017;27(4):171-90. (In Persian) Link
12. Keyes CL, Shapiro AD. Social well-being in the United States: a descriptive epidemiology. How Healthy Are We 2004;15(3):350-72. Link
13. World Health Organization. International classification of impairments, disabilities, and handicaps: a manual of classification relating to the consequences of disease, published in accordance with resolution WHA29. 35 of the Twenty-ninth World Health Assembly, May 1976. Geneva: World Health Organization; 1980. Link
14. Roshan Chesli R, Mirzaei S, Nikazin A. Validity and reliability of multidimensional sexual satisfaction scale for women (SSSW) in one sample of Iranian women. Sci J Clin Psychol Pers 2014;2(10):129-40. (In Persian) Link
15. Pour AN, Hakiminya B, Heydari A, Foroutankia S. the effect of socio-economic status on authoritarianism. J Appl Sociol 2013;23(4):67-84. Link
16. Afshani AR, Shirimohammadabad H. The study of relationship between life satisfaction and social health of Yazd city women. Tolooebehdasht 2016;15(2):34-44. (In Persian) Link
17. Omidi R, Rad F. The relationship between social health and marital adjustment among married women in Astara. J Social Stud 2019;11(41):77-94. (In Persian) Link
18. Castellanos-Torres E, Alvarez-Dardet C, Ruiz-Muñoz D, Pérez G. Social determinants of sexual satisfaction in Spain considered from the gender perspective. Ann Epidemiol 2013;23(3):150-6. PMID: 23317925 [DOI:10.1016/j.annepidem.2012.12.010]
19. Kyani F, Madadzadeh N. Relationship between Marital Satisfaction and demographics variables in postpartum depression (PPD), Astara, 2007. J Woman Hyg 2010;1(2):21-32. (In Persian) Link

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2024 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb