دوره 16، شماره 10 - ( دی 1401 )                   جلد 16 شماره 10 صفحات 829-816 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Izadi Z, Mirazi N. Antioxidant and Antimicrobial Properties of Ethanolic Extract of Lemon Verbena. Qom Univ Med Sci J 2023; 16 (10) :816-829
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-3136-fa.html
ایزدی زهرا، میرازی ناصر. بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره اتانولی به‌لیمو. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1401; 16 (10) :816-829

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-3136-fa.html


1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، مجتمع اموزش عالی نهاوند، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، armaghan_iza_2004@yahoo.com
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
متن کامل [PDF 6592 kb]   (263 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (898 مشاهده)
متن کامل:   (229 مشاهده)
مقدمه
در سال‌های اخیر رویکرد مردم اکثر کشورهای جهان به مصرف داروهای گیاهی افزایش یافته است. به نظر میرسد عوارض جانبی کمتر نسبت به داروهای شیمیایی، دلیل اصلی این تغییر الگوی مصرف به نفع داروهای گیاهی باشد. داروهایی که امروزه در دنیا به‌طور وسیعی برای درمان انواع بیماری‌ها اعم از عفونت‌های باکتریایی، ویروسی و قارچی تا انواع بیماری‌های متابولیک به کار می‌روند، منشأ طبیعی دارند. این ترکیبات نه‌تنها در درمان بیماری‌های ناشی از میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا نقش دارند، بلکه به‌طور هم‌زمان می‌توانند اثرات جانبی که اغلب با مصرف نگهدارنده‌های شیمیایی و سنتزی همراه هستند را نیز کاهش دهند [1، 2]. این مسئله به همراه عوارض جانبی بعضی آنتی‌بیوتیک‌ها موجب شده است که محققین و دانشمندان همواره به دنبال آنتی‌بیوتیک‌های جدید با اثرات جانبی کمتر باشند. به همین دلیل منابع طبیعی، به‌خصوص گیاهان دارویی دارای اسرار بی‌شماری هستند و کشف هر‌یک از اسرار، گامی در جهت درمان و ریشه‌کن کردن بیماری‌هاست و از جایگاه خاصی برخوردار است [3]. علاوه‌بر‌این به‌منظور حفظ کیفیت مواد غذایی و افزایش طول عمر نگهداری آن‌ها از آنتی‌اکسیدان‌ها استفاده می‌شود.
استفاده از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی به دلیل کنترل رادیکال‌های آزاد و جلوگیری از عمل اکسیداسیون (فساد شیمیایی) نقش بسزایی در افزایش پایداری و ماندگاری محصولات غذایی دارد. از سویی دیگر استفاده از آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی مانند بوتیل هیدروکسی آنیزول، بوتیل هیدروکسی تولوئن، تری بوتیل هیدروکینون و پروپیل گالات در صنایع داروسازی، پزشکی و غذایی بسیار رواج یافته است [4، 5]. با‌این‌حال اثرات نامطلوب تغذیه‌ای و سمیت این آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی در مطالعات مختلف به اثبات رسیده است. به همین دلیل یافتن ترکیبات دارای پتانسیل آنتی‌اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی با منشأ طبیعی (اسانس و عصاره گیاهی) شدیداً مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است، تعدادی از ترکیبات با خواص آنتی‌اکسیدانی به‌عنوان فراورده‌های ثانویه توسط گیاهان ساخته می‌شود که ازجمله آن‌ها می‌توان به ترکیبات فنولی اشاره کرد [6]. خوشبختانه سرزمین ایران به دلیل شرایط آب‌و‌هوایی مختلف دارای طیف وسیعی از گیاهان دارویی است و ایرانیان از دیرباز علاقه‌مند به استفاده از ترکیبات طبیعی دارویی بوده‌اند.
بهره‌گیری از روش‌های نوین، امکان شناسایی مواد مؤثره درمانگر موجود در گیاهان را فراهم کرده است. بنابراین در سال‌های اخیر تحقیقات گسترده‌ای جهت بررسی و ارزیابی اثرات ضدمیکروبی فراورده‌هایی با منشأ گیاهی از‌جمله عصاره‌ها و اسانس‌ها صورت گرفته و نتایج بیانگر قدرت و توانایی این ترکیبات در ممانعت از رشد دامنه وسیعی از میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا و عامل فساد است [7].
گیاه به‌لیمو از خانواده شاهپسند بومی آمریکای جنوبی بوده و درختچه‌ای همیشه سبز و برافراشته به ارتفاع 5/1 تا 2 متر با برگ‌های سرنیزه‌ای به طول 7 تا 10 سانتی‌متر است [8]. جنس Lippia دارای بیش از 200 گونه است که در این بین، گونه citriodora دارای اهمیت ویژه‌ای است. به‌لیمو یکی از گیاهان دارویی ارزشمند است که به‌عنوان یک گیاه معطر کشت و استفاده می‌شود. از برگ‌های این گیاه بوی خوشایند لیمو به مشام می‌رسد. برگ‌های این گیاه به‌صورت کشیده و به رنگ سبز کم‌رنگ به‌صورت دسته‌های سه‌تایی روی ساقه قرار می‌گیرند. برگ‌های به‌لیمو دارای ترکیبات فنولیک، فلاونوئیدها، اسیدهای فنولیک و فنیل پروپانوئیدها هستند [9]. همچنین گزارش شده است که عصاره به‌لیمو دارای 2 نوع ایریدوئید به نام وربنالین و هاستاتوزید است [10]. در فرهنگ گیاه‌درمانی ایران، برگ‌های این گیاه به‌صورت دم‌کردنی برای آرام‌بخشی، ضد‌تشنج بودن و برطرف‌ کردن تپش قلب و سرگیجه مصرف دارد. برگ‌ها و اندام رویشی این گیاه دارای خاصیت تب‌بر، مسکن، ضد‌نفخ و کمک‌کننده به هضم غذاست. چای به‌لیمو فوق‌العاده آرام‌بخش و تسکین‌دهنده اعصاب است [11]. همچنین گیاه به‌لیمو یک وسیله سنتی برای درمان سرماخوردگی، تب و اسپاسم است و برای درمان تب و درد معده نیز کاربرد دارد. عصاره این گیاه حاوی ترکیبات فنولی و دارای خواص ضد‌التهابی، ضدمیکروبی، ضد دردی و آنتی‌اکسیدانی است [12]. به همین دلیل می‌تواند در صنایع دارویی و غذایی کاربرد زیادی داشته باشد.
با‌توجه‌به خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه به‌لیمو و از طرفی به دلیل سهل‌الوصول و ارزان بودن این گیاه و همچنین مصرف دارویی آن از زمان‌های دور، این تحقیق می‌تواند مقدمه‌ای جهت استفاده عملی از عصاره این گیاه در صنایع دارویی و غذایی باشد. مطالعه حاضر به‌منظور ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره اتانولی گیاه به‌لیمو روی باکتری‌های گرم مثبت (استافیلوکوک اورئوس، لیستریا اینوکوا و باسیلوس سرئوس) و گرم منفی (اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و سالمونلا تیفیموریوم) در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت.
روش بررسی
در این مطالعه تجربی، برگ‌های گیاه به‌لیمو در ابتدای مرحله گل‌دهی در مهر ماه 1398 از گلخانه آموزشی‌پژوهشی دانشگاه نهاوند برداشت شد. بعد از انتقال برگ‌ها به آزمایشگاه کشاورزی، جهت رفع گرد و غبار برگ‌ها با آب سرد به‌صورت سطحی شسته شدند و سپس 4 روز در سایه خشک شدند. برگ‌های خشک‌شده این گیاه توسط آسیاب آزمایشگاهی پودر شدند و با استفاده از حلال اتانول به نسبت 5 به 1 مخلوط شدند و 72 ساعت در دستگاه شیکر در دمای اتاق (25 درجه سانتی‌گراد) نگهداری شدند. عمل تکاندن دادن به دلیل تأثیر بهتر حلال بر گیاه جهت استحصال هر‌چه بهتر ترکیبات گیاه بود. بعد از 72 ساعت، ابتدا مخلوط حلال و گیاه از پارچه تمیز توری عبور داده شد و بقایای گیاه پس از چند مرحله فشردن و اطمینان از استخراج کامل دور ریخته شد. مخلوط عصاره و حلال از کاغذ صافی عبور داده شده و سپس 10 دقیقه در 3000 دور سانتریفیوژ (Centrifugus، ایران) شد. جهت حذف حلال اتانول، مخلوط به دستگاه روتاری (Heidolph, Hei-Vap, Germany) منتقل شد و در‌نهایت در دمای 45 درجه سانتی‌گراد در آون خشک شد. عصاره به‌لیمو توسط کاردک به‌طور دقیق تراشیده و درون ظرف شیشه‌ای تیره رنگ در یخچال نگهداری شد [13].
محلول کوئرستین، معرف فولین سیوکالتو و محلول 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل از شرکت سیگما (آمریکا) و اتانول از شرکت صنایع شیمیایی غدیر (ایران) و بقیه مواد از شرکت مرک (آلمان) تهیه شدند.
مقدار 50 میلی‌گرم عصاره را با 1 میلی‌لیتر متانول مخلوط کرده و 50 میکرولیتر از آن با 1 میلی‌لیتر آب‌مقطر و 5 میلی‌لیتر معرف فولین سیوکالتو ترکیب شد. محلول مذکور 20 دقیقه در تاریکی قرار گرفت و سپس 5/2 میلی‌لیتر کربنات سدیم به آن افزوده و میزان جذب در طول موج 735 نانومتر قرائت شد [14]. منحنی استاندارد با استفاده از گالیک اسید در غلظت‌های 250، 500، 1000 و 1500 پی‌پی‌اِم تهیه و میزان جذب آن‌ها در طول موج 760 نانومتر قرائت شد. سپس منحنی استاندارد رسم و استفاده شد [15].
میزان محتوای فلاونوئید عصاره اتانولی به‌لیمو از‌طریق روش رنگ‌سنجی ارزیابی شد. برای این منظور، غلظت 1 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر از عصاره تهیه شد و 5/0 میلی‌لیتر از نمونه در 5/1 میلی‌لیتر متانول حل شد و 1/0 میلی‌لیتر آلومنیوم کلراید 10 درصد به آن اضافه شد. سپس 1/0 میلی‌لیتر از محلول پتاسیم استات 1 مولار و در‌نهایت 8/2 میلی‌لیتر آب‌مقطر هم به آن اضافه شد و 30 دقیقه در دمای اتاق نگهداری شد و جذب مخلوط حاصل در طول موج 415 نانومتر قرائت شد. کوئرستین به‌عنوان استاندارد برای رسم منحنی استاندارد استفاده شد [16].
اندازه‌گیری توانایی عصاره به‌لیمو در مهار رادیکال‌های آزاد محلول 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل به این صورت انجام شد که ابتدا محلول‌هایی با غلظت‌های مختلف (25/31، 5/62، 125، 250، 500 و 1000 پی‌پی‌اِم) از عصاره آماده شدند، سپس 3/0 میلی‌لیتر از عصاره با 7/2 میلی‌لیتر از محلول متانولی 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل به‌شدت مخلوط شد و 60 دقیقه در مکانی تاریک نگهداری شد و جذب آن در طول موج 517 نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر (Analytik Jena AG, Jena, Germany) خوانده شد [17]. از آنتی‌اکسیدان سنتزی بوتیل هیدروکسی آنیزول جهت مقایسه استفاده شد. در‌نهایت درصد مهارکنندگی رادیکال‌های آزاد محلول 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل طبق فرمول شماره 1 محاسبه شد:
1.
100 × Acش/ (Ac – As) = درصد مهارکنندگی رادیکال‌های آزاد DPPH
در این رابطه Ac و As به ترتیب جذب شاهد و جذب نمونه است. سپس با رسم منحنی درصد مهار در مقابل غلظت‌های مختلف عصاره، مقدار IC50 (غلظتی از سوبسترا بر حسب میکروگرم بر میلی‌لیتر که برای کاهش محلول 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل به میزان 50 درصد اولیه مورد نیاز است) برای عصاره تعیین شد [18].
سویه‌های میکروبی استاندارد به‌صورت آمپول لیوفیلیزه خریداری شدند. سویه‌های میکروبی شامل 3 سویه گرم مثبت (استافیلوکوک اورئوس، لیستریا اینوکوا و باسیلوس سرئوس) و 3 سویه گرم منفی (اشرشیاکلی، سودوموناس ائروژینوزا و سالمونلا تیفیموریوم) بود (جدول شماره 1).
جهت فعال‌سازی سویه‌های میکروبی و استاندارد کردن آن‌ها جهت ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره به‌لیمو بر آن‌ها، مطابق با استاندارد نیم مک‌فارلند اقدام شد. در این آزمایش از کشت تازه و 24 ساعت از سویه‌های میکروبی استفاده شد. تک کلنی خالص از هر سویه میکروبی با دقت برداشته و در محلول رینگر ریخته شد و تا برابری جذب آن با محلول نیم مک‌فارلند عمل رقیق‌سازی انجام شد. جذب در طول موج 625 نانومتر اندازه‌گیری شد. در این حالت میزان هر سویه میکروبی برابر با 108×5/1 واحد تشکیل کلنی بر میلی‌لیتر است [19].
اولین روش ضدمیکروبی برای ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره اتانولی به‌لیمو شامل روش دیسک دیفیوژن آگار بود. در این روش از 5 دیسک کاغذی (ساخت پادتن طب) در اطراف و یک دیسک در مرکز پلیت به‌عنوان شاهد منفی استفاده شد. میزان 20 میکرولیتر از غلظت‌های 5/12، 25‌، 50 و 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر عصاره اتانولی به‌لیمو به‌آرامی بر سطح دیسکهای قرار گرفته و در سطح محیط کشت حاوی هر‌یک از سویه‌های استاندارد ریخته شد. پس از آن پتری دیش‌های کشت شده و جهت عمل پیش‌انتشار 15 دقیقه در دمای اتاق قرار گرفتند [20]. در‌نهایت پتری دیش‌ها در دمای 37 درجه سانتی‌گراد 24 ساعت درون انکوباتور قرار گرفتند. پس از اتمام زمان انکوباسیون پتری دیش‌های میکروبی از انکوباتور خارج شده و منطقه بازدارندگی یا عدم رشد در محیط اطراف دیسک‌ها با در نظر گرفتن قطر دیسک توسط خط‌کش اندازه‌گیری و برحسب میلی‌متر گزارش شد [21].
روش چاهک در آگار دومین روش به کار گرفته‌شده برای اندازه‌گیری عصاره اتانولی به‌لیمو بر سویه‌های مورد‌بررسی بود. در این روش به‌طور خلاصه 5 عدد چاهک به قطر 6 میلی‌متر که شامل 4 عدد چاهک در اطراف پتری دیش و یک عدد چاهک به‌عنوان کنترل منفی بود توسط پیپت پاستور در سطح محیط کشت مولر هینتون آگار تعبیه شد.
 از پتری دیش 8 سانتی‌متری که حاوی 20 میلی‌لیتر محیط کشت مولر هینتون آگار بود استفاده شد. میزان 20 میکرولیتر از غلظت‌های 5/12، 25‌، 50 و 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر عصاره اتانولی به‌لیمو توسط سمپلر به‌آرامی درون 4 چاهک ریخته شد. پس از آن پتری دیش‌های کشت‌شده 15 دقیقه در دمای یخچال قرار گرفتند. در‌نهایت پتری دیش‌ها در دمای 37 درجه سانتی‌گراد 24 ساعت درون انکوباتور قرار گرفتند. پس از اتمام زمان انکوباسیون پتری دیش‌های میکروبی از انکوباتور خارج شده و منطقه بازدارندگی یا عدم رشد در اطراف هر‌یک از چاهک‌ها با خط‌کش به‌طور دقیق اندازه‌گیری و برحسب میلی‌متر گزارش شد [22].
برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی ابتدا غلظت‌های مختلفی از عصاره اتانولی به‌لیمو شامل 5/0، 1، 2، 4، 8، 16، 32، 64، 128 و 256 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر تهیه شدند. میزان 100 میکرولیتر از غلظت‌های مختلف عصاره اتانولی به‌لیمو درون خانه‌های میکروپلیت 96 خانه‌ای ریخته شد. 10 میکرولیتر از هر یک از سوسپانسیون میکروبی استاندارد نیز به هر خانه اضافه شد. جهت تهیه غلظت‌های مختلف عصاره به‌لیمو میزان 56/2 گرم از عصاره اتانولی این گیاه با 5/9 میلی‌لیتر محیط کشت مولر هینتون براث و 5/0 میلی‌لیتر دیمتیل سولفواکسید 5/0 درصد مخلوط شد و غلظت 256 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر ساخته شد. برای تهیه سایر غلظت‌ها با نصف کردن غلظت مادر، رقت‌های بعدی عصاره ساخته شد. در‌نهایت میکروپلیت 96 خانه‌ای درون انکوباتور 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتی‌گراد قرار گرفت. پس از گذشت 24 ساعت، میکروپلیت 96 خانه‌ای از انکوباتور خارج شد و میزان 20 میکرولیتر از معرف تری فنیل تترازویلیوم کلرید به هر‌یک از چاهک‌ها اضافه شد و مجدداً عمل انکوبه‌گذاری 15 دقیقه در دمای 37 درجه سانتی‌گراد انجام شد. در اثر واکنش بین معرف رنگی تری فنیل تترازویلیوم کلرید با سویه‌های میکروبی (در صورت رشد) رنگ قرمز یا ارغوانی مشاهده می‌شود. اولین چاهکی که در آن تغییر رنگ قرمز و ارغوانی مشاهده نشد غلظت آن، به‌عنوان حداقل غلظت مهارکنندگی برای سویه بیماری‌زا گزارش و ثبت شد [23].
برای تعیین حداقل غلظت کشندگی عصاره اتانولی به‌لیمو، از غلظت حداقل غلظت مهارکنندگی به سمت غلظت‌های بیشتر به روش پورپلیت میزان 100 میکرولیتر از غلظت‌ها بر محیط کشت مولر هینتون آگار کشت داده شد. پس از کشت غلظت‌های مختلف عصاره به‌لیمو، پتری دیش‌های کشت‌شده درون انکوباتور در دمای 37 درجه سانتی‌گراد 24 ساعت قرار گرفتند. پس از گذشت 24 ساعت پتری دیش‌ها به‌صورت چشمی ارزیابی شدند. اولین پتری دیشی که در آن کلنی باکتری قابل‌مشاهده پیدا نشد، غلظت آن به عنوان حداقل غلظت کشندگی در نظر گرفته شد [24].
آنالیز آماری
تمامی آزمایش‌های ذکر‌شده 3 بار تکرار شد و داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از آنالیز واریانس با نرم‌افزار SPSS ویرایش 20 تجزیه‌و‌تحلیل آماری شدند. مقایسه میانگین‌ها با آزمون آماری چند‌دامنه‌ای دانکن انجام شد و میانگین آن‌ها به‌عنوان مقدار مورد نظر اعلام شد. داده‌ها با P کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شدند. نتایج بر‌اساس میانگین±‌انحراف معیار بیان شدند. همچنین جهت رسم نمودار از نرم‌افزار اکسل استفاده شد.
یافته‌ها
محتوای فنول و فلاونوئید اندازه‌گیری‌شده عصاره اتانولی به‌لیمو به ترتیب برابر 35/0±47/96 میلی‌گرم اسید گالیک در گرم عصاره و 42/0±07/31 میلی‌گرم کوئرستین در هر گرم عصاره بود. ارزیابی فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره این گیاه به روش محلول 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل انجام شد و IC50 برای عصاره مورد‌نظر برابر با 76/0±79/11 میکروگرم بر میلی‌لیتر به دست آمد که در مقایسه با آنتی‌اکسیدان سنتزی بوتیل هیدروکسی آنیزول (29/0±16/10 میکروگرم بر میلی‌لیتر) ضعیف‌تر بود. همچنین فعالیت مهار رادیکال‌های آزاد محلول 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل عصاره این گیاه در غلظت‌های مختلف (25/31، 5/62، 125، 250، 500 و 1000 پی‌پی‌اِم) تعیین شد. همان‌طور که در تصویر شماره 1 مشاهده می‌شود، با افزایش غلظت عصاره به‌لیمو همانند افزایش غلظت بوتیل هیدروکسی آنیزول میزان مهار رادیکال‌های آزاد نیز افزایش یافت و تفاوت آن (به غیر از غلظت 1000 پی‌پی‌اِم عصاره) با بوتیل هیدروکسی آنیزول معنی‌دار بود (05/0>P). بیشترین درصد مهار رادیکال‌های آزاد در غلظت 1000 پی‌پی‌اِم برابر با 25/84 درصد و کمترین قدرت مهارکنندگی برابر با 56/12 درصد، در غلظت 25/31 پی‌پی‌اِم حاصل شد (تصویر شماره 1).
نتایج ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره اتانولی گیاه به‌لیمو به روش دیسک دیفیوژن آگار بر باکتری‌های مورد‌بررسی در جدول شماره 2 نشان داده شده است. نتایج نشان داد عصاره اتانولی در غلظت 5/12 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بر تمامی باکتری‌های گرم مثبت (استافیلوکوک اورئوس، لیستریا اینوکوا و باسیلوس سرئوس) کاملاً مؤثر بود، اما تأثیری بر باکتری‌های گرم منفی (اشرشیاکلی، سودوموناس ائروژینوزا و سالمونلا تیفیموریوم) نداشت و نتوانست از رشد این باکتری‌ها بر روی محیط کشت جلوگیری کند (جدول شماره 2). در غلظت‌های 25، 50 و 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر عصاره به‌لیمو برای تمامی میکروارگانیسم‌ها هاله عدم رشد مشاهده شد. همچنین مشخص شد که قطر هاله عدم رشد مشاهده‌شده در اطراف دیسک برای باکتری‌های گرم مثبت بزرگ‌تر از باکتری‌های گرم منفی بود.
با افزایش غلظت عصاره به‌لیمو در تمامی باکتری‌ها، قطر هاله عدم رشد افزایش یافت. به‌طوری‌که قطر هاله مشاهده‌شده در غلظت 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر برای تمامی سویه‌های میکروبی بیشترین بود. در غلظت 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر عصاره این گیاه، بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری استافیلوکوک ارئوس با قطر 95/0±10/19 میلی‌متر حاصل شد. در همین غلظت کمترین قطر هاله عدم رشد نیز متعلق به باکتری سودوموناس آئروژینوزا با قطر 45/0±60/9 میلی‌متر بود. نتایج آزمون آماری و مقایسه دوتایی میان غلظت‌های مختلف عصاره به‌لیمو نشان داد به غیر از غلظت‌های 25 و 50 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر برای باکتری‌های باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی و سودوموناس ائروژینوزا در سایر غلظت‌های عصاره مورد‌بررسی اختلاف معنی‌داری وجود دارد (05/0>P).
همان‌طور که در جدول شماره 3 مشاهده می‌شود در روش چاهک در آگار با افزایش غلظت عصاره به‌لیمو از 5/12 به 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر قطر هاله عدم رشد به‌طور معنی‌داری افزایش یافت، به‌طوری‌که آنالیز آماری برای مقایسه دوتایی هر‌یک از غلظت‌های استفاده‌شده از عصاره به‌لیمو برای تمامی سویه‌های میکروبی دارای اختلاف معنی‌داری بود (05/0>P). در این روش نیز همانند روش دیسک دیفیوژن آگار عصاره به‌لیمو در غلظت 5/12 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر روی تمامی باکتری‌های گرم منفی بی‌تأثیر بود (جدول شماره 3). در غلظت 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بیشترین و کمترین قطر هاله عدم رشد به ترتیب متعلق به باکتری‌های استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس ائروژینوزا بود. مقایسه نتایج فعالیت ضدمیکروبی عصاره اتانولی به‌لیمو در روش‌های انتشار دیسک و چاهک در آگار نشان داد قطر هاله عدم رشد در روش چاهک در آگار نسبت به دیسک دیفیوژن آگار بیشتر بود.
نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی عصاره اتانولی به‌لیمو بر سویه‌های میکروبی در جدول شماره 4 نشان داده شده است. نتایج نشان داد حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری‌های استافیلوکوک اورئوس، لیستریا اینوکوا، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و سالمونلا تیفیموریوم به ترتیب 8، 16، 64، 64، 128 و 128 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بود. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره به‌لیمو در باکتری‌های گرم منفی بیشتر از باکتری‌های گرم مثبت بود. همچنین مشخص شد به غیر از باکتری باسیلوس سرئوس حداقل غلظت کشندگی برای تمامی سویه‌ها بزرگ‌تر از حداقل غلظت مهارکنندگی بود. به‌طوری‌که برای کشندگی سویه‌های میکروبی باید از غلظت‌های بالاتری نسبت به مهار آن استفاده کرد (جدول شماره 4).
بحث
با‌توجه‌به افزایش آگاهی مصرف‌کنندگان نسبت به عوارض مواد شیمیایی و سنتزی در انسان‌ها، امروزه پژوهشگران صنعت غذا به استفاده از گیاهان دارویی جهت کنترل اکسیداسیون محصولات غذایی و افزایش عمر نگهداری آن‌ها علاقه‌مند شده‌اند [25]. بنابراین، با‌توجه‌به پتانسیل بالای به‌لیمو جهت ایجاد عطر و طعم در مواد غذایی و درمان بسیاری از بیماری‌ها، عصاره این گیاه دارویی استخراج و پتانسیل آنتی‌اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی آن در این مطالعه بررسی شد. میزان فنول کل و فلاونوئید عصاره اتانولی به‌لیمو به ترتیب برابر با 35/0±47/96 میلی‌گرم اسید گالیک در هر گرم عصاره و 42/0±07/31 میلی‌گرم کوئرستین در هر گرم عصاره تعیین شد. میزان محتوای فنول و فلاونوئید حاصل از این تحقیق می‌تواند فعالیت آنتی‌اکسیدانی موجود در عصاره این گیاه را توجیه کند. همبستگی مثبت بین میزان ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها و اسانس‌های گیاهی در مطالعات مختلف به اثبات رسیده است [15، 26]. نوشاد و همکاران (2021) محتوای فنولی و فلاونوئیدی عصاره برگ به‌لیمو را به ترتیب 55/72 میلی‌گرم اسید گالیک در هر گرم عصاره و 5/40 میلی‌گرم کوئرستین در هر گرم عصاره گزارش کردند [27] که محتوای فنولی آن به مراتب از عصاره اتانولی این گیاه کمتر و محتوای فلاونوئیدی آن بیشتر بود.
 کومار و همکاران (2008) گزارش کردند که محتوای فنولی عصاره اتانولی به‌لیمو 1/53 میلی‌گرم اسید گالیک در هر گرم عصاره بود [28]. آلدین و همکاران (2015) نیز بیان کردند که محتوای فلاونوئیدی عصاره آبی به‌لیمو در محدوده 2 تا 8 میلی‌گرم کوئرستین در هر گرم عصاره بود [29]. تفاوت در نتایج محتوای فنول و فلاونوئید در این مطالعه با سایر تحقیقات صورت‌گرفته می‌تواند ناشی از نوع واریته، محل رشد گیاه (نوع خاک، دما و میزان آب)، زمان جمع‌آوری گیاه، روش خشک کردن، روش و شرایط مختلف استخراج عصاره و همچنین روش‌های مختلف اندازه‌گیری این ترکیبات باشد [30، 31].
آنتی‌اکسیدان‌هایی که مهارکننده رادیکال‌های آزاد هستند یکی از مهم‌ترین انواع آنتی‌اکسیدان هستند کـه بررسی ظرفیت آن‌هـا موضوع بسیاری از تحقیقـات و بحث‌های علمـی است. آنتی‌اکسیدان‌های مهاری از‌طریق مهار رادیکال آزاد قبل از حمله به مولکول‌های ضروری بدن عمل می‌کنند [32]. مهار رادیک‌ال آزاد یکـی از شناخته‌شده‌ترین مکانیسم‌هایی است کـه بـه واسـطه آن ترکیبـات آنتی‌اکسیدان می‌توانند اکسیداسیون چربی‌ها را مهار کننـد. اساس این روش بر مبنای احیای رادیکال آزاد محلول 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل به وسیله آنتی‌اکسیدان‌ها در غیاب سایر رادیکال‌های آزاد در محیط است که نتیجه این عمل باعث ایجاد رنگی در محیط می‌شود که شدت آن با دستگاه طیف‌سنجی قابل‌اندازه‌گیری اسـت [33].
نتایج حاصل از بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره به‌لیمو نیز دال بر خاصیت آنتی‌اکسیدانی آن بود و ﺑﺎ اﻓﺰایﺶ ﻏﻠﻈﺖ ﻋﺼﺎره ﻣﯿﺰان ﻣﻬﺎرﮐﻨﻨﺪﮔﯽ رادیﮑﺎل آزاد اﻓﺰایﺶ یافت ﮐﻪ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ اﻓﺰایﺶ ﻣﻘﺪار ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﻓﻨوﻟﯽ و فلاونوئیدی در ﻏﻠﻈﺖ ﺑﺎﻻﺗﺮ ﻋﺼﺎره اﺳـﺖ. غلظت 1000 پی‌پی‌اِم عصاره این گیاه با آنتی‌اکسیدان بوتیل هیدروکسی آنیزول تفاوت معنی‌داری نداشت. قاسمی و همکاران (2019) به بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی غلظت‌های مختلف اسانس به‌لیمو پرداختند، آن‌ها اعلام کردند تمامی غلظت‌های اسانس به‌لیمو دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی بود [34]. نوشاد و همکاران همچنین پتانسیل آنتی‌اکسیدانی عصاره آبی و اتانولی به‌لیمو را بررسی و مشاهده کردند که عصاره به‌لیمو از فعالیت آنتی‌اکسیدانی مناسبی برخوردار بود و عصاره اتانولی ظرفیت مهار رادیکال آزاد بالاتری نسبت به عصاره آبی نشان داد [27]. رودکی و همکاران (2015) گزارش کردند عصاره گیاه به‌لیمو دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی نسبتاً بالایی (70 درصد) است [35].
نتایج حاصل از اندازه‌گیری قطر هاله عدم رشد به روش انتشار در آگار (دیسک و چاهک) نشان داد که عصاره اتانولی به‌لیمو بر همه میکروارگانیسم‌های مورد‌بررسی موثر بود و با کاهش غلظت عصاره اثر بازدارندگی آن نیز کاهش یافت. به‌طوری‌که غلظت 5/12 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر اثر کمی بر باکتری‌های گرم مثبت مورد‌آزمون داشت، اما بر هیچ‌یک از باکتری‌های گرم منفی موثر نبود و نتوانست هاله عدم رشد ایجاد کند. بر‌اساس نتایج حاصل در هر 2 روش مورد‌بررسی کمترین میانگین قطر هاله عدم رشد در باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی به ترتیب مربوط به غلظت‌های 5/12 و 25 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بود. پروین و همکاران (2013) گزارش کردند باکتری‌های گرم مثبت نسبت به اسانس گیاه زردچوبه حساس‌تر از سایر میکروارگانیسم‌ها بودند [36]. نوشاد و همکاران نیز گزارش کردند که در غلظت 25 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر عصاره اتانولی به‌لیمو در باکتری سالمونلا تیفی هیچ‌گونه هاله عدم رشد مشاهده نشد [27].
چوپانی و همکاران (2014) گزارش کردند عصاره متانولی گیاه به‌لیمو در غلظت‌های 25 درصد و بالاتر از آن بر باکتری‌های استافیلوکوک اورئوس و اشرشیاکلی دارای اثر ضدمیکروبی است [37]. باکتری‌های گرم مثبت نسبت به باکتری‌های گرم منفی حساس‌تر بودند. در بررسی اثر روش‌های مختلف اسانس بر میزان فعالیت ضدمیکروبی اسانس برگ به‌لیمو گزارش شده است که مستقل از روش استخراج، باکتری‌های گرم مثبت در مقایسه با انواع گرم منفی از حساسیت بیشتری برخوردار بودند [38]. نوشاد و همکاران نیز گزارش کردند که سویه‌های گرم منفی (اشرشیاکلی و سالمونلا تیفی) در مقایسه با سویه‌های گرم مثبت (استافیلوکوک اورئوس و استرپتوکوک پیوژنز) دارای هاله عدم رشد کمتری بودند [27]. شاید علت حساسیت کمتر باکتری‌های گرم منفی نسبت به عصاره این گیاه غشای خارجی اطراف دیواره سلولی باکتری‌های گرم منفی باشد که سبب محدود کردن انتشار ترکیبات ضدمیکروبی به لایه لیپوپلی ساکاریدی می‌شود.
 باکتری‌های گرم منفی غشا، 2 لایه دارند که لایه پپتیدوگلیکان در فضایی بین غشای داخلی و خارجی به نام فضای پری پلاسمی قرار دارد. پری پلاسم بسیار فعال بوده و دارای آنزیم‌های مختلف تجزیه‌کننده و سم‌زداست. آنزیم‌های موجود در فضای پری پلاسمی (فسفاتاز و پروتئازها از گروه آنزیم‌های تجزیه‌ای و بتالاکتامازها) پنی سیلیناز و آنزیم‌های فسفوریله‌کننده آمینوگلیکوزید از گروه آنزیم‌های سم‌زدا قادرند مولکول‌های وارد‌شده را تجزیه کنند [39]. در‌مورد باکتری‌های گرم مثبت، مواد ضدمیکروبی به‌راحتی دیواره سلولی و غشای سیتوپلاسمی را تخریب می‌کنند که به نشت سیتوپلاسم و انعقاد آن منجر می‌شود. مکانیسم دیگر توانایی ترکیبات فنولی در اتصال با پروتئین‌هاست. این ترکیبات با تخریب گیرنده‌های سطحی دیواره باکتری‌ها، در سنتز پروتئین‌ها اختلال ایجاد می‌کنند [40]. در شناسایی ترکیبات شیمیایی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی اسانس به‌لیمو رشد یافته در یونان مشخص شد که میکروارگانیسم‌های لیستریا مونوسیتوژنز، استافیلوکوک اپیدرمایدیس، استافیلوکوک اورئوس، ساکارومایسس سروزیه و آسپرژیلوس نایجر از حساس‌ترین میکروارگانیسم‌ها و سالمونلا تیفیموریوم و اشرشیاکلی از مقاوم‌ترین باکتری‌ها به اسانس این گیاه بودند [41].
در مطالعه‌ای دیگر که روی 16 گیاه جمع‌آوری‌شده از مناطق مختلف یمن انجام شد، مشخص شد که عصاره متانولی گیاه به‌لیمو بر استافیلوکوک اورئوس، باسیلوس سوبتیلیس و میکروکوکوس فلاووس دارای اثر ضدمیکروبی است. در‌حالی‌که در برابر باکتری‌هایی مانند اشرشیاکلی فاقد این خاصیت بود [42]. همچنین مشخص شد که فعالیت ضدمیکروبی عصاره وابسته به غلظت است. با مطالعه اثر ضدمیکروبی عصاره اتانولی کرفس کوهیمشخص شد افزایش غلظت عصاره سبب افزایش قطر هاله عدم رشد در روش دیسک دیفیوژن می‌شود [43]. سمنانی و همکاران نیز بیان کردند که با افزایش غلظت عصاره‌های اتانولی، استونی و آبی به‌لیمو، اثر ضد‌میکروبی تمامی عصاره‌ها افزایش یافت [44]. وجود یا عدم وجود تفاوت معنی‌دار بین میانگین قطر هاله عدم رشد در غلظت‌های مختلف را می‌توان به مقدار ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی موجود در عصاره نسبت داد. ارتباط مستقیمی بین افزایش غلظت عصاره و افزایش اثر مهارکنندگی وجود داشت. با افزایش غلظت، قطر هاله عدم رشد به‌طور معنی‌داری افزایش یافت. رابطه مثبت و معنی‌دار بین غلظت عصاره و ترکیبات فنولی گیاهانی چون آویشن شیرازی، بادرنجبویه، کاکوتی، رزماری، برگبو، مورد، زنیان، نعناع، اسطوخودوس، سیاه دانه و بوزیدان ثابت شده است. بنابراین با افزایش غلظت عصاره، غلظت ترکیبات فنولی به‌طور معنی‌داری افزایش یافته و به دنبال آن خاصیت ضدمیکروبی آن‌ها نیز افزایش یافت [45].
به‌طور‌کلی مقایسه نتایج بین 2 روش دیسک دیفوژن آگار و چاهک در آگار نشان داد قطر هاله عدم رشد در روش چاهک در آگار نسبت به دیسک دیفیوژن آگار بیشتر است. علت این امر را می‌توان نفوذ بهتر عصاره اتانولی به‌لیمو در محیط کشت و تماس مستقیم بین عصاره با سویه‌های میکروبی در روش چاهک و ناکارآمدی روش دیسک در جذب کافی عصاره و انتشار آن درون محیط کشت دانست. پژوهشگران زیادی نیز دلیل این اختلاف را ذکر کرده‌اند [46]. نتایج حداقل غلظت مهار‌کنندگی و حداقل غلظت کشندگی عصاره این گیاه نیز نشان داد بیشترین حساسیت در برابر عصاره به‌لیمو مربوط به باکتری استافیلوکوک ارئوس بود و بیشترین مقاومت را باکتری‌های سودوموناس آئروژینوزا و سالمونلا تیفیموریوم از خود نشان دادند.
زارع (2018) فعالیت ضدمیکروبی اسانس گیاه به‌لیمو را بر باکتری‌های استافیلوکوک اورئوس، میکروکوکوس لوتئوس، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سوبتیلیس، اشرشیاکلی، کلبسیلا پنومونیه، سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا اکسیتوکا، آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا آلبیکانس را با روش دیسک دیفیوژن بررسی کرد. نتایج این پژوهشگر نشان داد فعالیت ضد‌قارچی اسانس این گیاه از فعالیت ضدباکتریایی آن بیشتر است و حساس‌ترین میکروارگانیسم نسبت به اسانس آن آسپرژیلوس نایجر گزارش شد [47]. سمنانی و همکاران گزارش کردند عصاره‌های آبی، اتانولی و استونی استخراج‌شده از گیاه به‌لیمو دارای فعالیت ضدمیکروبی علیه باکتری‌های استرپتوکوک پیوژن، بروسلا ملی تنسیس، استافیلوکوک اپیدرمایدیس و کلبسیلا پنومونیه بودند [44].
نتیجه‌گیری
نتایج مطالعه حاضر نشان داد در عصاره اتانولی گیاه به‌لیمو ظرفیت مهارکنندگی رادیکال آزاد قابل‌توجه بود و اثر ضدمیکروبی بر سویه‌های مورد‌بررسی به‌ویژه باکتری‌های گرم مثبت از خود نشان داد. نتایج نشان داد باکتری‌های استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا به ترتیب بیشترین و کمترین حساسیت را در برابر عصاره گیاه به‌لیمو از خود نشان دادند. مطابق نتایج، عصاره زیست‌فعال به‌لیمو قابلیت استفاده به‌عنوان منبع طبیعی ترکیبات ضدمیکروب جهت جلوگیری از ضرر اقتصادی محصولات غذایی، بروز مشکلات سلامتی ناشی از سویه‌های میکروبی و مقاومت باکتریایی نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های مختلف را دارد. علاوه‌براین، می‌توان از عصاره به‌لیمو جهت تولید غذاهای فراسودمند و به‌منظور خنثی‌سازی صدمات ناشی از رادیکال‌های آزاد در بدن استفاده کرد. اگرچه انجام آزمون‌های تکمیلی به‌منظور کاربرد بالینی عصاره به‌لیمو پیشنهاد می‌شود.
در خاتمه به‌عنوان مهم‌ترین عوامل محدود‌کننده این تحقیق می‌توان به کمبود دستگاه‌ها و امکانات آنالیز فیتوشیمیایی و همچنین محدودیت اعتباری برای استفاده از سایر روش‌های تعیین خصوصیات آنتی‌اکسیدانی اشاره کرد.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش
این مطالعه دارای مصوبه کمیته اخلاق دانشگاه بوعلی سینا با کد اخلاق IR.BASU.REC.1398.036 است.
حامی مالی
معاونت محترم پژوهش و فناوری دانشگاه بوعلی سینا حامی مالی این مقاله بوده است.
مشارکت نویسندگان
 ایده و طراحی مطالعه: زهرا ایزدی و ناصر میرازی؛ جمع‌آوری داده‌ها: زهرا ایزدی؛ تحلیل و تفسیر داده‌ها: زهرا ایزدی؛ نگارش مقاله: زهرا ایزدی و ناصر میرازی؛ بررسی نتایج و نسخه نهایی: همه نویسندگان.
تعارض منافع
بنابر اظهار نویسندگان، این مقاله تعارض منافع ندارد.
تشکر و قدردانی
بدین‌وسیله از معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه بوعلی سینا به دلیل همکاری و مساعدت در مسیر انجام این تحقیق تشکر و قدردانی می‌شود.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب شناسی
دریافت: 1400/2/19 | پذیرش: 1401/8/28 | انتشار: 1401/10/11

فهرست منابع
1. Fathi A, Sahari M, Zangiabadi M, Barzegar M. [Application of satureja hortensis L and zataria multiflora boiss essential oils as two natural antioxidants in soybean oil during microwave heating (Persian)]. J Med Plants. 2011; 10(39):12-21. [Link]
2. Shojaee-Aliabadi S, Hosseini H, Mohammadifar MA, Mohammadi A, Ghasemlou M, Ojagh SM, et al. Characterization of antioxidant-antimicrobial Κ-carrageenan films containing Satureja hortensis essential oil. Int J Biol Macromol. 2013; 52:116-24. [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2012.08.026] [PMID] [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2012.08.026]
3. Taleb H, Maddocks SE, Morris RK, Kanekanian AD. The antibacterial activity of date syrup polyphenols against S. aureus and E. coli. Front Microbiol. 2016; 7:198. [DOI:10.3389/fmicb.2016.00198] [PMID] [PMCID] [DOI:10.3389/fmicb.2016.00198]
4. Afshar P, Sedaghat S. Bio-synthesis of silver nanoparticles using water extract of Satureja hortensis L and evaluation of the antibacterial properties. Curr Nanosci. 2016; 12(1): 90-3. [DOI:10.2174/1573413711666150529202238] [DOI:10.2174/1573413711666150529202238]
5. Moradi M, Hassani A, Sefidkon F, Maroofi H. Chemical composition of leaves and flowers essential oil of origanum vulgare ssp. gracile growing wild in Iran. J Essent Oil Bear Plants. 2015; 18(1):242-7. [DOI:10.1080/0972060X.2014.884780] [DOI:10.1080/0972060X.2014.884780]
6. Cheraghali F, Mirmoghtadaie L, Shojaee-Aliabadi S, Hosseini SM. [A comprative study of antimicrobial and antioxidant properties of Walnut Green Husk aqueous extract before and after microencapsulation (Persian)]. Iran J Nutri Sci Food Technol. 2016; 11(2):113-24. [Link]
7. Kozłowska M, Laudy AE, Przybył J, Ziarno M, Majewska E. Chemical composition and antibacterial activity of some medicinal plants from lamiaceae family. Acta Pol Pharm. 2015; 72(4):757-67. [PMID]
8. Argyropoulou C, Akoumianaki-Ioannidou A, Christodoulakis NS, Fasseas C. Leaf anatomy and histochemistry of Lippia citriodora (Verbenaceae). Aust J Bot. 2010; 58(5):398-409. [DOI:10.1071/BT10072] [DOI:10.1071/BT10072]
9. Bahramsoltani R, Rostamiasrabadi P, Shahpiri Z, Marques AM, Rahimi R, Farzaei MH. Aloysia citrodora Paláu (Lemon verbena): A review of phytochemistry and pharmacology. J Ethnopharmacol. 2018; 222:34-51. [DOI:10.1016/j.jep.2018.04.021] [PMID] [DOI:10.1016/j.jep.2018.04.021]
10. Eidi M, Ilchizadeh Kavgani A, Sasaninezhad Z, Ghahramani R, Hamidi Nomani M. [Effect of lippia citriodora on anxiety behaviour in adult male rats (Persian)]. Med J Tabriz Univ Med Sci Health Serv. 2014; 36(5):68-73. [Link]
11. Rezaie MB, Jaymand K. [Study of chemical constituents oil of lippia citriodora H.B. ET K (Persian)]. Pajouhesh Sazandegi. 2002; 53:13-5. [Link]
12. Ombito JO, Salano EN, Yegon PK, Ngetich WK, Mwangi EM. A review on the chemistry of some species of genus Lippia (verbenaceae family). J Sci Innov Res. 2014; 3(4):460-66. [DOI:10.31254/jsir.2014.3411] [DOI:10.31254/jsir.2014.3411]
13. Tabatabaei Yazdi F, Alizade Behbahani B, Heidari Sureshjani M. The comparison of antimicrobial effects of chevil (ferulagoangulata) extract with a variety of common therapeutic antibiotics in vitro. J Arak Univ Med Sci. 2014; 17(3):35-46. [Link]
14. Barrahi M, Esmail A, Elhartiti H, Chahboun N, Benali A, Amiyare R, et al. Chemical composition and evaluation of antibacterial activity of fennel (foeniculum vulgare mill) seed essential oil against some pathogenic bacterial strains. Caspian J Environ Sci. 2020; 18(4):295-307. [DOI: 10.22124/cjes.2020.4276]
15. Alizadeh Behbahani B, Shahidi F, Tabatabaei Yazdi F, Mortazavi SA, Mohebbi M. Antioxidant activity and antimicrobial effect of tarragon (artemisia dracunculus) extract and chemical composition of its essential oil. J Food Me:as char:acter. 2017; 11:847-63. [DOI:10.1007/s11694-016-9456-3] [DOI:10.1007/s11694-016-9456-3]
16. Chang CC, Yang MH, Wen HM, Chern JC. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. J Food Drug Anal. 2002; 10(3):178-82.[DOI:10.38212/2224-6614.2748] [DOI:10.38212/2224-6614.2748]
17. Nakajima JI, Tanaka I, Seo S, Yamazaki M, Saito K. LC/PDA/ESI-MS profiling and radical scavenging activity of anthocyanins in various berries. J Biomed Biotechnol. 2004; 2004(5):241-7. [DOI:10.1155/S1110724304404045] [PMID] [PMCID] [DOI:10.1155/S1110724304404045]
18. Maisuthisakul P, Suttajit M, Pongsawatmanit R. Assessment of phenolic content and free radical-scavenging capacity of some Thai indigenous plants. Food Chem. 2007; 100(4):1409-18. [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.11.032] [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.11.032]
19. Tabatabaei Yazdi F, Alizade-Behbahani B, Mortazavi A. Investigating the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the lavandula stoechas L. and rosmarinus officinalis L. extracts on pathogen bacterias "in vitro". J Paramed Sci. 2014; 5(2):91-101. [Link]
20. Samani Saffari E, Jooyandeh H, Alizadeh Behbahani B. [Evaluation of reciprocal pharmaceutical effect and antimicrobial activity of Shirazi thyme essential oil against some gram-positive and gram-negative bacteria (Persian)]. J Food Sci Technol. 2020; 17(104):1-11. [DOI:10.52547/fsct.17.104.1] [DOI:10.52547/fsct.17.104.1]
21. Gholami A, Arabestani MR, Ahmadi M. [Evaluation of antibacterial activity of aqueous and methanol extracts of allium Jesdianum plant on a number of pathogenic bacteria resistant to antibiotics (Persian)]. Pajouhan Sci J. 2016; 14(4):18-26. [DOI:10.21859/psj-140418] [DOI:10.21859/psj-140418]
22. Barzegar H, Mehrnia MA, Alizadeh Behbahani B. [Determination of the chemical composition, antioxidant activity and the antimicrobial effect of Heracleum Lasiopetalum on infection and food poisoning microorganisms (Persian)]. J Appl Microbiol Food Indust. 2018; 4(4):15-28. [Link]
23. Bajer T, Silha D, Ventura K, Bajerova P. Composition and antimicrobial activity of the essential oil, distilled aromatic water and herbal infusion from Epilobium parviflorum Schreb. Ind Crops Prod. 2017; 100:95-105. [DOI:10.1016/j.indcrop.2017.02.016] [DOI:10.1016/j.indcrop.2017.02.016]
24. Barzegar H, Alizadeh Behbahani B, Mehrnia MA. Quality retention and shelf life extension of fresh beef using Lepidium sativum seed mucilage-based edible coating containing Heracleum lasiopetalum essential oil: An experimental and modeling study. Food Sci Biotechnol. 2019; 29(5):717-28. [DOI:10.1007/s10068-019-00715-4] [PMID] [PMCID] [DOI:10.1007/s10068-019-00715-4]
25. Reyes-Jurado F, Cervantes-Rincón T, Bach H, López-Malo A, Palou E. Antimicrobial activity of Mexican oregano (lippia berlandieri), thyme (thymus vulgaris), and mustard (brassica nigra) essential oils in gaseous phase. Ind Crops Prod. 2019; 131:90-5. [DOI:10.1016/j.indcrop.2019.01.036] [DOI:10.1016/j.indcrop.2019.01.036]
26. Noshad M, Alizadeh Behbahani B, Dehghani S. [Evaluation of the effect of aqueous and ethanolic extraction methods on extraction yield, phenolic compounds, and antioxidant and antimicrobial activity of Stachys schtschegleevii extract (Persian)]. Food Sci Technol. 2020; 17(100):117-25. [DOI:10.52547/fsct.17.100.117] [DOI:10.52547/fsct.17.100.117]
27. Noshad M, Alizadeh Behbahani, B. [Evaluation of the effect of aqueous and ethanolic extraction methods on the antioxidant and antimicrobial characteristics of Lippia citriodora extract (Persian)]. J Food Sci Technol. 2021; 18(118):273-83. [DOI:10.52547/fsct.18.118.273] [DOI:10.52547/fsct.18.118.273]
28. Kumar NK, Kumar KS, Raman BV, Reddy IB, Ramarao M, Rajagopal SV. Antibacterial activity of Lippia citriodora a folklore plant. J Pure Appl Microbiol. 2008; 2(1):249-52. [Link]
29. Aldeen MGN, Mansoor R, AlJoubbeh M. Fluctuations of phenols and flavonoids in infusion of lemon verbena (lippia citriodora) dried leaves during growth stages. Nutr Food Sci. 2015; 45(5):766-73. [DOI:10.1108/NFS-04-2015-0037] [DOI:10.1108/NFS-04-2015-0037]
30. Sosani Gharibvand Z, Alizadeh Behbahani B, Noshad M, Jooyandeh H. [Investigation of the functional groups of bioactive compounds, radical scavenging potential, antimicrobial activity and cytotoxic effect of Callistemon Citrinus aqueous extract on cell line HT29: A laboratory study (Persian)]. J Rafsanjan Univ Med Sci. 19(5):463-84. [DOI:10.29252/jrums.19.5.463] [DOI:10.29252/jrums.19.5.463]
31. Alizadeh Behbahani B, Tabatabaei Yazdi F, Vasiee A, Mortazavi SA. Oliveria decumbens essential oil: Chemical compositions and antimicrobial activity against the growth of some clinical and standard strains causing infection. Microb Pathog. 2018; 114:449-52. [DOI:10.1016/j.micpath.2017.12.033] [PMID] [DOI:10.1016/j.micpath.2017.12.033]
32. Huang WY, Majumder K, Wu J. Oxygen radical absorbance capacity of peptides from egg white protein ovotransferrin and their interaction with phytochemicals. Food Chem. 2010; 123(3):635-41. [DOI:10.1016/j.foodchem.2010.04.083] [DOI:10.1016/j.foodchem.2010.04.083]
33. Prevc T, Segatin N, Ulrih NP, Cigić B. DPPH assay of vegetable oils and model antioxidants in protic and aprotic solvents. Talanta. 2013; 109:13-9. [DOI:10.1016/j.talanta.2013.03.046] [PMID] [DOI:10.1016/j.talanta.2013.03.046]
34. Rahmanzadeh Ishkeh S, Asghari M, Shirzad H, Alirezalu A, Ghasemi G. Lemon verbena (Lippia citrodora) essential oil effects on antioxidant capacity and phytochemical content of raspberry (Rubus ulmifolius subsp. sanctus). Sci Hortic. 2019; 248:297-304. [DOI:10.1016/j.scienta.2018.12.040] [DOI:10.1016/j.scienta.2018.12.040]
35. Roidaki A, Zoumpoulakis PG, Proestos C. Comparison of extraction methods for the determination of antioxidant activity in extracts of hippophae rham noides l. and lippia citriodora. the effect of seasonal collection. Austin J Nutri Food Sci. 2015; 3(1):1-8. [Link]
36. Parveen Z, Nawaz S, Siddique S, Shahzad K. Composition and antimicrobial activity of the essential oil from leaves of curcuma longa L. kasur variety. Indian J Pharm Sci. 2013; 75(1):117-22. [DOI:10.4103/0250-474X.113544] [PMID] [PMCID] [DOI:10.4103/0250-474X.113544]
37. Choupani M, Arabshahi-Delouee S, Alami M. Antioxidant properties of various solvent extracts of lemon verbena (lippia citriodora) leaves. Int J Adv Biol. 2014; 4(2):494-500. [Link]
38. Golmakani MT, Ghassemi A, Eskandari MH, Niakosari M. [Effect of different microwave-extraction methods on active components and antimicrobial activities of lemon verbena essential oils (Persian)]. Res Innov Food Sci Technol. 2016; 5(1):105-18. [DOI:10.22101/JRIFST.2016.06.01.518]
39. Amjad L, Mohammadi Kamalabadi M, Mohammadi Sichani M. [Antibacterial activity of methanol extract of achillea wilhe lmsii C. koch flower and leaf (Persian)]. Qom Univ Med Sci J. 2011; 5(3):50-6. [Link]
40. Negi PS, Jayaprakasha GK, Jena BS. Antioxidant and antimutagenic activities of pomegranate peel extracts. Food Chem. 2003; 80(3):393-7. [DOI:10.1016/S0308-8146(02)00279-0] [DOI:10.1016/S0308-8146(02)00279-0]
41. Fitsiou E, Mitropoulou G, Spyridopoulou K, Vamvakias M, Bardouki H, Galanis A, et al. Chemical composition and evaluation of the biological properties of the essential oil of the dietary phytochemical lippia citriodora. Molecules. 2018; 23(1):123. [DOI:10.3390/molecules23010123] [PMID] [PMCID] [DOI:10.3390/molecules23010123]
42. Mothana RA, Abdo SA, Hasson S, Althawab FM, Alaghbari SA, Lindequist U. Antimicrobial, antioxidant and cytotoxic activities and phytochemical screening of some yemeni medicinal plants. Evid Based Complement Alternat Med. 2010; 7(3):323-30. [DOI:10.1093/ecam/nen004] [PMID] [PMCID] [DOI:10.1093/ecam/nen004]
43. Sureshjani MH, Yazdi FT, Mortazavi SA, Behbahani BA, Shahidi F. Antimicrobial effects of Kelussia odoratissima extracts against food borne and food spoilage bacteria in vitro. Arch Adv Biosci. 2014; 5(2):115-20. [DOI:10.22037/jps.v5i2.5943]
44. Nassiri Semnani S, Ghassempoor N. [Evaluation of the antimicrobial effect of Lemon verbena leaves extracts on Streptococcus pyogenes, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae and Brucella melitensis in vitro and animal model study (Persian)]. J Anim Physiol Dev. 2020; 13(4):87-98. [Link]
45. Ahmadi E, Abdollahi A, Najafipour S, Meshkibaf MH, Fasihi-Ramandi M, Namdar N, et al. [Surveying the effect of the phenol compounds on antibacterial activity of herbal extracts : in vitro assessment of herbal extracts in Fasa-Fars province (Persian)]. J Fasa Univ Med Sci. 2016; 6(2):210-20. [Link]
46. Alizadeh M, Kolecka A, Boekhout T, Zarrinfar H, Ghanbari Nahzag M, Badiee P, et al. Identification of candida species isolated from vulvovaginitis in Mashhad, Iran by use of MALDI-TOF MS. Curr Med Mycol. 2017; 3(4):21-5. [DOI:10.29252/cmm.3.4.21] [DOI:10.29252/cmm.3.4.21]
47. Zare Z. Essential oil composition and antimicrobial activity of arial parts of Lippia citriodora H.B.K from Khuzestan at two phases: Before and after blooming. Eco phytochem J Med Plants. 2018; 6(3):110-21. [DOI:10.30495/ejmp.2018.694520]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2024 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb