با استفاده از آزمون آنووا مشخص شد بین تحصیلات و آگاهی ارتباط معناداری وجود نداشت. (05/0
P). بین عملکرد و تحصیلات نیز ارتباط معناداری دیده نشد (05/0
آزمون آنووا در بررسی ارتباط بین شغل با متغیرها نشان داد که بین شغل با آگاهی و نگرش منفی ارتباط معناداری وجود ندارد (05/0
P).
همین آزمون در مورد تأهل با آگاهی، نگرش و عملکرد ارتباط معناداری را نشان نداد (05/0
آزمون تیمستقل در بررسی ارتباط بین ابتلای نزدیکان به بیماری کرونا و سه متغیر آگاهی، عملکرد پیشگیریکننده و نگرش منفی هیچ ارتباط معناداری را نشان نداد (05/0
بین سن و آگاهی رابطه معناداری وجود داشت (05/0>P) اما بین سن با نگرش و عملکرد٬ رابطه معناداری وجود نداشت.(05/0
بحث
این مطالعه با هدف بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد زنان سنین باروری درخصوص بیماری کرونا انجام شد. نتایج مطالعه نشان داد که سطح آگاهی، نگرش و عملکرد زنان سنین باروری تحت مطالعه قابلقبول و مناسب است و هر سه مؤلفه دارای ارتباط معنادار و مثبتی با یکدیگر هستند. یافتههای مطالعات اولاپگبا٬ وایت٬ تومار٬ فیکادو، واند بهترتیب در عربستان سعودی، نیجریه، چین، اتیوپی و هند با نتایج این مطالعه همسو است [12-16] اما میزان این سه مؤلفه در همه کشورها قابلقبول گزارش نمیشود بهطوریکه در مطالعه هاگ نتایج نشان داد دانش، نگرش و عملکرد مردم بنگلادش چشمگیر نیست [17]. این تفاوت٬ ناشی از بسترسازی آموزشی در کشورهای مختلف است که چگونگی آموزشهای پیشگیری درزمینه بیماری کرونا را از طرق مختلف ارتباطی مشخص میکند و روشن میکند که این آموزشها٬ چقدر بر آگاهی، نگرش و عملکرد افراد تاثیرگذار بوده است.
نتایج مطالعه نشان داد آگاهی زنان سنین باروری درخصوص بیماری کرونا مناسب است. نتایج این مطالعه با نتایج مطالعات فلاحی، شهابی، عثمان محمد و دِگو همسو است. بهطوریکه در این مطالعات٬ میزان آگاهی درخصوص بیماری کرونا مناسب گزارش شده است [۱۰، 18-20] که این نتایج، باتوجهبه برنامههای آموزشی ارائه شده در سطح کلان از روشهای گوناگونی مانند صداوسیما، شبکههای اجتماعی مجازی و اطلاعرسانی ازطریق نسب پوستر و بنرهای آموزشی در سطح شهر قابلانتظار است.
گروه هدف این مطالعه، فقط زنان است که باتوجهبه نقش کلیدی مادر در خانواده برای پیشگیری از بیماریها حایز اهمیت است، اما در سایر مطالعات نیز درخصوص ارتباط آگاهی در زمینه ویروس کرونا در دو جنس نتایج متفاوتی مشاهده شد. زیرا در مقالهای از ابراهیمی که هر دو جنس بررسی شدند٬ محقق علت آگاهی بیشتر زنان نسبت به مردان را مسئولیتپذیری بیشتر آنان نسبت به سلامت خود و خانواده عنوان کرد. اما در مطالعهای از فلاحی در سبزوار٬ یافتهها حاکی از آگاهی بیشتر مردان نسبت به زنان درخصوص بیماری کرونا است. [10] که این نتایج مؤید اهمیت اجرای مداخلات آموزشی با گروه هدف زنان است.
در میان متغیرهای جمعیتشناختی نیز سن و وضعیت تأهل با آگاهی، تحصیلات با نگرش، شغل با عملکرد رابطه معناداری داشت.
نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش سن افراد میزان آگاهی درخصوص بیماری کرونا کمتر بوده است. نتایج مطالعات ساکلین٬ تومار٬ دِگو و ابراهیمی که بهترتیب در اتیوپی، هند، پاکستان و شهر مشهد انجام شد با این مطالعه همسو نیست زیرا میزان آگاهی با بالا رفتن سن، افزایش یافته است. به نظر میرسد در شهر قم، زنان جوانتر بهدلیل فعالیت بیشتر در شبکههای اجتماعی و توجه به آموزشهای ارائهشده در رسانهها از آگاهی بالاتری نسبت به گروههای سنی بالاتر برخوردارند [13، 18، 21، 22]، اما در سایر کشورها با برنامهریزی آموزشی برای سنین بالاتر درخصوص بیماری کرونا، با بالا رفتن سن٬ میزان آگاهی نیز افزایش یافته است. این نتایج میتواند پایهگذار مطالعات بعدی در گروههای سنی خاص باشد.
یافتههای مطالعه نشان داد افراد تحت مطالعه از نگرش و عملکرد مناسبی نسبت به بیماری کرونا برخوردار هستند بهطوریکه نگرش منفی نسبت به بیماری موجب عملکرد مناسب درخصوص پیشگیری از بیماری بود. این یافته با یافتههای مطالعات دیگر همسو است [23، 24] پرواضح است که افزایش توانمندیهای زنان درزمینههای سلامتی جهت دستیابی به رفتارهای بهداشتی مطلوب در خانواده و جامعه ضروری است. بنابراین برنامهریزی آموزشی درزمینه عملکرد ارزش زیادی دارد.
یافتههای مطالعه نشان داد که بین تحصیلات با نگرش ارتباط معنادار آماری وجود داشت، این یافته با نتایج مطالعه آدولوجو و همکاران همسو است [25]. این امر به این دلیل است که زنان با تحصیلات عالی به اطلاعات مربوط به کووید-19 از منابع مختلف دسترسی دارند و توانایی درک این اطلاعات را دارند.
یافتههای مطالعه نشان داد که بین شغل افراد تحت مطالعه و عملکرد پیشگیرانه آنان درخصوص کرونا ارتباط معناداری وجود دارد که با نتایج مطالعات توالبه، فلاحی [10، 26] همسو است و با مطالعه دِگو مغایر دارد [18].
درواقع زنان با شغل دولتی، عملکرد بهتری دارند و طبق مطالعه ابراهیمی در میان مشاغل دولتی، کادر بهداشتی درمانی بیشترین عملکرد و آگاهی و برعکس، افراد دارای شغل آزاد کمترین آگاهی را داشتند [21]. ساکلین در پاکستان علت افزایش آگاهی و عملکرد کادر بهداشتی درمانی نسبت به سایر گروهها را ارتباط مستقیم این قشر از جامعه با بیماران مبتلا به کووید-19 عنوان میکند [22]. مطالعه نعمتی و هوینه نیز با نتایج این پژوهش در زمینه آگاهی و عملکرد مناسب کادر درمان از بیماری کرونا همسو است [27، 28].
نتایج مطالعه نشان داد که بین متغیرهای آگاهی، نگرش با عملکرد ارتباط معناداری وجود دارد و آگاهی و نگرش از عواملی هستند که بر اتخاذ رفتار بهداشتی مناسب تاثیرگذار است و از عوامل پیشبینیکننده در رابطه با پیشگیری از بیماریها محسوب میشود.
این پژوهش بهعلت نوظهور بودن بیماری کرونا با محدویتهای زیادی مواجه بود. از سویی گرفتن کد اخلاق برای طرحهایی با موضوع بیماری کرونا زمان بیشتری در روند تصویب طرح سپری کرد، همکاری افراد نیز پس از شنیدن نام بیماری برای قرار گرفتن در مطالعه ضعیف بود. از سوی دیگر ابزار مطالعه، در این مطالعات وجود نداشت و ابزار بهطورکامل ساخته شد. همچنین ارتباط چشمی در آموزش وجود نداشت و تنها راه ارتباطی با افراد فضای مجازی بود؛ درصورتی که مادر باردار دسترسی به اینترنت نداشت و بهطور کلی ارتباط با ایشان قطع میشد.
در آخر پیشنهاد میشود با استفاده از نتایج این پژوهش در تدوین برنامههای آموزشی و تکنیکهای مداخلهای جهت تغییر نگرش و رفتار مردم استفاده کرد.
نتیجهگیری
بهطورکلی در پژوهش حاضر زنان سنین باروری از آگاهی، نگرش و عملکرد مناسبی برخوردار بودند. از محدودیتهای این مطالعه نبود مطالعات مشابه بهصورت اختصاصی در زنان سنین باروری برای مقایسه بهتر نتایج است. باتوجهبه نتایج مطالعه پیشنهاد میشود مطالعاتی مشابه در زنان سنین باروری در مناطق روستایی نیز انجام گیرد. همچنین پیشنهاد میشود از نتایج حاصل از مطالعه در انجام مداخلات بهداشتی نیز استفاده شود.
نتایج نشان داد آگاهی، نگرش و عملکرد زنان سنین باروری در شهر قم مناسب و قابلقبول است و باتوجهبه شیوع بیماری کرونا و اهمیت سلامت زنان سنین باروری، میتوان از نتایج در طراحی مداخلات بهداشتی استفاده کرد.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش
این مطالعه از سوی کمیته اخلاق دانشگاه علومپزشکی قم با کداخلاق (کد: IR.MUQ.REC.1399.043) تأیید شده است. تمامی اصول اخلاقی در این مقاله رعایت شده است و شرکتکنندگان درمورد هدف تحقیق و مراحل اجرای آن مطلع شدند. آنها همچنین از محرمانه بودن اطلاعات خود اطمینان داشتند و میتوانستند هر زمان که بخواهند مطالعه را ترک کنند و درصورت تمایل، نتایج تحقیق در اختیارشان قرار بگیرد.
حامی مالی
این مطالعه هیچگونه حامی مالی نداشته است.
مشارکت نویسندگان
همگی نویسندگان در اجرا و نگارش تمامی بخشهای این پژوهش مشارکت داشتند.
تعارض منافع
بنابر اظهار نویسندگان این مقاله تعارض منافع ندارد.
تشکر و قدردانی
نویسندگان از کلیه اعضای محترم شورای تحقیقات و فناوری و همینطور کمیته اخلاق دانشگاه علومپزشکی قم٬ مرکز بهداشت قم و بانوان شرکتکننده در این مطالعه تشکر و قدردانی میکنند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |