مقالات منتخب برای انتشار در شمارههای آتی
برگشت به فهرست مقالات |
برگشت به فهرست نسخه ها
1- گروه سالمندی، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
2- گروه سالمندی، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران. ، leilatagharobi@gmail.com
3- مرکز تحقیقات پرستاری تروما، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان، کاشان، ایران
چکیده: (631 مشاهده)
زمینه و هدف سوءرفتار نسبت به سالمندان، یکی از مسائل مهم و در حال رشد در کشورهای مختلف بوده و یک پدیده چندعاملی است. شناسایی عوامل خطر به پیشگیری از خشونت کمک می کند. سالمند آزاری یک مشکل عمده بهداشت عمومی است که منجر به پیامدهای سلامتی جدی برای قربانیان می شود، تعارضاتی در مطالعات پییشین در زمینه سالمندآزاری وجود دارد که به نظر می رسد ناشی از فرهنگ است بنابراین با انجام این مطالعه و ادغام مطالعات مختلف که در ایران انجام شده می توان تعارضات را برطرف نموده، الگوی جنسیتی و فاکتورهای خطر سالمندآزاری را شناسایی نمود.
روش بررسی مطالعه حاضر یک مرور سیستماتیک است که در سال 1401 مطابق گایدلاین پریزما گردآوری شده است، با این سوال پژوهشی که: الگوی جنسیتی سالمندآزاری در ایران چگونه است؟ در این مطالعه 27 مقاله که از سال 2002 تا 2022 در مورد سالمندآزاری در ایران انجام شده بود از پایگاههای پابمد، اسکوپوس، وب آوساینس،ساینس دایرکت، اس آی دی، مگیران و موتور جستجوی گوگل اسکالر ، جمع آوری و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. برای بررسی کیفیت مقالات از ابزار استروب استفاده شد.
یافته ها در بررسی حاضر تعداد 265 مقاله استخراج و درنهایت 27 مطالعه بررسی شد. مطابق نتایج مطالعه سالمندآزاری در زنان سالمند ایرانی نسبت به مردان شایعتر و شیوع سالمندآزاری در همه انواع به جز سوء رفتار مالی در زنان بیشتر بود، در مطالعات متعدد مهمترین عوامل خطر بررسی شده و معنی دار، شامل: سن، جنس، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی و درآمد، ترتیبات زندگی، مکان زندگی، تحت درمان افسردگی، وابستگی به دیگران در انجام کارهای روزانه ADL، وضعیت بهداشت و بهداشت دهان، سوء مصرف مواد، بیماری مزمن، تعداد فرزند، وضعیت بیمه.
نتیجه گیری سوء رفتار جسمی، روانی-عاطفی، خودغفلتی، طردشدگی در زنان و سوء رفتار مالی در مردان شایعتر بود. در مطالعات متعدد مهمترین عوامل خطر بررسی شده و معنی دار، شامل: جنس زن، افزایش سن، درآمد کم، تنها زندگی کردن و تحصیلات پایین بود.انجام مطالعه ای مقطعی در رابطه با بررسی الگوی جنسیتی که شامل شیوع و پیشگویی کننده های سالمندآزاری به تفکیک جنسیت در سالمندان و مراقبین باشد، در جهت شناسایی دقیق افراد در معرض خطر و پیشگیری از این معضل بزرگ اجتماعی، توصیه میشود.
نوع مطالعه:
مقاله مروری |
موضوع مقاله:
پرستاری-روانپرستاری دریافت: 1401/10/24 | پذیرش: 1402/1/26