زمینه و هدف: شیوع اختلالات روانپزشکی در کودکان و نوجوانان حدود 10 تا 20% میباشد. افسردگی با میزان بالایی در مجروحان جنگی دارای آسیب مغزی گزارش شده است که این خود میتواند مرتبط با برخی اختلالات روانپزشکی در فرزندان آنان باشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع اختلالات روانپزشکی در فرزندان جانبازان و مقایسه آن با گروه کنترل در شیراز انجام گردید.
روش بررسی: این پژوهش به صورت مقطعی بر روی فرزندان 18-12 سالهی 223 خانواده جانباز 70%-25% شهرستان شیراز انجام شد. نمونهگیری به صورت تصادفی بر اساس لیست جانبازان شهر شیراز انجام گرفت. همچنین گروه کنترل نیز از بین دانشآموزان 18-12 سالهی شهرستان شیراز انتخاب گردید. تشخیصگذاری بر اساس مصاحبهی بالینی نیمهساختاریافته، DSM-IV به وسیلهK-SADS-PL
(Kiddle Schedule for Affective Disorder and Schizophrenia Present and Life time Version) که دارای اعتبار و پایایی کافی است؛ صورت گرفت. از تستهای آماری تیتست و فیشر در موارد مناسب استفاده شد.
یافتهها: در این مطالعه از 223 خانواده جانباز که مورد مصاحبه قرار گرفتند، در 123 خانواده حداقل یک فرزند مبتلا به یکی از اختلالات روانپزشکی مشاهده گردید که در این تعداد 52 نفر پسر (15%) و 71 نفر دختر (20%)، حداقل یک اختلال روانپزشکی دیده شد و شیوع اختلالات افسردگی شامل دیس تایمی (3/2%)، افسردگی اساسی (4/8%) و افسردگی مینور(8/5%) و شیوع اختلالات اضطرابی شامل اختلال اضطراب منتشر (1/10%)، اختلال اضطراب جدایی (4/1%) و اختلال وسواسی جبری (4%) اختلال هراس (2/3%)، اختلال استرس پس از سانحه (2/3%)، اختلال فوبی اجتماعی (3/4%)، اختلال فوبی خاص (2%) و آگوروفوبیا (4/1%) بود.
نتیجهگیری: هرچند شیوع انواع اختلالات افسردگی و اضطرابی تفاوت آماری معنیداری با گروه کنترل نداشت، ولی با توجه به شیوع بالاتر بعضی از اختلالات اضطرابی مانند اختلال اضطراب منتشر ( (Generalize Anxiety Disorderو بعضی از علایم افسردگی، نیاز به بررسی بیشتر و اقدامات مشاوره، پیشگیری و درمانی در فرزندان جانبازان ضروری به نظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |