زمینه و هدف: تغذیه لولهای یکی از روشهای تغذیه حمایتی در بیماران بستری در بخش ویژه میباشد که باوجود مزایای متعدد، عوارضی نیز برای بیمار به همراه دارد. دانش و عملکرد پرستاران نقش مهمی در جلوگیری و ایجاد عوارض ناشی از تغذیه لولهای دارد. مطالعه حاضر، بهمنظور تعیین دانش و مقایسه عملکرد پرستاران بخش ویژه در تغذیه لولهای با استانداردهای موجود در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی قم صورت گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی، 68 نفر از پرستاران شاغل واجد شرایط در بخشهای ویژه بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی قم (سال 1393)، با نمونهگیری دو مرحلهای وارد مطالعه شدند. جمعآوری اطلاعات با پرسشنامه پژوهشگرساخته و چکلیست استاندارد انجام شد. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری تی مستقل، آنالیز واریانس و تیتک نمونهای، تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنیداری، 05/0 در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین نمره دانش و عملکرد پرستاران ویژه در تغذیه لولهای، متوسط بود. بین نمره عملکرد پرستاران مرد و زن، اختلاف آماری معنیداری وجود داشت (001/0p<). بین نمره عملکرد تغذیه لولهای پرستاران کمتر از 30 سال و بالاتر از 30 سال، اختلاف آماری معنیداری دیده شد. مقایسه نمره عملکرد با استاندارد نشان داد میانگین نمره 2/15±56، اختلاف آماری معنیداری با نمره استاندارد در سطح کمتر از 001/0 دارد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد میانگین نمره عملکرد پرستاران در تغذیه لولهای در حد متوسط و بهطور معنیدار کمتر از استاندارد بوده است. لذا اقدامات آموزشی و آموزشهای ضمن خدمت برای کادر پرستاری ضروری بهنظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |