زمینه و هدف: تغذیه صحیح در پیشگیری از بیماریهای مزمن و ارتقای سلامتی، نقش بهسزایی دارد. عوامل روانشناختی نیز نقش مهمی در شکلگیری انتخابها و در نتیجه عادتهای غذایی دارند، و شخصیت بهعنوان یک عامل کلیدی در این زمینه مطرح است. مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی ویژگیهای شخصیتی با عادتهای غذایی در دانشجویان دختر انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر به روش توصیفی از نوع همبستگی بر روی 224 دانشجوی دختر دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز (سال 1393-1392) در بازه سنی 30-18 سال انجام شد. ویژگیهای شخصیتی (روانرنجورخویی، برونگرایی، انعطافپذیری، توافقپذیری، باوجدانبودن( با استفاده از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نئو(NEO) و عادتهای غذایی بهوسیله پرسشنامه عادات غذایی شامل 20 سؤال مرتبط ارزیابی شد. دادهها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گامبهگام تحلیل شدند. سطح معنیداری، 05/p< در نظر گرفته شد.
یافتهها: در این مطالعه روانرنجورخویی و انعطافپذیری بالا با امتیاز پایین عادتهای غذایی، همبستگی داشت (01/0>p). سطوح بالاتر ویژگی باوجدانبودن با امتیاز بالای عادات غذایی، همبستگی نشان داد (01/0>p). براساس تحلیل رگرسیون، با استفاده از ویژگیهای شخصیتی، امتیاز عادتهای غذایی قابلپیشبینی بود (01/0>p).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد ویژگیهای شخصیتی روانرنجورخویی و انعطافپذیری با عادات غذایی ناسالم و باوجدانبودن با عادات غذایی سالم، همبستگی دارد. بنابراین، آموزشهای تغذیهای مناسب براساس ویژگیهای شخصیتی دانشجویان، بهمنظور اصلاح الگوهای غذایی و پیشگیری از بیماریهای مزمن در آنان توصیه میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |