زمینه و هدف: بیماریهای انگلی از مشکلات مهم بهداشتی - اقتصادی اغلب کشورهای درحال توسعه است و مبارزه با آنها نیز یکی از بخشهای مهم برنامههای توسعه ملی این کشورها محسوب میشود. در مطالعه حاضر شیوع آلودگی انگلی رودهای و تعیین عوامل مؤثر بر آن در دانشآموزان مدارس ابتدایی و راهنمایی قم و ارائه راهکارهای لازم بهمنظور پیشگیری از آن بررسی گردید.
روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی بر روی 2410 دانشآموز (14-7 ساله)، مقاطع ابتدایی و راهنمایی دخترانه و پسرانه شهر قم انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها شامل پرسشنامه ارزیابی سیستم بهداشتی مدارس و پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک دانشآموزان، تحصیلات والدین و نوع مشاغل آنان بود. دادهها با استفاده از آزمون فیشر و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنیداری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
یافتهها: از 2140 دانشآموز مورد بررسی، 54/48% دختر و مابقی پسر بودند. شیوع کلی بیماریهای انگلی در شهر قم، 99/11% برآورد شد که در دانشآموزان ابتدایی، 86/12% و در دانشآموزان مقطع راهنمایی، 71/10% و در پسران بیشتر از دختران بود. نوع آلودگی انگلی در 56/42% موارد انتاموباکولی، 37/37% ژیاردیا و 23/6% انتاموبا هیستولیتیکا، 5/4% انتروبیوس ورمیکولاریس و 08/2% هیمنولپسیس نانا بود. شیوع بیماری در مدارس دولتی، فاقد مربی بهداشت و خانوادههای پرجمعیت، بیشتر گزارش شد.
نتیجهگیری: با ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﻘﺶ ﺑﯿﻤﺎریزاﯾﯽ اﻧﮕﻞﻫﺎ در اﻧﺴﺎن و زﯾﺎنﻫﺎی ﺟﺴﻤﯽ، رواﻧﯽ، اﻗﺘﺼﺎدی و اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﻧﺎﺷﯽ از آن و اﻫﻤﯿﺘﯽ ﮐﻪ ﻣﺒﺎرزه ﺑﺎ آنها از ﻧﻈﺮ ﺑﻬﺪاشتی دارد، آموزش بهداشت در سطح مدارس در زمینه استفاده از توالت، دستشویی و آب آشامیدنی بهداشتی جهت جلوگیری از انتقال این آلودگیها توصیه میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |