زمینه و هدف: براساس یافتههای پیشین، ایسکمی مغز، سیستم دفاع آنتیاکسیدانی را تضعیف میکند. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر نانوذره فولرن هیدروکسیله بر سیستم دفاع آنتیاکسیدانی در موش صحرایی دچار ایسکمی مغز انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، موشهای صحرایی به سه گروه (هرگروه 6 موش): گروه شاهد، کنترل ایسکمی و ایسکمی درمان تقسیم شدند. ایسکمی مغز با انسداد شریان میانی مغز (MCA) برای 90 دقیقه و درپی آن 24 ساعت خونرسانی مجدد ایجاد شد. حیوانات گروه ایسکمی، درمان فولرن را (دوز 10 میلیگرم بهازای یک کیلوگرم) بهطور داخل - صفاقی بلافاصله در خاتمه انسداد MCA دریافت کردند. بعد از 24 ساعت دوره خونرسانی مجدد، فعالیت آنزیمهای کاتالاز، SOD و گلوتاتیون مغز با روشهای بیوشیمیایی بررسی گردید. دادهها با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس یکطرفه و تست تعقیبی توکی تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین میزان گلوتاتیون فعالیتهای کاتالاز و SOD در حیوانات شاهد به ترتیب 18/0±1%، 20/0±1% و 04/0±1% بود. القای ایسکمی مغز؛ نتایج عددی میزان گلوتاتیون، فعالیتهای کاتالاز و SOD در حیوانات کنترل ایسکمی را کاهش داد و مقدار عددی آنها بهترتیب برابر 09/0±55/0، 05/0±44/0 و 02/0±86/0 درصد به دست آمد. فولرن بهطور معنیداری فعالیتهای کاتالاز (29/0±93/0%) و SOD (22/0±33/1%) را در گروه ایسکمی درمان در مقایسه با گروه کنترل ایسکمی افزایش داد، اما سطح گلوتاتیون (25/0±52/0%) را تغییر نداد.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد درمان با نانوذرات فولرن، سیستم دفاع آنتیاکسیدانی مغز را که در طی ایسکمی مغز ضعیف میشود از طریق افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز و SOD بهبود میبخشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |