زمینه و هدف: واکسیناسیون آنفلوانزا، یکی از مهمترین روشهای پیشگیری از بیماری آنفلوانزا در کارکنان بهداشتی درمانی است. این مطالعه با هدف تعیین میزان بروز تجمعی عوارض جانبی مرتبط با واکسن آنفلوانزا در بین کارکنان تعدادی از بیمارستانهای شیراز انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی در کارکنان شاغل تعدادی از بیمارستانهای شهر شیراز که واکسن آنفلوانزا را طی سال 1392 دریافت کرده بودند، انجام شد. ابزار اندازهگیری در این مطالعه یک پرسشنامه محققساخته درباره عوارض شایع بود که حداکثر 10 روز پس از انجام واکسیناسیون جمعآوری شد. بروز عوارض با فاصله اطمینان 95% گزارش گردید. دادهها با استفاده از آزمونهای کایمربع، دقیق فیشر و رگرسیون لجستیک تک متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از تعداد 450 نفر از کارکنان دریافتکننده واکسن، 424 نفر (23/94%) پرسشنامه را تکمیل کردند که 8/53% دریافتکنندگان واکسن را زنان و 2/46% را مردان تشکیل میدادند. میانگین سنی شرکتکنندگان در این پژوهش، 94/34 سال بود. میزان بروز تجمعی پیامدهای نامطلوب متعاقب ایمنسازی در فاصله حداکثر 10 روز پس از دریافت واکسن برای عارضه علائم مشابه سرماخوردگی، 7/21%؛ درد عضلانی، 2/17%؛ درد در محل تزریق، 5/16%؛ تب، 3/15%؛ آبریزش از بینی، 4/14%؛ سردرد شدید، 3/12%؛ عارضه سرفه شدید، 9%؛ اسهال، 9/0% و شکمدرد، 7/1% بود. هیچ موردی از عوارض جدی مانند واکنشهای حساسیتی شدید و یا سندرم گلینباره مشاهده نشد.
نتیجهگیری: میزان عوارض گزارششده در این بررسی و احتمال ابتلای بالای کارکنان بهداشتی درمانی و نقش آنها در وقوع اپیدمیهای آنفلوانزا، دال بر ضرورت انجام ایمنسازی در این گروه شغلی دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |