1- گروه میکروبشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
2- گروه میکروبشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران. ، lorestani25@gmail.com
چکیده: (5700 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از مهمترین مکانیسمهای مقاومت به کینولونها در اشرشیاکلی، فعالیت پمپ ترشحی AcrAB است. در این مطالعه فراوانی ژنهای acrA، acrB و اثر پمپ برونریز برروی مقاومت به سیپروفلوکساسین در جدایههای اشرشیاکلی مولد بتالاکتامازهای طیف گسترده (ESBL) بررسی گردید.
روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی ۶۶ نمونه اشرشیاکلی مولد ESBL جداشده از نمونه ادرار بیماران سرپایی مراجعهکننده به 2 مرکز پزشکی در شهر کرمانشاه انجام شد. حساسیت آنتیبیوتیکی جدایهها به ۱۰ آنتیبیوتیک رایج با روش استاندارد دیسک دیفیوژن (طبق راهنمای CLSI) انجام گرفت. ژنهای acrA و acrB با روش PCR در جدایههای مقاوم به سیپروفلوکساسین مشخص شدند. اثر مهارکننده پمپهای برونریز باکتریایی (Carbonyl Cyanide m-Chlorophenylhydrazone, CCCP)، با غلظت نهایی ۲۵ میکروگرم برمیلیلیتر روی حداقل غلظت مهارکننده (MIC) جدایههای مقاوم به سیپروفلوکساسین با روش آگار دایلوشن ارزیابی گردید. دادهها با استفاده از آزمون کایدو تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از ۶۶ جدایه، ۴۵ جدایه (1/68%) به سیپروفلوکساسین مقاوم بودند. در تمام جدایههای اشرشیاکلی، هر دو ژن acrA و acrB مقاوم به سیپروفلوکساسین یافت شد. اثر CCCP روی مقاومت جدایهها به سیپروفلوکساسین منجر به کاهش حداقل غلظت مهارکننده، تنها در ۷ جدایه (5/15%) گردید.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد باوجود بالا بودن میزان مقاومت به سیپروفلوکساسین و حضور هر دو ژن acrA و acrB در اکثر جدایههای اشرشیاکلی، فعالیت پمپ برونریز در درصد کمی از جدایهها وجود دارد؛ بنابراین، پمپهای برونریز در ایجاد مقاومت به سیپروفلوکساسین در اشرشیاکلی نقش کوچکی ایفا میکنند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
میکروب شناسی دریافت: 1395/7/14 | پذیرش: 1395/9/14 | انتشار: 1396/11/30