1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم زیستی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاداسلامی
2- مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) ، h_sadraie@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج)
چکیده: (4859 مشاهده)
زمینه و هدف: وجود افراد معتاد در جامعه نه تنها باعث ایجاد مسائل و مشکلات زیادی میشود؛ بلکه میتواند نسل بعدی را نیز دچار مشکل کند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات مورفین بر تغییرات ظاهری و هیستومورفولوژیکی بافت معده جنین موش نژاد Balb/C انجام شد.
روش بررسی: تعداد 30 سر موش ماده نژاد Balb/C بالغ بهطور تصادفی به پنج گروه شامل: گروه کنترل (حلال مورفین)، تجربی 1 و 2 (دریافتکننده مورفین به ترتیب با دوز 01/0 و 1/0 میلیگرم برمیلیلیتر طی بارداری) و تجربی 3 و 4 (دریافتکننده مورفین به ترتیب با دوز 01/0 و 1/0 میلیگرم برمیلیلیتر قبل و طی بارداری) تقسیم شدند. موشهای باردار در روز 20 بارداری، کشته و جنینها خارج شدند. وزن و طول سری - دمی جنینها ثبت و مقاطع ساجیتال 5 میکرونی تهیهشده، پس از پردازش بافتی و رنگآمیزی با هماتوکسیلین - ائوزین، بهوسیله میکروسکوپ نوری و نرمافزار موتیک بافت معده بررسی شد.
یافتهها: وزن جنین در گروه تجربی 2 نسبت به گروه کنترل، افزایش معنیداری داشت. میانگین طول سری - دمی جنین در گروههای تجربی 2 و 4 نسبت به گروه کنترل، کاهش معنیداری نشان داد. ضخامت لایه زیرمخاطی در هر دو اپیتلیوم مطبق سنگفرشی شاخی و منشوری ساده معده در گروههای تجربی 3 و 4، افزایش معنیداری با گروه کنترل داشت. همچنین میانگین تعداد سلولها در اپیتلیوم منشوری ساده در گروه تجربی 4، افزایش معنیداری با گروه کنترل نشان داد.
نتیجهگیری: مصرف مورفین با دوز پایین در دوران بارداری میتواند منجر به افزایش وزن جنین و جفت شود و در بروز ناهنجاری ظاهری و آسیب جدی به جنینها نقشی ندارد، ولی دوزهای بالای این دارو باعث تغییرات هیستومورفولوژیک ضخامت لایه زیرمخاط در هر دو بخش اپیتلیوم مطبق سنگفرشی شاخی و منشوری ساده معده میشود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
بافت شناسی و جنین شناسی دریافت: 1396/7/3 | پذیرش: 1396/10/20 | انتشار: 1397/6/24