Kord Varkaneh H, Fatahi S, Rahmani J, Shab-Bidar S. Association of Dietary Acid Load with Body Composition and Inflammatory Biomarkers in Patients with Type 2 Diabetes. Qom Univ Med Sci J 2018; 12 (6) :63-72
URL:
http://journal.muq.ac.ir/article-1-1876-fa.html
کرد ورکانه حامد، فتاحی سمیه، رحمانی جمال، شب بیدار سکینه. ارتباط بار اسیدی رژیم غذایی با ترکیب بدن و زیستنشانگرهای التهابی در مبتلایان به دیابت نوع 2
. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1397; 12 (6) :63-72
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-1876-fa.html
1- گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، hkord@razi.tums.ac.ir
2- گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (5575 مشاهده)
زمینه و هدف: افزایش باراسیدی رژیم غذایی سبب افزایش خطر ابتلا به دیابت میشود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط شاخص بار اسیدی رژیم غذایی با ترکیب بدن و زیستنشانگرهای التهابی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - مقطعی، جامعه پژوهش را 185 بیمار دیابتی نوع 2 (با میانگین سنی 62/51 سال) تشکیل میدادند. برای ارزیابی رژیمی افراد، پرسشنامه تکرر مصرف خوراک (شامل: 147 قلم غذایی) تکمیل شد. سپس شاخصهای بار اسیدی
PRAL (Potential Renal Acid Load) و NEAP (Net Endogenous Acid Production) برای هر شخص محاسبه گردید. فاکتورهای التهابی hs_CRP، IL-6 وTNF-α ، فاکتورهای تنسنجی (شامل: وزن، قد، دور کمر و درصد چربی) در بیماران دیابتی اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمونهای رگرسیون خطی، پیرسون و کوواریانس آنالیز شدند.
یافتهها: در بین متغیرها، تنها درصد چربی کل بدن (190/0=ß، 042/0p=) و فاکتور التهابی TNF-α (167/0=ß، 031/0p=) با شاخص بار اسیدی PRAL، ارتباط مثبت و معنیداری داشت. در بین سهکهای بار اسیدی رژیم غذایی، تنها درصد چربی کل بدن و فاکتور التهابی TNFa در بین سهکهای نمایه PRAL متفاوت بود؛ بهنحویکه درصد چربی کل بدن و فاکتور التهابی TNFa در سهکهای 2 و 3 بالاتر بود و این ارتباط بعد از تعدیل کردن مخدوشگرها همچنان معنیدار باقی ماند (به ترتیب: 038/0=p، 032/0=p).
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد نمایه PRAL، ارتباط مثبتی با افزایش تودهچربی بدن و TNF-α دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1396/7/26 | پذیرش: 1396/8/14 | انتشار: 1397/5/24