1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم ، mhozoori@gmail.com
چکیده: (5445 مشاهده)
زمینه و هدف: میزان آگاهی و رفتارهای تغذیهای نقش بسیار مهمی در ابتلا، کنترل و درمان دیابت دارند. این مطالعه با هدف مقایسه میزان آگاهی و الگوی رفتار تغذیهای در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و افراد سالم مراجعهکننده به مرکز بهداشتی درمانی منطقه نیشابور صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی – مقطعی بر روی 143 نفر از مراجعین (60 نفر مبتلا به دیابت و 83 نفر سالم) مرکز بهداشتی درمانی شماره 7 نیشابور انجام شد. روش نمونهگیری بهصورت در دسترس و از بین مراجعین داوطلب بود. ابزار گردآوری، پرسشنامه محققساختهای بود که پس از سنجش روایی و پایایی، برای ارزیابی آگاهی و رفتار تغذیهای افراد مورد استفاده قرار گرفت. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری کایدو، تیمستقل، منویتنی، رگرسیون لجستیک و ANCOVA برای ارزیابی اطلاعات تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در این مطالعه، امتیاز کسبشده در شاخصهای آگاهی و رفتار تغذیهای بین گروه مبتلایان به دیابت و افراد سالم دارای تفاوت آماری معنیداری بود (01/0>p). امتیاز آگاهی تغذیهای در بیماران دیابتی، 1/25±9/42 و در افراد سالم، 9/22±2/71 به دست آمد و امتیاز رفتار تغذیهای افراد دیابتی، 8/17±3/48 و در افراد سالم، 4/20±6/61 از 100 نمره بود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد میزان آگاهی تغذیهای افراد مبتلا به دیابت در مقایسه با افراد سالم، کم و ناکافی است و رفتار تغذیهای نامناسب در ایشان، رواج بیشتری دارد؛ بنابراین پیشنهاد میگردد علاوه بر ارائه آموزشهای لازم، در مطالعات بعدی میزان تأثیرات این عوامل در بروز دیابت مورد بررسی قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1396/11/27 | پذیرش: 1397/8/7 | انتشار: 1397/9/24