دوره 9، شماره 3 - ( خرداد 1394 1394 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 19-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Afarin H, Dakhili M, Zolfaghari M R. Comparison of Antimicrobioal Effect of Essential Oil of Vitex agnus - Castus with Common Antibiotics Invitro. Qom Univ Med Sci J 2015; 9 (3) :12-19
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-207-fa.html
آفرین حمیده، دخیلی محمد، ذوالفقاری محمدرضا. مقایسه اثر ضد‌میکروبی اسانس گیاه پنج‌انگشت با آنتی‌بیوتیک‌های رایج در شرایط In vitro. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1394; 9 (3) :12-19

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-207-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی ، hafarin1359@yahoo. Com
2- دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (6473 مشاهده)

زمینه و هدف: از قرن‌ها پیش، گیاه پنج‌انگشت ( Vitex agnus - castus ) به‌عنوان یک گیاه دارویی شناخته‌ شده است. پنج‌انگشت یک گیاه فیتواستروژن بومی خاورمیانه و جنوب اروپا بوده که در بسیاری از کشورها مصرف پزشکی دارد. این مطالعه با هدف تعیین اثرات ضد‌میکروبی اسانس پنج‌انگشت روی باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا، قارچ کاندیدا آلبیکنس و مقایسه با آنتی‌بیوتیک‌های آمپی‌سیلین، جنتامایسین و نیستاتین انجام شد. روش بررسی: اسانس این گیاه به روش تقطیر با آب به‌وسیله دستگاه کلونجر تهیه شد، سپس با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی/طیف‌سنج جرمی (GC/MS) آنالیز گردید. برای ارزیابی اثر ضدمیکروبی نیز از روش‌های ماکرودایلوشن و دیسک دیفیوژن استفاده شد. مقایسه داده‌ها با استفاده از آزمون واریانس یک‌طرفه و آزمون تی انجام گرفت. یافته‌ها: در این مطالعه، اسانس پنج‌انگشت به ترتیب در غلظت‌های 25/56 میکروگرم بر میلی‌لیتر و 5/112 میکروگرم بر میلی‌لیتر از رشد استافیلوکوکوس اورئوس و کاندیدا آلبیکنس جلوگیری کرد. در روش دیسک دیفیوژن قطر هاله عدم رشد استافیلوکوکوس اورئوس 3/9 میلی‌متر و کاندیدا آلبیکنس 3/10 میلی‌متر بود. اسانس پنج‌انگشت در غلظت 450 میکروگرم بر میلی‌لیتر مانع رشد سودوموناس آئروژینوزا و اشرشیاکلی شد، ولی با روش دیسک دیفیوژن، هاله عدم رشد برای این دو باکتری مشاهده نشد. 36 ترکیب در این اسانس شناسایی گردید که ایزوترپینولن (4/19%)، کاریوفیلن (53/18%) و آلفا - پینن (1/14%) به ترتیب اجزای اصلی بودند. نتیجه‌گیری : طبق نتایج این مطالعه، اسانس پنج‌انگشت دارای اثر ضد‌باکتریایی بوده که در مقایسه با اثر ضد‌باکتریایی آنتی‌بیوتیک‌های آمپی‌سیلین و جنتامایسین، تأثیر کمتری دارد (01/0 p< ). اثر ضد‌قارچی این اسانس در مقایسه با نیستاتین دارای اختلاف معنی‌داری نیست.

متن کامل [PDF 559 kb]   (1974 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1394/11/24 | پذیرش: 1394/12/4 | انتشار: 1394/12/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb