دوره 9، شماره 3 - ( خرداد 1394 1394 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 31-20 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jafary M, Mehrani H A, Zarei A, Rezaie R, Rasouli J. The Effect of Sulfur Mustard on Antioxidant System Enzymes in Different Tissues of Rat. Qom Univ Med Sci J 2015; 9 (3) :20-31
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-208-fa.html
جعفری مهوش، مهرانی حسینعلی، زارعی علی، رضایی رضا، رسولی جواد. تأثیر خردل گوگردی بر آنزیم‌های سیستم آنتی‌اکسیدانی در بافت‌های مختلف موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1394; 9 (3) :20-31

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-208-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی قم ، m.jafari145@gmail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌ا...(عج)
3- مرکز تحقیقات پزشکی و مهندسی جانبازان
چکیده:   (6232 مشاهده)

زمینه و هدف: خردل گوگردی از عوامل لیپوفیل تاول‌زا است که با آلکیله‌کردن ماکرومولکول‌های سلولی مانند DNA ، RNA و پروتئین‌ها باعث مرگ سلولی در بافت‌های مختلف می‌شود. باوجود مطالعات بسیار، مکانیسم عمل خردل به‌صورت کامل شناخته نشده است. در این مطالعه اثر خردل گوگردی بر آنزیم‌های سیستم آنتی‌اکسیدان بافت‌های مختلف موش صحرایی بررسی شد. روش بررسی: موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار به‌صورت تصادفی در هفت گروه قرار گرفتند. گروه کنترل (دریافت‌کننده دی‌متیل سولفوکسید، به‌عنوان حلال) و گروه‌های 7-2 به‌عنوان گروه تجربی، خردل گوگردی (دوزهای 80-1 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن) را یک‌بار به‌صورت داخل صفاقی دریافت کردند. 24 ســاعت بعد از تزریق، حیوانات بیهوش و بافت‌های کلیه، ریه و قلب آنها جدا شد. سپس خونگیری از قلب حیوانات به عمل آمد و پلاسما و اریتروسی ت‌ها ‌ تهیه گردید. فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز ( SOD )، کاتالاز ( CAT )، گلوتاتیون پراکسیداز ( GPx )، گلوتاتیون ردوکتاز ( GR ) و گلوتاتیون S - ترانسفراز ( GST ) در بافت‌های مختلف به‌وسیله روش‌های بیوشیمیایی تعیین گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی‌داری، 05/0> p در نظر گرفته شد . یافته‌ها: در این مطالعه، افزایش فعالیت آنزیم‌های SOD و GST در ریه و GST در قلب با دوزهای کمتر از 20 میلی‌گرم بر کیلوگرم خردل مشاهده گردید، درحالی‌که فعالیت همه آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان در بافت‌های مختلف در دوزهای بالاتر خردل کاهش یافت. نتیجه‌گیری: خردل گوگردی ب ر سیستم دفاعی آنتی‌اکسیدان در همه بافت‌ها در یک طرح وابسته به دوز تأثیر می‌گذارد. افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان در غلظت‌های کمتر از 20 میلی‌گرم بر کیلوگرم خردل ناشی از پاسخ جبرانی برای پاک‌سازی رادیکال‌های آزاد و کاهش فعالیت این آنزیم‌ها در غلظت‌های بالاتر، نشان‌دهنده استرس اکسیداتیو و مرگ سلولی در بافت‌ها‌ می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: خردل، گوگرد، آنتی‌اکسیدان، موش، بافت‌ها
متن کامل [PDF 229 kb]   (1647 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1394/11/24 | پذیرش: 1394/12/4 | انتشار: 1394/12/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb