دوره 13، شماره 1 - ( فروردین 1398 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 86-78 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tooiserkani F, Hormati A, Moradi H, Ali asl F. A Glimpse of Silybum marianum from the Perspective of Iranian Traditional Medicine and Modern Studies. Qom Univ Med Sci J 2019; 13 (1) :78-86
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2227-fa.html
تویسرکانی فاطمه، حرمتی احمد، مرادی حسین، علی اصل فاطمه. نگاهی گذرا به گیاه خار مریم از دیدگاه طب سنتی ایرانی و مطالعات نوین. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1398; 13 (1) :78-86

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2227-fa.html


1- گروه طب سنتی ایرانی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی قم
2- گروه گوارش و کبد، مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد، دانشکده پزشکی قم، دانشگاه علوم پزشکی قم
3- گروه داروسازی سنتی ایرانی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی قم ، aliasl1392@gmail.com
چکیده:   (8086 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه از گیاه خار مریم (با نام علمی (Silybum marianum، برای پیشگیری و درمان اختلالاتی همچون نارسایی کبد، کبد چرب غیرالکلی، دیابت، بیماری‌های عفونی، خونی و پوستی استفاده می‌شود. در این مطالعه‌ مروری، به بررسی دیدگاه‌های طب سنتی ایرانی درخصوص این گیاه و بررسی تطبیقی آن با مطالعات جدید پرداخته شد.
روش بررسی: در این مطالعه مروری ابتدا در زمینه گیاه خار مریم و کاربردهایش در منابع طب ایرانی جستجو شد، سپس در پایگاه‌های اطلاعاتی مانند PubMed, Google scholar and SID، اثرات درمانی آن با عباراتی مانند دیابت، بیماری‌های کبدی و کلیوی، سرطان و پوست بررسی گردید؛ سپس به مقایسه کاربردهای این گیاه در طب جدید و ایرانی پرداخته شد.
یافته‌ها: در طب سنتی، گیاه خار مریم با عنوان «حرشف‌بری» معرفی شده و در درمان بیماری‌های کبد، صفرا و اختلالات پوستی، ورم‌، تقویت هضم مورد استفاده است؛ امروزه در مطالعات بسیاری، اثرات این گیاه بررسی شده است و خواصی همچون درمان بیماری‌های کبدی، کلیوی، پوستی، کنترل قند خون و متابولیسم چربی‌ها، تقویت سیستم ایمنی و اثرات ضدسرطان آن به اثبات رسیده است.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد برخی خواص گیاه خار مریم مانند محافظت و کمک به درمان بیماری‌های کبد، درمان اختلالات پوستی و اثرات ضدسرطان که در مطالعات نوین به اثبات رسیده، در متون طب سنتی به آن اشاره شده است؛ لذا به‌نظر می‌رسد آمیزه‌های طب سنتی می‌توانند در مداخلات پزشکی نوین سودمند باشند.
متن کامل [PDF 866 kb]   (1351 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: طب سنتی
دریافت: 1397/6/11 | پذیرش: 1397/8/15 | انتشار: 1398/1/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb