1- گروه تغذیه جامعه دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی
2- گروه تغذیه بالینی و رژیم شناسی، دانشکده تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای کشور
3- گروه تغذیه جامعه دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی ، smmousavi@razi.tums.ac.ir
چکیده: (4476 مشاهده)
زمینه و هدف: گلیوما، شایعترین تومور مغزی اولیه است که بیشتر در بزرگسالان اتفاق میافتد و با مرگومیر بالایی همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط شاخصهای کیفیت غذایی با گلیوما در بزرگسالان ایرانی صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه مورد - شاهدی بر روی 128 بیمار مبتلا به گلیوما و 256 فرد سالم (همسانسازیشده ازنظر سن و جنس) در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، بین سالهای 1390- 1388انجام شد. رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراکی نیمه کمّی (123 آیتمی) ارزیابی گردید. شاخصهای رژیم غذایی
(DDS، AHEI-2010) براساس روشهای استاندارد ساخته شدند. دادهها به کمک آزمون تی مستقل، کایاسکوئر و واریانس تحلیل شدند.
یافتهها: در این مطالعه پس از کنترل مخدوشگرهای بالقوه، یک ارتباط معکوس معنیدار بین DDS و خطر گلیوما مشاهده گردید.
(89/0-17/0 :CI 95% ،39/0 :OR)، این یافته هنگام تعدیل بیشتر برای شاخص تودهبدن، به دست آمد؛ بهطوریکه شرکتکنندگان در بالاترین چارک DDS، 59% کمتر در مقایسه با کسانیکه در پایینترین چارک قرار داشتند، مشاهده شدند (93/0-18/0 :CI 95% ،41/0:OR). علاوه بر این، ارتباط معکوس معنیداری بین پیروی از AHEI و گلیوما یافت شد؛ بهطوریکه در مدل کاملاً تعدیلشده، شرکتکنندگان در چارک چهارم AHEI دارای 62% ریسک کمتری نسبت به چارک اول بودند (84/0-17/0 :CI 95%: 38/0:OR).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد پیروی از یک رژیم غذایی سالم با تنوع بالا، با کاهش احتمال ابتلا به گلیوما همراه است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
دریافت: 1397/7/10 | پذیرش: 1397/10/11 | انتشار: 1398/3/25