1- گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، amirhadi.vnt@gmail.com
2- گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده: (4410 مشاهده)
زمینه و هدف: شیوع چاقی در سرتاسر جهان، بهسرعت رو به افزایش است. تعدیل رژیم غذایی، یکی از بهترین راهحلهای ممکن برای پیشگیری و درمان چاقی است. یکی از رژیمهای غذایی مطرحشده در این زمینه، الگوی غذایی DASH (رژیم غذایی کاهنده فشارخون) میباشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی این رژیم غذایی بر شاخصهای آنتروپومتریک و ترکیب بدنی زنان چاق سالم صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه بهصورت کارآزمایی شاهددار بالینی موازی بر روی ۴۴ زن چاق سالم انجام شد. افراد پس از قرارگیری در یک دوره تطبیق، به مدت سه ماه در یکی از ۲ گروه مداخله (رژیم غذایی (DASH یا کنترل (توصیههای معمول غذایی) قرار گرفتند. اندازهگیری شاخصهای آنتروپومتریک و ترکیب بدنی هر ۲ هفته یکبار انجام شد. دادهها با استفاده از آزمونهای تی زوجی، تی مستقل و آزمون آنالیز کوواریانس تحلیل شدند.
یافتهها: در گروه مداخله پس از پیروی از الگوی غذایی DASH به مدت سه ماه، متغیرهایی همچون وزن (04/0=p)، شاخص تودهبدنی (03/0=p)، دور کمر (01/0=p) و نسبت دور کمر به باسن (02/0=p) در مقایسه با گروه کنترل، بهطور معنیداری کاهش یافت. با این وجود، تغییر معنیداری در ترکیب بدنی شرکتکنندگان مشاهده نشد (۰۵/۰p≥).
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای چاقی، پیروی از رژیم غذایی DASH بهعنوان یک الگوی ارتقادهنده سلامت جهت پیشگیری از اختلالات، بهخصوص چاقی توصیه میشود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1397/10/4 | پذیرش: 1397/11/17 | انتشار: 1398/2/25