1- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، peymann@mums.ac.ir
چکیده: (4863 مشاهده)
زمینه و هدف: ادراک و دیدگاه زنان میتواند در چگونگی کیفیت زندگی آنان مؤثر باشد. در این مطالعه دیدگاه زنان در مورد پدیده یائسگی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: این مطالعه کیفی به روش پدیدارشناسی با رویکرد کلایزی در ارتباط با ادراک زنان یائسه از پدیده یائسگی، در سال 1397 انجام شد. تعداد 14 نفر از زنان در سنین 60-45 سالگی (یائسه همسردار) براساس نمونهگیری مبتنی بر هدف و همگن، از بین مراجعین مراکز جامع خدمات سلامت مشهد، انتخاب و تحلیل محتوایی به شیوه هفت مرحلهای کلایزی اجرا شد.
یافتهها: یافتهها در حیطههای اصلی «نگرش نسبت به یائسگی» و «منابع حمایتی» دستهبندی شدند. براساس یافتهها دیدگاه زنان به یائسگی، کاملاً متفاوت بود. مضمون اصلی یافتهها بهعنوان سکوی پرواز یا سراشیبی انحطاط به دست آمد که بیانگر تضاد عمیق در دیدگاه زنان یائسه به پدیده یائسگی (شامل چهار گروه جزء اجباری زندگی، رهایی، مرگ زنانگی و پلی به معنویت) بود. درخصوص منابع حمایتی، مضمون اصلی یافتهها بهعنوان نیازمند حمایت (شامل: حمایت خانوادگی، آموزش، گروههای خودیار)در نظر گرفته شد. همه زنان معتقد بودند با شناخت مسائل و مشکلات یائسگی، آموزش راهکارهایی برای سازگاری با آنها و افزایش آگاهی همسرانشان میتوانند کیفیت زندگی خود را در این دوره بهبود بخشند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد اکثر زنان، یائسگی را جزء فرآیند طبیعی زندگی خود میدانند، اما این فرآیند فیزیولوژیک همراه با مشکلاتی است که کیفیت زندگی آنان را تحتتأثیر قرار میدهد؛ بنابراین چگونگی درک زنان از یائسگی، کیفیت زندگی آنها را متأثر میسازد. یافتههای پژوهش حاضر میتواند در زمینه طراحی مداخلههای اصلاح کیفیت زندگی زنان یائسه مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت دریافت: 1398/2/10 | پذیرش: 1398/3/20 | انتشار: 1398/5/24