دوره 10، شماره 12 - ( اسفند 1395 )                   جلد 10 شماره 12 صفحات 34-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mami S, Amirian K. The Effect of Cognitive-Behavioral Therapies in Treatment of Addicts in Iran by Systematic Review and Meta-Analysis Method. Qom Univ Med Sci J 2017; 10 (12) :24-34
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-257-fa.html
مامی شهرام، امیریان کامران. تأثیر درمان‌های شناختی - رفتاری بر درمان معتادان در ایران، به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1395; 10 (12) :24-34

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-257-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام ، k_amirian61@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
چکیده:   (6414 مشاهده)

زمینه و هدف: اعتیاد و عوارض ناشی از آن، یکی از معضلات بزرگ در جهان محسوب شده و انواع متعددی از رویکردهای روان‌درمانی برای درمان آن به کار برده می‌شود. از بین تمام رویکردها، در چند دهه اخیر، درمان‌های شناختی- رفتاری در طیف وسیعی برای درمان اعتیاد، مورد آزمون قرار گرفته‌اند. این مطالعه با هدف برآورد تأثیر درمان‌های شناختی - رفتاری بر درمان معتادان در ایران، به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز انجام شد.

روش بررسی: از روش فراتحلیل برای بررسی تمامی پایگاه‌های اطلاع‌رسانی داخلی، همچنین Medlib، Sid، Magiran، Google Scholar، PubMed، Scopuse، Iranmedex، ISI، بدون محدودیت زمانی استفاده گردید. در نهایت، 12 مقاله از 63 مقاله وارد متاآنالیز شدند. برای بررسی ناهمگنی مطالعات، از متارگرسیون استفاده شد.

یافته‌ها: در این مطالعه، 12 مقاله مورد بررسی قرار گرفت که با احتساب رویکردهای درمانی، به 25 مطالعه افزایش یافت. در 6 مطالعه، تفاوت معنی‌داری بین مداخله قبل و بعد در گروه آزمایش وجود نداشت و در 19 مطالعه باقی‌مانده نیز تفاوت معنی‌دار بود. با ادغام نتایج 25 مطالعه و با استفاده از روش اثرات تصادفی متاآنالیز، نشان داده شد درمان‌های شناختی - رفتاری بر درمان اعتیاد مؤثرند (001/0p<). اندازه اثر استانداردشده در گروه آزمایش، قبل و بعد از درمان‌های شناختی - رفتاری، 08/2- و فاصله اطمینان 95 درصدی آن، 57/1- تا 58/2- برآورد شد. اندازه اثر استانداردشده در گروه کنترل و آزمایش بعد از درمان‌های شناختی - رفتاری، 40/0 و فاصله اطمینان 95 درصدی آن، 10/0-70/0 به دست آمد.

نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه درمان‌های شناختی - رفتاری بر کاهش میزان اعتیاد و علائم آن مؤثر است می‌توان این روش را به‌عنوان یک روش معمول در درمان اعتیاد به کار برد.

متن کامل [PDF 479 kb]   (3669 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1394/11/27 | پذیرش: 1395/1/14 | انتشار: 1395/12/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb