1- گروه زیستشناسی سلولی- مولکولی و میکروبیولوژی، دانشکده علوم و فناوریهای زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.
2- گروه زیستشناسی سلولی- مولکولی و میکروبیولوژی، دانشکده علوم و فناوریهای زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران. ، rahgozar@sci.ui.ac.ir
چکیده: (3455 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از عوارض رایج شیمیدرمانی کمخونی است که بهمنظور رفع این مشکل، تزریق گلبولهای قرمز به دفعات زیاد، در حین درمان، انجام شده و این مسئله باعث ایجاد گرانباری آهن میشود. با توجه به تأیید ارتباط افزایش ذخایر آهن در مغز استخوان و پاسخ نامطلوب به درمان در مطالعه قبلی، در پژوهش حاضر تأثیر آهن بر تکثیر ردههای سلولی لنفوبلاستیک حاد (Acute Lymphoblastic Leukemia :ALL) و مکانیسم آن مورد بررسی قرار گرفته است.
روش بررسی: ردههای سلولی Nalm6 و CCRF-CEMبهترتیب بهعنوان نماینده ایمنوفنوتیپهای B-ALL وT-ALL انتخاب شده و با غلظتهای مختلف هولوترنسفرین (120-1 میکرومولار) و فریک آمونیوم سیترات (25000-400 میکرومولار) تیمار شدند. ورود آهن به داخل سلول با آزمون AAS (Atomic Absorption Spectroscopy) تأیید شد. تکثیر سلولی و سطح رادیکالهای آزاد داخل سلولی (ROS: Reactive Oxygen Species) بهترتیب با استفاده از دو روش MTT و فلوسیتومتری ارزیابی شدند. تجزیه و تحلیلهای آماری با نرمافزار GraphPad Prism و بهکارگیری آزمون یکطرفهی ANOVA انجام شد.
یافتهها: هولوترنسفرین تأثیر قابل ملاحظهای بر تکثیر سلولی نداشت. با این حال فریک آمونیوم سیترات (FAC) میزان تکثیر هردو ردهی سلولی ALL را تا بیش از 50 درصد افزایش داد. شواهد نشان داد آهن سبب القای ROS داخل سلولی میشود؛ بهطوری که
FAC (ferric ammonium citrate) در غلظت 400 میکرومولار سبب القای بیش از 50 درصدی میزان ROS شد (36/6±27/155 درصد در مقابل 100 درصد، 001/0< P).
نتیجهگیری: آهن میتواند از طریق القای ROS و تقویت تکثیر سلولهای لوسمیک، حامی این سلولهای سرطانی باشد؛ بنابراین پژوهش حاضر، پیشنهاد میدهد که بایستی حجم خون تزریقی در مبتلایان به ALL به حداقل ممکن کاهش یابد تا از گرانباری آهن جلوگیری شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
سلولی و مولکولی دریافت: 1398/8/13 | پذیرش: 1398/10/16 | انتشار: 1398/12/10