دوره 14، شماره 10 - ( دی 1399 )                   جلد 14 شماره 10 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Barzegar Nazari S, Tabaraei R, Hozoori M, Amirkanian F, Vahedian M. Relationship between Food Consumption and its Influencing Factors among Patients with Type 2 Diabetes. Qom Univ Med Sci J 2020; 14 (10) :1-13
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2810-fa.html
برزگرنظری سمیرا، تبرایی ریحانه، حضوری محمد، امیرکانیان فاطمه، واحدیان مصطفی. بررسی ارتباط دریافت غذایی و عوامل مؤثر بر آن در مبتلایان به دیابت نوع 2. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1399; 14 (10) :1-13

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-2810-fa.html


1- کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم
2- گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم
3- گروه تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم
4- کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم ، n_amk@yahoo.com
چکیده:   (2629 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به شیوع جهانی دیابت نوع 2 و اهمیت خودمراقبتی و آگاهی مردم نسبت به این بیماری، مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی غذایی غالب بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و شناسایی عوامل دخیل در تشدید این بیماری صورت گرفت. برای آگاهی از سواد تغذیه‌ای بیماران، رابطه بین مصرف غذایی و سه سطح تحصیلات در بیماران به عنوان معیاری مرتبط مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر در ارتباط با بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه‌کننده به بیمارستان "شهید بهشتی قم" در سال 2019 انجام شد. جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراکی (FFQ: Food Frequency Questionnaires) صورت گرفت. از آزمون‌های T و ANOVA برای مقایسه میانگین مصرف گروه‌های غذایی بین بیماران دیابتی با توجه به جنس و سطح تحصیلات آن‌ها استفاده گردید. آنالیز داده‌ها نیز با بهره‌گیری از نرم‌افزار SPSS 22 صورت گرفت.
یافته‌ها: نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن بودند که در بین بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، تفاوت‌های معنا‌داری از نظر مصرف مواد غذایی نظیر حبوبات و سبزیجات کلمی در میان مردان و زنان وجود دارد؛ به طوری که میزان مصرف این گروه از مواد غذایی در مقایسه با دیگر گروه‌ها بیشتر بود. همچنین در میزان مصرف گروه‌های غلات تصفیه شده، غلات کامل، میوه، سبزیجات کلمی، سبزیجات زرد رنگ، سایر سبزیجات، ماهی، تخم‌مرغ، قهوه، لبنیات پرچرب، زیتون و نوشابه، تفاوت‌های معنا‌داری بر حسب میزان تحصیلات بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ وجود داشت.
نتیجه‌گیری: مصرف غذاهای سلامتمحور در بیمارن مبتلا به دیابت نوع ۲ که دارای تحصیلات بالاتر بودند، بیشتر بودکه این مهم نشاندهنده بیشتر بودن آگاهی از فواید این مواد غذایی نسبت به گروه با تحصیلات پایین‌تر است. بر مبنای نتایج می‌توان گفت که تغییرات سبک زندگی نظیر کاهش وزن و استفاده از الگوهای غذایی سالم مانند رژیم غذایی سالم همراه با داشتن فعالیت فیزیکی مناسب می‌تواند نقش مؤثری در مدیریت بیماری دیابت نوع ۲ داشته باشد.
متن کامل [PDF 1409 kb]   (976 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1179 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: غدد
دریافت: 1399/2/16 | پذیرش: 1399/10/13 | انتشار: 1399/10/10

فهرست منابع
1. 1. NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC). Worldwide trends in diabetes since 1980: a pooled analysis of 751 population-based studies with 4.4 million participants. Lancet 2016;387(10027):1513-30. DOI: 10.1016/S0140-6736(16)00618-8 [DOI:10.1016/S0140-6736(16)00618-8]
2. Wang YC, McPherson K, Marsh T, Gortmaker SL, Brown M. Health and economic burden of the projected obesity trends in the USA and the UK. Lancet 2011;378(9793):815-25. DOI: 10.1016/S0140-6736(11)60814-3 [DOI:10.1016/S0140-6736(11)60814-3]
3. Ley SH, Hamdy O, Mohan V, Hu FB. Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies. Lancet 2014;383(9933):1999-2007. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60613-9 [DOI:10.1016/S0140-6736(14)60613-9]
4. Kleinridders A, Ferris HA, Cai W, Kahn CR. Insulin action in brain regulates systemic metabolism and brain function. Diabetes 2014;63(7):2232-43. DOI: 10.2337/db14-0568 [DOI:10.2337/db14-0568]
5. Knowler WC, Barrett-Connor E, Fowler SE, Hamman RF, Lachin JM, Walker EA, et al. Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin. N Engl J Med 2002;346(6):393-403. DOI: 10.1056/NEJMoa012512 [DOI:10.1056/NEJMoa012512]
6. Panagiotakos DB, Tzima N, Pitsavos C, Chrysohoou C, Papakonstantinou E, Zampelas A, et al. The relationship between dietary habits, blood glucose and insulin levels among people without cardiovascular disease and type 2 diabetes; the ATTICA study. Rev Diabet Stud 2005;2(4):208-15. DOI: 10.1900/RDS.2005.2.208 [DOI:10.1900/RDS.2005.2.208]
7. Villegas R, Shu XO, Gao YT, Yang G, Elasy T, Li H, et al. Vegetable but not fruit consumption reduces the risk of type 2 diabetes in Chinese women. J Nutr 2008;138(3):574-80. DOI: 10.1093/jn/138.3.574 [DOI:10.1093/jn/138.3.574]
8. Nanri A, Mizoue T, Noda M, Takahashi Y, Kato M, Inoue M, et al. Rice intake and type 2 diabetes in Japanese men and women: the Japan Public Health Center-based Prospective Study. Am J Clin Nutr 2010;92(6):1468-77. DOI: 10.3945/ajcn.2010.29512 [DOI:10.3945/ajcn.2010.29512]
9. American Diabetes Association; Bantle JP, Wylie-Rosett J, Albright AL, Apovian CM, Clark NG, et al. Nutrition recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2008;31:S61-78. DOI: 10.2337/dc08-S061 [DOI:10.2337/dc08-S061]
10. Kamada C, Yoshimura H, Okumura R, Takahashi K, Iimuro S, Ohashi Y, et al. Optimal energy distribution of carbohydrate intake for Japanese elderly patients with type 2 diabetes: the Japanese Elderly Intervention Trial. Geriatr Gerontol Int 2012;12(Suppl 1):41-9. DOI: 10.1111/j.1447-0594.2011.00811.x [DOI:10.1111/j.1447-0594.2011.00811.x]
11. Jafari-Shobeiri M, Ghojazadeh M, Azami-Aghdash S, Naghavi-Behzad M, Piri R, Pourali-Akbar Y, et al. Prevalence and risk factors of gestational diabetes in Iran: a systematic review and meta-analysis. Iran J Public Health 2015;44(8):1036-44. Link
12. Sherwani SI, Khan HA, Ekhzaimy A, Masood A, Sakharkar MK. Significance of HbA1c test in diagnosis and prognosis of diabetic patients. Biomark Insights 2016;11:95-104. DOI: 10.4137/BMI.S38440 [DOI:10.4137/BMI.S38440]
13. Emadian A, England CY, Thompson JL. Dietary intake and factors influencing eating behaviours in overweight and obese South Asian men living in the UK: mixed method study. BMJ Open 2017;7(7):e016919. DOI: 10.1136/bmjopen-2017-016919 [DOI:10.1136/bmjopen-2017-016919]
14. Kahn HS, Tatham LM, Heath CW Jr. Contrasting factors associated with abdominal and peripheral weight gain among adult women. Int J Obes Relat Metab Disord 1997;21:903‑11. DOI: 10.1038/sj.ijo.0800490 [DOI:10.1038/sj.ijo.0800490]
15. Bes‑Rastrollo M, Sanchez‑Villegas A, Gomez‑Gracia E, Martínez JA, Pajares RM, Martinez‑Gonzalez MA. Predictors of weight gain in a mediterranean cohort: the Seguimiento Universidad de Navarra Study 1. Am J Clin Nutr 2006;83:362‑70. DOI: 10.1093/ajcn/83.2.362 [DOI:10.1093/ajcn/83.2.362]
16. van Dam RM, Rimm EB, Willett WC, Stampfer MJ, Hu FB. Dietary patterns and risk for type 2 diabetes mellitus in U.S. men. Ann Intern Med 2002;136(3):201‑9. DOI: 10.7326/0003-4819-136-3-200202050-00008 [DOI:10.7326/0003-4819-136-3-200202050-00008]
17. Kasaeyan N, Forghani B, Faghih Imani B, Hoseinpour M, Amini MA. The relationship between food habits and fasting blood sugar and glycosylated hemoglobin in (type 2) diabetics. Iran J Endocrinol Metab 2002;4(1):9-13. Link
18. Basciano H, Miller AE, Naples M, Baker C, Kohen R, Xu E, et al. Metabolic effects of dietary cholesterol in an animal model of insulin resistance and hepatic steatosis. Am J Physiol Endocrinol Metab 2009;297(2):E462‑73. DOI: 10.1152/ajpendo.90764.2008 [DOI:10.1152/ajpendo.90764.2008]
19. Kruit JK, Kremer PH, Dai L, Tang R, Ruddle P, de Haan W, et al. Cholesterol efflux via ATP‑binding cassette transporter A1 (ABCA1) and cholesterol uptake via the LDL receptor influences cholesterol‑induced impairment of beta cell function in mice. Diabetologia 2010;53(6):1110‑9. DOI: 10.1007/s00125-010-1691-2 [DOI:10.1007/s00125-010-1691-2]
20. Khoushabi F, Jalalian Moghadam F, Bagheri S. The relationship of dietary patterns in patients with type II diabetes and body mass index in Zabol. J Diabetes Nurs 2019;7(4):900-14. Link
21. Morimoto A, Ohno Y, Tatsumi Y, Mizuno S, Watanabe S. Effects of healthy dietary pattern and other lifestyle factors on incidence of diabetes in a rural Japanese population. Asia Pac J Clin Nutr 2012;21(4):601‑8. Link
22. Erber E, Hopping BN, Grandinetti A, Park SY, Kolonel LN, Maskarinec G. Dietary patterns and risk for diabetes: the multiethnic cohort. Diabetes Care 2010;33(3):532‑8. DOI: 10.2337/dc09-1621 [DOI:10.2337/dc09-1621]
23. Wu JH, Micha R, Imamura F, Pan A, Biggs ML, Ajaz O, et al. Omega‑3 fatty acids and incident type 2 diabetes: A systematic review and meta‑analysis. Br J Nutr 2012;107(Suppl 2):S214‑27. DOI: 10.1017/S0007114512001602 [DOI:10.1017/S0007114512001602]
24. Liu S, Stampfer MJ, Hu FB, Giovannucci E, Rimm E, Manson JE, et al. Whole-grain consumption and risk of coronary heart disease: results from the Nurses' Health Study. Am J Clin Nutr 1999;70(3):412-9. DOI: 10.1093/ajcn/70.3.412 [DOI:10.1093/ajcn/70.3.412]
25. Bazzano LA, Song Y, Bubes V, Good CK, Manson JE, Liu S. Dietary intake of whole and refined grain breakfast cereals and weight gain in men. Obes Res 2005;13(11):1952-60. DOI: 10.1038/oby.2005.240 [DOI:10.1038/oby.2005.240]
26. Klein BE, Klein R, Moss SE. Incidence of cataract surgery in the Wisconsin Epidemiologic Study of Diabetic Retinopathy. Am J Ophthalmol 1995;119(3):295-300. DOI: 10.1016/s0002-9394(14)71170-5 [DOI:10.1016/S0002-9394(14)71170-5]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb