زمینه وهدف سیر از جمله گیاهانی است که از هزاران سال پیش، به عنوان گیاهی دارویی مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعات اپیدمیولوژیک بیانگر ارتباط منفی میان مصرف سیر و پیشرفت بیماریهای قلبی- عروقی است. بیماریهای قلبی- عروقی، بیماریهای پیچیده و چند عاملی هستند که توسط عوامل متعددی از جمله بالا بودن سطح چربیهای سرم خون (کلسترول و تریگلیسیرید) مشخص میشوند. این مطالعه با هدف تعیین اثر سطوح مختلف پودر سیر بر سطح کلسترول و تریگلیسیرید سرم خون، در دو نژاد از جوجههای گوشتی آرین و راس، انجام گرفت. روش بررسی این مطالعه تجربی بر روی 714 قطعه جوجه یکروزه گوشتی، از نژادهای آرین و راس، در قالب یک طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی، با سه بار تکرار به مدت 8 هفته، توسط جیره غذایی آزمایشی، انجام گرفت. گروه شاهد با جیره پایه و سایر تیمارها با جیرههایی حاوی سطوح 1/0، 2/0، 4/0، 6/0، 8/0 و 1% پودر سیر، که به جیره پایه اضافه شده بودند، تغذیه شدند. در سن 8 هفتگی، خونگیری انجام و سطح کلسترول و تریگلیسیرید سرم، اندازهگیری گردید. دادهها توسط آزمون Univariate Analysis of Variance و آزمون تکمیلیTukey ، تجزیه و تحلیل شد. (05/0P) سطح معنیداری اختلافها قرار داده شد. یافتهها پودر سیر به طور معنیداری (01/0P<) باعث کاهش سطح کلسترول سرم خون گردید، اما در مورد سطح تریگلیسیرید سرم، کاهش معنیدار مشاهده نشد. بین تیمارهای مختلف مورد استفاده در این آزمایش، اختلاف معنیداری (05/0P<) در کاهش سطح تری گلیسیرید سرم خون مشاهده نگردید، ولی در مورد اثر گروه نژادی و اثر جنس بر کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید تفاوت معنیداری دیده نشد. بین تیمارهای مختلف، اختلاف معنیدار در میزان کلسترول سرم رخ داد (05/0P<) ولی این اختلاف در مورد گروه نژادی و جنس مشاهده نگردید. نتیجهگیری اثر سطوح مختلف پودر سیر بر سطح تریگلیسیرید و کلسترول در دو گروه جوجههای گوشتی آرین و راس باعث کاهش معنیدار (01/0P<) بر سطح کلسترول سرم در دو گروه جوجه گوشتی آرین و راس گردید، اما کاهش معنیداری بر سطح تریگلیسیرید مشاهده نشد. ارتباط گروه نژادی و جنس با کاهش سطح کلسترول و تریگلیسیرید سرم توسط پودر سیر، معنیدار نبود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |