دوره 2، شماره 4 - ( زمستان 1387 1387 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 20-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahsavari G, Ehsani Zanoz A, Houshmand M, Ahangari G, Firoozrai M. The Effect of Essential Oil of the Cultivated Satureja Khuzestanica Jamzad on Activity and Gene Expression of Hepatic Glucokinase in Normal and Diabetic Rats. Qom Univ Med Sci J 2008; 2 (4) :11-20
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-31-fa.html
شهسواری غلامرضا، احسانی زنوز عبدالوهاب، هوشمند مسعود، آهنگری قاسم، فیروزرأی محسن. اثر اسانس روغنی ساتورجا خوزستانیکا جمزاد نوع زراعی بر فعالیت و بیان ژن آنزیم گلوکوکیناز در کبد رت‌های دیابتی و نرمال (اردیبهشت 1386تا اسفند 1386). مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1387; 2 (4) :11-20

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-31-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، rezash@iums.ac.ir
2- دانشگاه علوم پزشکی ایران
3- انستیتو ملی مهندس ژنتیک و زیست فن‌آوری
چکیده:   (5789 مشاهده)

زمینه و هدف ساتورجا خوزستانیکا جمزاد (SKEO) از گیاهان بومی ایران است که در نواحی جنوبی استان لرستان و شمالی استان خوزستان می‌روید. طیف وسیعی از اثرات اسانس روغنی ساتورجا خوزستانیکا شامل: اثر ضدالتهابی و ضد درد، ضدمیکروبی، کاهش‌دهندگی سطوح پلاسمایی تری‌گلیسرید و قند گزارش شده است. این مطالعه با هدف تعیین اثر اسانس روغنی ساتورجا خوزستانیکا جمزاد نوع زراعی بر فعالیت و بیان ژن آنزیم گلوکوکیناز (GK) در کبد رت‌های نرمال و دیابتی انجام پذیرفت. روش بررسی نوع زراعی SKEO در دوز 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز از طریق دهان به رت‌های دیابتی و نرمال به مدت 21 روز تجویز شد. سطوح پلاسمایی گلوکز، انسولین و HbA1c و هم‌چنین تست تحمل گلوکز سنجش شد. دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین با تک دوز 45 میلی‌گرم بر کیلوگرم در رت‌ها القا گردید. سطوح mRNA آنزیم GK با استفاده از تکنیک Real Time-PCR اندازه‌گیری شد. یافته‌ها با استفاده از آزمون ANOVA یک‌طرفه و تست تکمیلی توکی و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد و 05/0P< معنی‌دار تلقی گردید. یافته‌ها غلظت قند خون رت‌های دیابتی دریافت‌کننده SKEO در قیاس با رت‌های کنترل دیابتی به طور معنی‌داری کاهش یافت. سطوح پلاسمایی انسولین در رت‌های دیابتی تحت تیمار با SKEO در قیاس با گروه کنترل دیابتی به طور جزئی افزایش نشان داد. کاهش معنی‌دار در فعالیت و سطوح mRNA آنزیم‌های GK در رت‌های دیابتی در قیاس با کنترل نرمال مشاهده شد که این سطوح پس از تیمار با SKEO به طور متوسط افزایش نشان داد. نتیجه‌گیری نوع زراعی SKEO به واسطه افزایش متوسط در مقادیر GK کبدی رت‌های دیابتی تحت تیمار ممکن است به عنوان یکی از عوامل دخیل در عمل پایین آوردن گلوکز پلاسما مطرح باشد و به نظر می‌رسد که این عمل در ارتباط با خواص آنتی‌اکسیدان SKEO باشد.

متن کامل [PDF 248 kb]   (931 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1394/11/24 | پذیرش: 1394/12/3 | انتشار: 1394/12/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb