1- گروه آموزش پزشکی، دانشکده آموزش پزشکی و فناوریهای یادگیری، دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- واحد توسعه تحقیقات پزشکی، بیمارستان نکویی هدایتی فرقانی، دانشگاه علومپزشکی قم، قم، ایران.
3- مرکز تحقیقات سلامت معنوی، دانشگاه علومپزشکی قم، قم، ایران.
چکیده: (731 مشاهده)
زمینه و هدف: هویت حرفهای، متشکل از عقاید و ارزشها و شامل مؤلفههایی است. این مؤلفهها تحت تأثیر تجارب زندگی، تربیت خانوادگی و فرهنگ حاکم بر زندگی فرد هستند. هدف پژوهش حاضر، تبیین تجارب زیسته دانشآموختگان و فارغالتحصیلان آموزش پزشکی از مؤلفههای هویت حرفهای بود.
روش بررسی: تحقیق حاضر، یک مطالعه کیفی پدیدارشناسی به شیوه کلایزی از طریق مصاحبه نیمهساختارمند عمیق مبتنی بر هدف بود. بهمنظور بررسی مقبولیت دادهها از شیوه گوبا و لینکن استفاده شد. مشارکتکنندگان 16 نفر از دانشجویان و فارغالتحصیلان آموزش پزشکی در دانشگاه علومپزشکی تهران، شهید بهشتی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از هر دو جنس زن و مرد بودند.
یافتهها: تجزیهوتحلیل مصاحبههای شرکتکنندگان در این مطالعه منتج به 2 طبقه اصلی و 4 زیرطبقه به شرح زیر شد: هویت حرفهای تثبیتشده (استاد الگومحور، محتوای درسی کارآمد، تحول و دگرگونی علمی شخصیتی) و هویت حرفهای مخدوش (تجارب نامطلوب تحصیلی و شغلی).
نتیجهگیری: در این مطالعه، شرکتکنندگان هویت حرفهای خود را در دوران تحصیلی و شغلی به دو شکل تثبیتشده و مخدوش تجربه کرده بودند. هویت حرفهای تثبیتشده نسبت به هویت حرفهای مخدوش توسط شرکتکنندگان بیشتر تجربه شده بود و در این میان، الگومحوری و پایبندی استاد به تعهدات حرفهای، تأثیرگذارترین عوامل در شکلگیری هویت حرفهای تثبیتشده تجربهشده بودند.
شمارهی مقاله: 2363.1
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش پزشکی دریافت: 1400/3/9 | پذیرش: 1402/8/6 | انتشار: 1403/2/10