زمینه و هدف: واسپین، آدیپوکینی است که از بافت چربی احشایی موش صحرایی، جدا و شناسایی شده است. در مطالعه حاضر اثر تمرین استقامتی با شدت متوسط و بالا بر واسپین و شاخصهای قندی موشهای صحرایی مبتلا به دیابت بررسی گردید.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 45 سر موش صحرایی (نژاد اسپراگودوالی)، پس از یکهفته سازگاری با محیط آزمایشگاه، بهوسیله سم استروپتوزوتوسین دیابتی شدند. در ادامه، پس از اندازهگیری گلوکز ناشتای حیوانات، 30 سر از موشهای صحرایی دارای گلوکز ناشتای بالای 200 میلیگرم بردسیلیتر، بهعنوان نمونه آماری انتخاب و سپس بهطور تصادفی به سه گروه (تمرین استقامتی با شدت متوسط، بالا و کنترل) تقسیم شدند. گروههای تمرین استقامتی با شدت متوسط و بالا به ترتیب به مدت 6 هفته (3 جلسه در هفته و هرجلسه 20 دقیقه) با سرعت 12-8 متر در دقیقه و سرعت 18-12 متر در دقیقه روی دستگاه نوارگردان بدون شیب دویدند. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری کلموگروف - اسمیرنوف، تحلیل واریانس یکطرفه و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنیداری، 05/0≥p در نظر گرفته شد.
یافتهها: در این مطالعه، تمرین استقامتی با شدت بالا، اثر معنیداری بر افزایش واسپین داشت. تمرینات استقامتی با شدت متوسط و بالا نیز دارای تأثیر معنیداری بر کاهش انسولین، گلوکز ناشتا و مقاومت به انسولین در موشهای صحرایی مبتلا به دیابت بودند.
نتیجهگیری: براساس یافتههای تحقیق حاضر مشخص گردید تمرین استقامتی میتواند بر شاخصهای قندی موشهای صحرایی مبتلا به دیابت، اثر معنیداری بگذارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |