زمینه و هدف: بهداشت دهان و دندان، نقش مهمی در تأمین و ارتقای سطح سلامتی جامعه دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان دسترسی به خدمات بهداشت دهان و دندان و تأثیر آن بر سلامت دهان و دندان در کودکان 7- 6 سال شهر قم انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی در سال 1391 بر روی تعداد 281 نفر از کودکان استان قم انجام گرفت. روش نمونهگیری از نوع طبقهبندیشده و از بین کودکان روستایی و شهری بود. دادهها بهوسیله چکلیست جمعآوری و با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: 2/56% از نمونهها پسر و مابقی دختر بودند. 6/88% در شهر و 4/11% در روستا سکونت داشتند. میانگین و انحراف معیار شاخص پوسیدگی دندانهای شیری (dmft) و شاخص نسبت پوسیدگی دندانهای شیری (dmft ratio)، به ترتیب برابر 86/3±04/6 و 62/23±91/35% بود. از بین کل افراد مورد بررسی، 173 نفر (2/61%) دارای سابقه استفاده از خدمات دندانپزشکی و 167 نفر (9/61%) سابقه دسترسی به خدمات را داشتند. بین استفاده از خدمات بهداشت دهان و دندان با متغیرهای dmft، وضعیت اجتماعی - اقتصادی و دسترسی به خدمات، ارتباط معنیداری وجود داشت. بین نوع خدمات دریافتی و وضعیت اجتماعی – اقتصادی نیز ارتباط معنیداربود.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد با توجه به رایگان نبودن خدمات درمانی دندانپزشکی در ایران، میتوان بعضی از موانع استفاده از خدمات، بهویژه نقش خدمات پیشگیری را از طریق افزایش دسترسی افراد به خدمات در روستاها و شهرها، همچنین افزایش سطح آگاهی والدین در ارتباط با اهمیت دندانهای شیری در سلامت دندانهای دائمی و سلامت جسمی کودکان کاهش داد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |