Research code: 990955
Ethics code: IR.IAU.TMU.REC.1400.186
دانشکده علوم پزشکی تربت جام ، raesi.br881@gmail.com
چکیده: (603 مشاهده)
مقدمه: سبک زندگی سالم یکی از مفاهیم مهم جهانی در دوران پس از کووید-19 است که میتواند به حفظ و ارتقای سلامت جوامع منجر شود. این مطالعه با هدف شناسایی مولفههای سبک زندگی سالم در دوران پس از کووید-19 در نظام سلامت ایران انجام شد.
روشها: پژوهش حاضر از جمله مطالعات کیفی میباشد که به روش نمونهگیری هدفمد انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها مصاحبه نیمهساختار یافته بود. محقق تا پایان مصاحبه 13 به اشباع نظری رسید و برای اطمینان، مصاحبه ها تا 15 مصاحبه ادامه یافت. جامعه آماری پژوهش، همه اساتید و صاحبنظران با مدرک دکتری تخصصی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند که نهایتا 15 نفر با توجه به معیارهای ورود و خروج به مطالعه انتخاب شدند. تحلیل دادهها با استفاده از خلاصهسازی و کدگذاری و تحلیل محتوای پنهان حاصل از مصاحبه خبرگان با بهرهگیری از نرمافزار مکسکیودا انجام گرفت.
یافتهها: 35 مفهوم مقدماتی توسط پژوهشگر و اساتید راهنما، استخراج شدند که پس از حذف آن دسته از مفهومهایی که تکراری بودند، 6 مفهوم نهایی باقی ماند. طبق نظرات شهودی خبرگان، مولفههای سبک زندگی سالم در دوران پساکرونا (مسئولیت پذیری اجتماعی، تابآوری، دستیابی به روحیه فعال در جامعه، توسعه اقتصادی، مدیریت هوشمند و توسعه سلامت اجتماعی) منتج شد.
نتیجهگیری: انجام برنامه ریزیهای علمی و عملی توسط سیاستگذاران بهداشتی و درمانی با هدف گسترش و توسعه مولفههای سبک زندگی سالم در دوران پساکرونا، حفظ و ارتقاء سلامتی جوامع، نهادینه کردن سبک زندگی سالم در دوران پساکرونا و کسب آمادگی جامعه برای همهگیری های احتمالی مشابه توصیه میگردد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
مدیریت بهداشتی دریافت: 1402/5/8 | پذیرش: 1402/6/8 | انتشار: 1403/2/10