زمینه وهدف:نظام سلامت کارآمد، نیازمندمشارکت فعالانه و تعامل مناسب میان گیرندگان و ارائهکنندگان خدمات سلامت است. این مطالعه با هدف تعیین اهمیت محورهای آن از دیدگاه گیرندگان خدمت صورت گرفت.
روش بررسی:اینمطالعه به روش توصیفی- مقطعی با شرکت 390 بیمار مراجعهکننده به مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه محققساخته براساس منشور حقوق بیماربود. دادههای جمعآوریشده با استفاده ازآزمونهای آماری ناپارامتری،ضریب همبستگی پیرسون،کروسکالوالیس و من ویتنی در سطح معنیداری 05/0تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بهطورکلی اهمیت محورهای منشور حقوق بیمار در8/33% موارددرسطحبالا، 2/48% درسطح متوسط و برای 9/17% در سطح پایینبرآوردشد.از دیدگاه گیرندگان خدمات سلامت از محورهای منشور حقوق بیمار، بیشترین مواردیکه در رعایت حقوق بیمار برای آنها اهمیت داشت، رعایتاصلرازداری وحقخلوت بود که با 7/48% در سطح بالا، 7/37% در سطح متوسط و 6/13% در سطح پایینقرار گرفت.
نتیجهگیری: بهطورکلی رعایت منشور حقوق بیمار از نظر بیماراندر مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی قم اهمیتزیادی دارد و رعایت اصل رازداری و حق خلوت از بیشترین اهمیت برای بیماران برخوردار است. لذا با استفاده از یافتههای این پژوهش مسئولین میتوانند در جهت اولویتبندی و برنامهریزی درست برای رعایت تمامی محورهای منشور حقوق بیمار، بهخصوص احترام به محدوده قلمرو و حقوق بیماران در تمامی زمینهها، بهویژه خدمات پرستاری، مدیریت، آموزش و پژوهش گام بردارند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |