دوره 7، شماره 6 - ( بهمن-اسفند 1392 1392 )                   جلد 7 شماره 6 صفحات 53-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heydari H R, Mohebi S, Paidari N, Ramouz P, Nayebi T, Omrani D et al . Noise Exposure Assessment among Nurses in Qom Educational Hospitals in 2012, Iran. Qom Univ Med Sci J 2014; 7 (6) :46-53
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-460-fa.html
حیدری حمیدرضا، محبی سیامک، پایداری نرگس، راموز پروین، نایبی طاهره، عمرانی دانیال و همکاران.. ارزیابی میزان مواجهه با صدا در پرستاران بیمارستان‌های آموزشی شهر قم، سال 1391. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1392; 7 (6) :46-53

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-460-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی قم
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- دانشگاه علوم پزشکی قم ، rahimifard@muq.ac.ir
چکیده:   (5627 مشاهده)

زمینه و هدف: بیمارستا‌ن‌ها از مراکز مهم و حیاتی خدمات عمومی هستند که ماهیت فعالیت در آنها و نوع خدمات ارائه‌شده ایجاب می‌کند تا محیطی آرام، بی‌صدا و ساکت داشته باشند. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان دوز دریافتی صدا در پرستاران 6 بیمارستان شهر قم انجام شد.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - مقطعی در مرحله اول، 12 پرستار شاغل در 6 بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم ‌پزشکی قم به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. به‌منظور ارزیابی میزان مواجهه پرستاران با صدا از دو دستگاه دوزیمتر کالیبره‌شده استفاده شد. در مرحله دوم اطلاعات دموگرافیک مورد نیاز شامل: سن، جنس، سابقه کار، ساعات کار روزانه و غیره از طریق پرسشنامه جمع‌آوری شد. در نهایت، داده‌ها با استفاده از شاخص‌های آمار مرکزی، توزیع فراوانی و آنالیز واریانس یک‌طرفه و آزمون تعقیبی دانکن در سطح معنی‌داری کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: در این مطالعه، در تمامی بیمارستان‌های مورد پ‍ژوهش، میزان مواجهه با صدا بالاتر از حد مجاز بود. از طرفی، در بخش‌های اورژانس، زنان و زایمان و عفونی؛ دوز دریافتی صدا، به‌طور معنی‌داری نسبت به سایر بخش‌ها بیشتر بود (05/0<α). همچنین عمده منابع صدا به ترتیب از ونتیلاتورها، پمپ‌های سرم و دستگاه ساکشن گزارش شد و سایر منابع، از جمله صدای ناشی از سیستم‌های تهویه، انکوباتور و غیره در جایگاه‌های بعدی قرار داشت. همچنین صدای ناشی از این دستگاه‌ها غالباً در ناحیه فرکانس‌های مکالمه (Hz3000-500)، بیشترین مقدار را به خود اختصاص ‌‌داد.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد مقادیر صدا در بخش‌های مختلف بیمارستان،‌ بالاتر از حد مجاز بوده است. لذا می‌توان طی یک بررسی با تجزیه و تحلیل علل و الگوی تولید صدا؛ برنامه مداخله‌ای کنترل و کاهش آلودگی صوتی در بیمارستان‌ها را به‌صورت اولویت‌بندی‌شده پیاده نمود.

متن کامل [PDF 649 kb]   (2067 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1395/1/1 | پذیرش: 1395/1/1 | انتشار: 1395/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb