زمینه و هدف: از گذشتهی نه چندان دور، قدرت دریافت و واکنش نسبت به درد در نوزادان به اثبات رسیده است. یکی از درمانهای توصیه شده برای کاهش درد و عوارض در نوزادان محلولهای شیرین یا سرم قندی غلیظ میباشد. بههمین دلیل این مطالعه با هدف تعیین تأثیر سوکروز خوراکی هایپرتونیک بر میزان درد نوزادان بههنگام واکسیناسیون هپاتیت B، صورت گرفت. روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی دوسوکور، 70 نوزاد سالم که در اولین روز زندگی با واکسن هپاتیت B واکسینه شده بودند، بهطور تصادفی در دو گروه تجربی (35 نفر) و کنترل (35 نفر) قرار گرفتند. به گروه تجربی 2 میلیلیتر محلول سوکروز 25%، 2 دقیقه قبل از انجام روش مورد نظر داده شد و گروه کنترل 2 میلیلیتر آب مورد استفاده در تزریق را دریافت نمودند. پاسخهای درد بر طبق مقیاس NIPS ارزیابی گردید. دادهها با استفاده از آزمون مربع کای، تی و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. در همهی آزمونها سطح معنیداری کمتر از 5% در نظر گرفته شد. یافتهها: تغییر الگوی تنفس، نمای چهره، وضعیت اندامها و وضعیت هوشیاری در همهی نوزادان دو گروه اتفاق افتاد. تنها یک نوزاد گروه سوکروز دارای نمرهی کمتری بود. برای درد به یک نوزاد از گروه سوکروز نمرهی 6 و به بقیه نمرهی 7 داده شد. در گروه آب تمام نوزادان در این مقیاس نمرهی 7 گرفتند. اختلاف دو گروه به لحاظ آماری معنیدار نبود. نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه، بهنظر میرسد که تجویز 2 سیسی سوکروز خوراکی 25% تأثیری بر کاهش درد ناشی از واکسیناسیون هپاتیت B در نوزادان ندارد. لذا تجویز سوکروز همراه با روشهای دیگر مانند همآغوشی مادر و نوزاد، تکرار دوز سوکروز با غلظت پایینتر، یا تک دوز با غلظت بیشتر قابل بررسی است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |