جلد 5 - ویژه نامه طب و دین                   جلد 5 - ویژه نامه طب و دین صفحات 30-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khansanami S, Ahmari Tehran H, Abedini Z, Tabarraei Y, Razaghi M. Problems and Barriers in Prayer Obligation in Hospitalized Patients in Nekooei Hospital of Qom, 2009. Qom Univ Med Sci J 2011; 5 (S1) :26-30
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-623-fa.html
خانصنمی شعبانعلی، احمری طهران هدی، عابدینی زهرا، تبرایی یاسر، رزاقی معصومه. مشکلات و موانع انجام فریضه نماز در بیماران بستری بیمارستان نکویی قم، سال 1388. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1390; 5 (S1) :26-30

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-623-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی قم
2- دانشگاه علوم پزشکی قم ، ahmari9929@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
چکیده:   (5432 مشاهده)

زمینه و هدف: نماز عملکردی معنوی و بهترین وسیله برای تقرب به‌سوی خدا است. اگر‌چه در خصوص ارتباط بین نماز و سلامتی در مطالعات مطالب بسیاری بیان شده‌ است، اما هنوز درباره انجام نماز و مشکلاتی که بیماران در اقامه آن در بیمارستان‌ها با آن مواجه‌اند، تحقیقات بسیار اندکی وجود دارد. لذا بررسی حاضر با هدف تعیین مشکلات و موانع انجام نماز در بیماران بستری بیمارستان نکویی شهر قم در سال 1388 صورت گرفت.

روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی است که با استفاده از پرسشنامه دو قسمتی (شامل مشخصات دموگرافیک، موانع و مشکلات فردی و ساختاری انجام نماز) به روش نمونه‌گیری تصادفی بر روی 400 بیمار بستری در بخش‌های مختلف بیمارستان نکویی شهر قم انجام شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی صورت گرفت.

یافته‌ها: در این مطالعه، اکثریت نمونه‌ها در شرایط بیماری از اقامه نماز باز می‌مانند (2/72%). میزان مشکلات و موانع انجام نماز در بیماران بستری که در شرایط فعلی بیماری خود نماز نمی‌خواندند به ترتیب اولویت، 2/98% به‌علت مشکلات فردی و 8/83% به‌علت مشکلات ساختاری بیمارستان بود. در میان مشکلات فردی به ترتیب اولویت پاسخ‌دهی عبارات"عدم آگاهی از احکام نمازگزار در شرایط بیماری" (8/36%)، "ترک نماز به دلیل شدت ضعف و بیماری" (5/22%) گزارش شد. همچنین اکثر مشکلات و موانع انجام نماز در بیماران بستری که در شرایط فعلی بیماری خود نماز می‌خواندند، ناشی از مشکلات ساختاری بیمارستان بود (4/96%)، که در میان این مشکلات ساختاری، انجام طهارت و عدم مراعات پاکی و نجاست در سرویس‌های بهداشتی (9/45%) از اولویت پاسخ‌های مثبت به شمار می‌رفت.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد بیماران بستری در بیمارستان برای ادای نمازَ با مشکلاتی مواجه می‌باشند. لذا پیشنهاد می‌گردد مسئولین مربوطه با تدبیر یکسری اقدامات جدی در جهت رفع مشکلات و موانع اقامه نماز برنامه‌ریزی نمایند.

واژه‌های کلیدی: مذهب، بیماران، بستری
متن کامل [PDF 100 kb]   (957 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1395/1/20 | پذیرش: 1395/1/20 | انتشار: 1395/1/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb