جلد 5 - ویژه نامه طب و دین                   جلد 5 - ویژه نامه طب و دین صفحات 48-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Solati K, Rabiei M, Shariati M. The Relationship between Mental Health and Religious Orientation. Qom Univ Med Sci J 2011; 5 (S1) :42-48
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-626-fa.html
صولتی سید کمال، ربیعی محمد، شریعتی مریم. رابطه بین جهت‌گیری مذهبی و سلامت روان . مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1390; 5 (S1) :42-48

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-626-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد ، kamal_solati@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد
3- دانشگاه شهید چمران
چکیده:   (6377 مشاهده)

زمینه و هدف: نقش مذهب در رابطه با بهداشت و شفا از قرون بسیار دور شناخته شده است. برخی پژوهش‌ها اثرات مثبت و برخی دیگر اثرات منفی باورهای مذهبی را روی سلامت روان گزارش کرده‌اند. با توجه به نتایج متفاوت تحقیقات در این خصوص، این مطالعه بر آن شد تا رابطه بین جهت‌گیری مذهبی با سلامت روان گروهی از دانشجویان را مورد بررسی قرار دهد.

روش بررسی‌: این مطالعه به‌صورت توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد تشکیل می‌دادند. در این بررسی 200 نفر از دانشجویان به‌عنوان نمونه پژوهش به شیوه نمونه‌گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند و ابزارهای پژوهشی روی آنها اجرا گردید. جهت گردآوری داده‌های پژوهشی از پرسشنامه‌های سلامت عمومی (GHQ-28) و نگرش‌سنج مذهب (گلریز و براهنی) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهشی از طریق آمار توصیفی و همبستگی صورت گرفت.

یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد بین جهت‌گیری مذهبی و سلامت روان همبستگی معنی‌داری وجود دارد. همچنین طبق نتایج، هرچه میزان جهت‌گیری مذهبی بالاتر می‌رود، همبستگی آن با سلامت روان در آزمودنی‌ها بیشتر می‌شود، اما این همبستگی تا سطح معینی (75/3-51/2) پایدار است و از این سطح به بالا (76/3-) نتیجه معکوس می‌شود که نشان از عدم همبستگی بین نگرش مذهبی و سلامت روان دارد.

نتیجه‌گیری: در مجموع می‌توان گفت تنها مذهب با بعد درونی، سلامت روانی را بهبود می‌بخشد، و افراطی‌گری بیشتر در افرادی مشاهده می‌شود که جهت‌گیری مذهبی آنها بیرونی است و شاید این مسئله بتواند آخرین نتیجه پژوهش حاضر و سایر تحقیقاتی که به‌نوعی اثرات منفی جهت‌گیری مذهبی و سلامتی روان را گزارش کرده‌اند، توجیه نماید.

متن کامل [PDF 127 kb]   (1310 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1395/1/20 | پذیرش: 1395/1/20 | انتشار: 1395/1/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb