زمینه و هدف: تخم گشنیز بهعنوان یک داروی سنتی برای درمان بیماران دیابتی و کلسترولی استفاده میشود.این مطالعه با هدف تعیین اثر خوراکی عصاره تخم گیاه گشنیز بر سطح گلوکز خون، پروفایل لیپیدی وسطح استرس اکسیداتیو در موشهای صحرایی دیابتیشده تجربی انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، چهار گروه 15تایی موش صحرایی نر به گروههای کنترل؛ سالم تحت تیمار با عصاره تخم گشنیز؛ دیابتی و دیابتی تحت درمان با عصاره تخم گشنیز تقسیم شدند. قند خون بالای 300 میلیگرم در دسیلیتر بهعنوان شاخص دیابتیشدن در نظر گرفته شد. شاخصهای استرس اکسیداتیو شامل: سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، مالون دی آلدهید، کاتالازو شاخصهای لیپیدی مشتمل بر: تریگلیسریدها، کلسترول تام،LDL,HDL، قند خون و وزن موش در طی مطالعه اندازهگیری شدند. دادهها با استفاده از آزمونهای واریانس یکطرفه، واریانس اندازههای مکرر و دانکن تجزیه و تحلیل شدند، سطح معنیداری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
یافتهها: در این بررسی مقدار سرمی گلوکز، پروفایل لیپیدی(001/0p<) و سطح استرس اکسیداتیو(001/0p<)، بهطور معنیداری تحت تأثیر مصرف خوراکی عصاره تخم گیاه گشنیز قرار گرفتند.بین موشهای سالم تغذیهشده با عصاره تخم گشنیز و موشهای گروه دیابتیک همراه با درمان در ارتباط با کاتالاز، اختلاف معنیداریمشاهده نشد. درمان موشهای دیابتیشده با عصاره تخم گشنیز، تمام فراسنجههای اکسیداتیو را در مقایسه با موشهای دیابتیشده که تحت درمان قرار نگرفته بودند، بهبود بخشید.
نتیجهگیری: طبق نتایج این مطالعه، تجویز خوراکی عصاره تخم گیاه گشنیز در موشهای صحرایی دیابتیشده تجربی میتواند باعث بهبود اختلالات قند خون، پروفایل لیپیدی و شاخصهای استرس اکسیداتیو شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |