دوره 2، شماره 2 - ( تابستان 1387 1387 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 48-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Koohpaei A, Golbabaei F, Shahtaheri S, Nikpey A, Frazinnia B. Evaluation of Nuisance Dust Health Effects on the Workers in a Tile Industry. Qom Univ Med Sci J 2008; 2 (2) :43-48
URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-686-fa.html
کوهپایی علیرضا، گلبابایی فریده، شاه‌طاهری سید جمال‌الدین، نیک‌پی احمد، فرزین‌نیا بابک. ارزشیابی اثرات بهداشتی ذرات معلق در هوا بر روی کارگران در یک کارخانه کاشی‌سازی. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم. 1387; 2 (2) :43-48

URL: http://journal.muq.ac.ir/article-1-686-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی قم ، koohpaei19@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- دانشگاه علوم پزشکی قزوین
4- دانشگاه علوم پزشکی قم
چکیده:   (6320 مشاهده)

زمینه و هدف:

آلودگی هوا از جنبه‌های مختلف شامل حفظ سلامت محصول و تجهیزات، و حفظ محیط زیست و هم‌چنین از دیدگاه‌های اقتصادی، مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. علاوه بر جنبه‌های فوق، بحث اثرات آلودگی هوا بر سلامتی شاغلین یکی از مباحث مهم و منطبق بر رسالت کارشناسان و متخصصان بهداشت حرفه‌ای می‌باشد. تحقیق حاضر، با هدف تعیین تراکم گردوغبار و بررسی علایم بهداشتی ناشی از آن در یک کارخانه کاشی‌سازی اجرا گردید.

روش بررسی:

در این تحقیق، تراکم کلی گردوغبار با استفاده از متد 0500 مؤسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی (NIOSH 1994) در دو سالن پرس یک کارخانه کاشی‌سازی، سنجش و ارزشیابی شد. مجموع کارگران شاغل به کار در هر دو سالن (100 نفر)، به عنوان گروه مورد در نظر گرفته شدند. افراد گروه شاهد را کارکنان بخش دفتری کارخانه تشکیل دادند (100 نفر). با استفاده از پرسشنامه استاندارد تعیین علایم بهداشتی مواجهه با گردوغبارهای آزاررسان، علایم بهداشتی ناشی از مواجهه با گردوغبار در دو گروه مورد و شاهد با آزمون اختلاف نسبت (Z Value Test) مورد تحلیل قرار گرفت. سطح معنی‌داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته‌ها

غلظت متوسط گردوغبار در سالن پرس شماره یک، 262/52 میلی‌گرم بر متر مکعب و در سالن پرس شماره دو 158/32 میلی‌گرم بر متر مکعب به ‌دست آمد و مشخص شد که در خصوص علایمی هم‌چون سرفه خشک، قرمزی پوست، آبریزش چشم، کوتاه‌شدن نفس، تاری دید، سوزش پوست، گرفتگی صدا، خشکی گلو، خارش گلو و خارش پوست، بین گروه مورد و گروه شاهد اختلاف معنی‌دار آماری وجود دارد (05/0›P). اما در مورد علایمی مثل سردرد، درد قفسه سینه، آبریزش بینی، سرفه باخلط، مشکلات سینوسی و خس خس سینه، اختلاف معنی‌داری بین گروه مورد و شاهد مشاهده نشد.

نتیجه‌‌گیری

نتایج این مطالعه نشان داد که گردوغبار آزاررسان می‌تواند بر سلامتی، راندمان و عملکرد افراد، اثر بگذارد. بدیهی است که این امر، هزینه‌های زیادی را به سیستم بهداشت و درمان کشور تحمیل می‌نماید. با توجه به عدم به کارگیری سیستم کنترلی مناسب، در اختیار نبودن وسایل حفاظت فردی، فقدان اطلاعات و آموزش‌های مناسب و هم‌چنین حاکم ‌بودن وضعیتی مشابه در بسیاری ازکارگاه‌ها و کارخانجات کشور به ‌نظر می‌رسد که می‌بایست تحقیق جامع‌تر و کامل‌تری در خصوص بررسی اثرات بهداشتی آلودگی هوا در سطح صنایع کشور انجام شود.

متن کامل [PDF 316 kb]   (1248 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1395/1/22 | پذیرش: 1395/1/22 | انتشار: 1395/1/22

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Qom University of Medical Sciences Journal

Designed & Developed by : Yektaweb