زمینه و هدف: گازهای شیمیایی بهویژه گاز خردل (سولفور موستارد) ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار میدهد. افرادی که در معرض تماس با این گاز خردل بودهاند هنوز هم دچار ضایعات اعضای مختلف بدن بهویژه دستگاه تنفس میباشند. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی جانبازان شیمیایی مبتلا به عوارض ریوی صورت گرفت.
روش بررسی: در این پژوهش بهصورت توصیفی، کیفیت زندگی جانبازان شیمیایی مبتلا به عوارض ریوی گاز خردل در ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی بررسی گردید. 260 نفر جانباز که از زمان بمباران شیمیایی تا امروز در شهرستان سردشت ساکن بوده و از طرف بنیاد جانبازان آن شهرستان نیز بهعنوان جانباز شیمیایی گاز خردل تحت پوشش بودند. وارد مطالعه شدند. نمونهگیری به روش تصادفی ساده از بین جامعه پژوهش پس از کسب رضایت جهت شرکت در مطالعه، صورت گرفت. از پرسشنامههای خودایفا برای جمعآوری دادهها استفاده گردید (05/0p<).
یافتهها: 5/71% واحدهای مورد پژوهش دارای سطح کیفیت زندگی متوسط و فقط 8/5% سطح کیفیت خوب داشتند. در سایر ابعاد کیفیت زندگی، تنها 9/11% آنها در بعد جسمی، 1/8% در بعد روانی، 9/1% در بعد اجتماعی دارای کیفیت زندگی خوب بودند. 8/22% آنها نیز در بعد معنوی سطح کیفیت زندگی خوب داشتند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد وضعیت اشتغال، تعداد عارضه، درصد جانبازی و شدت عارضه بر کیفیت زندگی جانبازان شیمیایی با گاز خردل تأثیرگذار است. لذا با توجه به نقش هرکدام از این عوامل، انتظار میرود با بهبود وضعیت اشتغال، کیفیت زندگی آنان نیز بهبود یابد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |