زمینه و هدف: گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخممرغ، نقش بسیار مهمی در تأمین پروتئین رژیم غذای بشر ایفا میکند. یکی از عواملی که سلامت فرآوردههای غذایی پروتئینی را به مخاطره میاندازد، باکتریهای خانواده آنتروباکتریاسه، بهویژه سالمونلا است. این مطالعه با هدف بررسی تعیین آلودگی این مواد غذایی به گونههای سالمونلاها و ارزیابی الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی در آنها صورت گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی - مقطعی، گوشت مرغ و تخممرغهای محلی و صنعتی هرکدام به تعداد 100 نمونه و گوشت قرمز (گاو و گوسفند) به تعداد 150 نمونه به روش نمونهبرداری تصادفی در شهرستان تالش جمعآوری شد و از نظر آلودگی سالمونلایی مورد بررسی قرار گرفت. جهت تشخیص قطعی از آزمایشهای بیوشیمیایی و آنتیسرمهای مربوطه در تستهای آگلوتیناسیون استفاده گردید. دادهها با استفاده از آزمون کایدو تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنیداری اختلافها، 05/0p< در نظر گرفته شد.
یافتهها: در مواد درون تخممرغهای صنعتی و محلی هیچ باکتری مشاهده نشد، ولی از سطح پوسته تخممرغهای صنعتی، 19 مورد (19%)؛ تخممرغهای محلی، 4 مورد (4%)؛ گوشت مرغ صنعتی، 21 مورد (21%)؛ گوشت مرغ محلی، 5 مورد ( 5%) و گوشت قرمز، 5 مورد (3/3%) ایزولههای سالمونلا جداسازی شد. از لحاظ مقاومت آنتیبیوتیکی در باکتریهای ایزولهشده، بیشترین مقاومت نسبت به اریترومایسین، نالیدیکسیک اسید و سولفامتاکسازول و بیشترین حساسیت نسبت به سیپروفلوکساسین، سفالکسین و جنتامایسین مشاهده گردید.
نتیجهگیری: براساس نتایج به دست آمده، توجه به بهداشت مواد غذایی جهت پیشگیری از عفونتهای غذایی از اهمیت بهسزایی برخوردار است. همچنین جهت جلوگیری از گسترش سویههای مقاوم، بایستی از استفاده بیرویه آنتیبیوتیکها در مرغداریها و صنایع پرورش گوشت خودداری گردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |