زمینه و هدف: دریافت موادغذایی و شاخصهای تنسنجی، نقش قابلتوجهی در بروز و پیشرفت فشارخون دارند. در این مطالعه ضمن ارزیابی شاخصهای تنسنجی، دریافت مواد مغذی مؤثر در بروز و تشدید علائم فشارخون در زنان یائسه با سابقه ابتلا به این بیماری بررسی گردید.
روش بررسی: این مطالعه به روش مقطعی - تحلیلی، بر روی 211 زن یائسه مبتلا به فشارخون بالا و ساکن استان قم انجام شد. ابتدا وزن، قد، دورکمر به دور باسن در افراد تعیین گردید، سپس با استفاده از پرسشنامه 24 ساعت یادآمد خوراک، دریافت غذایی افراد ثبت شد. با استفاده از نرمافزارNutritionist نسخه 4، موادمغذی مصرفی، تعیین و با مقادیر توصیهشده روزانه مقایسه گردید. دادهها با استفاده از آزمونهای تی مستقل و وابسته، واریانس و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنیداری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافتهها: در این مطالعه، میانگین دریافت پروتئین، 8/58 گرم (123% RDA) و کربوهیدرات، 5/201 گرم (155% RDA) بود. 3/12 گرم (یکچهارم یا 25%) از چربی دریافتی از انواع اشباع بود. میانگین مصرف سدیم، 5/1268 میلیگرم (98% RDA) و میانگین دریافت پتاسیم، 1779 میلیگرم (تنها 37 %RDA) به دست آمد. میانگین روزانه دریافت کلسیم، 451 میلیگرم (37%RDA) بود. 90% افراد به چاقی شکمی و 75% به اضافه وزن و چاقی مبتلا بودند.
نتیجهگیری: براساس یافتههای این مطالعه، دریافت مواد مغذی مؤثر بر کنترل فشارخون نظیر فیبر غذایی، پتاسیم و کلسیم، بهطور قابلتوجهی کمتر از مقادیر توصیهشده است، لذا ارائه آموزشهای لازم جهت انتخاب موادغذایی سالم و کنترل وزن، ضروری بهنظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |