زمینه و هدف: ازآنجاییکه کتابخانههای دانشگاهی در پیشبرد اهداف آموزشی و پژوهشی دانشگاهها، نقش بارزی دارند، بنابراین سنجش کیفیت خدمات ارائهشده براساس انتظارات و نیازهای استفادهکنندگان با استانداردهای علمی، ضروری بهنظر میرسد. در پژوهش حاضر، خدمات کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی قم از دیدگاه دانشجویان و اعضای هیأت علمی براساس مدل بینالمللی لیبکوال مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شد. جامعه آماری را تمامی اعضای کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی قم در نیمسال اول سال تحصیلی 1395- 1394 تشکیل میداد. در زمان پژوهش، تعداد شرکتکنندگان، 1464 نفر بود که از بین آنها، 466 نفر بهعنوان حجم نمونه با روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه بینالمللی لیبکوال بود که روایی و پایایی این پرسشنامه در مطالعات مختلف داخل و خارج از کشور تأیید شده است. دادهها با استفاده از آزمون آماری تی با سطح اطمینان 95% تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: براساس یافتههای پژوهش، شکاف کفایت و برتری خدمات کتابخانههای علوم پزشکی قم در مؤلفههای کنترل اطلاعات و کتابخانه بهعنوان مکان، منفی بود و میانگین سطح دریافت خدمات کتابخانهای در این کتابخانهها، کمتر از حداقل انتظارات کاربران ارزیابی شد.
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاضر نشان داد کتابخانههای علوم پزشکی قم به ترتیب در مؤلفههای کنترل اطلاعات و کتابخانه بهعنوان مکان، بیشترین ضعف را دارا بوده و نتوانستهاند حداقل انتظارات کاربران خود را برآورده کنند. فاصله خدمات دریافتی با حداکثر انتظارات کاربران نیز بالا بوده است که در واقع نشان میدهد کتابخانههای علوم پزشکی قم در تمامی مؤلفههای لیبکوال ضعیف عمل کردهاند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |